Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Euro 2020 | Ei vor rupe plasele la turneul final. Doi mari favoriţi la titlul de golgheter

Cristian Mihală

Publicat 11/06/2021 la 14:43 GMT+3

Euro 2020 | Romelu Lukaku (Belgia) şi Harry Kane sunt principalii favoriţi să iasă golgheteri la Euro 2020, competiţie care va debuta mâine cu înfruntarea Turcia - Italia.

Belgium’s Kevin De Bruyne celebrates scoring their fourth goal with Romelu Lukaku

Credit imagine: Reuters

Dincolo de lupta pentru trofeu, unde Belgia, Franţa, Anglia, Italia, Germania, Spania şi Portugalia sunt favorite, titlul de golgheter e mereu un obiectiv la turneele finale pentru marii marcatori ei Europei.
Recordman all-time în privinţa golurilor marcate la un turneu final este Platini, care cu cele 9 reuşite din 1984, an în care Franţa câştiga titlul, a setat o barieră imposibil de atins. Anul acesta, doi sunt marii favoriţi văzuţi de specialişti să termine Euro 2020 cu celel mai multe goluri înscrise: Romelu Lukaku şi Harry Kane. Mbappe e şi el un candidat serios la acest titlu, dar prezenţa lui Benzema în primul "11" ar putea afecta rata de goluri a starului lui PSG.

Favoriţii la titlul de golgheter la Euro 2020

1. Romelu Lukaku
Belgianul vine după poate cel mai bun sezon al carierei, ajutând-o pe Inter să oprească supremaţia lui Juventus în Serie A.
Deşi are doar 28 de ani, vârful "dracilor roşii" a ajuns deja la 60 de reuşite în tricoul naţionalei, în 93 de selecţii. 40 dintre acestea au fost marcate în ultimele 37 de selecţii.
Belgia e văzută de unii favorita principală la trofeu, astfel că Lukaku va avea ocazia să evolueze în mai multe meciuri decât Lewandowski, spre exemplu. Cu De Bruyne (starul lui City va rata, totuşi, primul meci, cu Rusia) şi Tielemans doi servanţi ideali, vârful
2. Harry Kane
Golgheter în cel mai puternic campionat din lume în sezonul recent încheiat, Kane poartă pe umeri responsabilitatea cuceririi primului trofeu al Euro din istoria Angliei. Formaţia pare mai puternică decât oricând în istoria recentă, dar naţionala "celor trei lei" a dezamăgit mai mereu la turneel finale.
În 2018, la Mondialul din Rusia, cu Kane în formă excelentă, formaţia lui Southgate a ajuns până în semifinale, iar o figură similară poate face şi acum. Cu o grupă în care întâlneşte Croaţia, Scoţia şi Cheia, Anglia e de aşteptat să nu aibă emoţii la calificarea în fazele eliminatorii. Jadon Sancho şi în special Foden, Mount sau Grealish sunt servanţi ideali, astfel că golgheterul lui Spurs are toate şansele să îşi treacă de multe ori numele pe lista marcatorilor.
picture

Kylian Mbappé, buteur avec la France face au pays de Galles

Credit imagine: Imago

3. Kylian Mbappe
Francezul este posibil cel mai valoros jucător prezent la Euro 2020, dar asta nu înseamnă automat că va ieşi şi golgheter. Specialiştii îl creditează cu abia a treia şansă pe fotbalistul care a punctat de 27 de ori pentru PSG în stagiunea trecută din două motive:
Franţa e în "grupa morţii", alături de Germania, Portugalia şi Ungaria, astfel că în partidele contra primelor două naţionale menţionate cu siguranţă că formaţia lui Deschamps nu va reuşi "scoruri fluviu".
Benzema a revenit la naţională, astfel că Franţa va ataca având un trio ofensiv formidabil: Mbappe, Griezmann, Benzema. Ca atare, e de aşteptat ca cei trei să îşi împartă golurile, fiind improbabil ca doar unul dintre ei să îşi treacă numele pe tabela de marcaj în mod constant.
4. Cristiano Ronaldo
CR7 e la ultimul Euro, precizând deja de ceva timp că Mondialul din 2022, din Qatar, va fi ultimul pentru el în tricoul naţionalei. A marcat deja 104 goluri pentru Portugalia, fiind la 5 reuşite distanţă de recordul all-time de goluri marcate pentru o naţională.
Cu 29 de goluri în sezonul trecut la Juventus, CR7 a cucerit doar Cupa Italiei, astfel că e dornic de revanşă. Grupa din care face parte e una complicată, dar lusitanii au cea mai bună generaţie din istoria lor. Cu Bruno Fernandes - unul dintre cie mai buni dispeceri din Premier League - în rol de regizor, şi cu Bernardo Silva şi Diogo Jota la susţinere, Ronaldo cu siguranţă va avea multe oportunităţi să marcheze.
5. Robert Lewandowski
Polonezul ar fi câştigat fără îndoială Balonul de Aur anul trecut, dacă s-ar fi acordat. Chiar dacă Bayern nu a mai avut un sezon atât de fantastic, Lewa a reuşit 41 de goluri în stagiunea 2020-2021.
El are handicapul că provine de la o naţională mai slab cotată, dar "leşii" au şanse bune să termine măcar pe doi grupa cu Spania, Suedia şi Slovacia. Milik ratează turneul final, astfel că toate speranţele Poloniei se leagă de sângele rece avut de vârful lui Bayern în faţa portarilor adverşi.
Ultimii golgheteri la Euro
  • 2016 - Antoine Griezmann - 6 goluri
  • 2012 - Ronaldo, Fernando Torres, Mario Balotelli, Mario Gomey, Mario Mandzukic, Alan Dzagoev, David Villa - 3 goluri
  • 2008 - David Villa - 4 goluri
  • 2004 - Milan Baros - 4 goluri
  • 2000 - Savo Milosevic, Patrick Kluivert - 5 goluri
  • 1996 - Allan Shearer - 5 goluri
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo