Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Euro 2020 | Poveștile căpitanilor care au ridicat trofeul Euro de-a lungul istoriei

Bianca Dumitru

Publicat 11/06/2021 la 00:01 GMT+3

Istoria Campionatelor Europene se scrie cu pasiune și dăruire din 1960. 14 fotbaliști au ridicat trofeul din postura de căpitan. Singurul care a avut această onoare de două ori este Iker Casillas, care a purtat banderola de căpitan al Spaniei la edițiile din 2008 și 2012.

Iker Casillas lifts the Euro 2012 trophy (Reuters)

Credit imagine: Reuters

Euro 2020 va fi a 16-a ediție a turneului continental, care s-a disputat pentru prima dată în 1960, în Franța. De-a lungul istoriei, 10 echipe naționale și-au adjudecat trofeul, Germania și Spania fiind deținătoarele recordului, cu câte 3 trofee fiecare.
Bucuria cuceririi unui astfel de trofeu e greu de egalat, acesta fiind un moment definitoriu în cariera unui fotbalist. Iar ceea ce simt căpitanii de echipă, cei care ridică primii cupa deasupra capului, este un sentiment aparte. În primele 15 ediții ale Campionatului European, 14 fotbaliști au ridicat trofeul din postura de căpitan. Singurul care a avut această onoare de două ori este Iker Casillas, care a purtat banderola de căpitan al Spaniei la edițiile din 2008 și 2012.

Euro 2020 | Căpitanii care au ridicat trofeul Euro

IGOR NETTO (URSS, 1960) – Este unul dintre cei mai mari fotbaliști ruși din toate timpurile. În tinerețe a fost și jucător de hochei, dar a renunțat după doar două sezoane din cauza riscului de accidentare. A fost caracterizat de un joc ofensiv, de versatilitate și inteligență și, având abilitatea de a dribla, putea fi utilizat pe mai multe posturi din apărare și din linia de mijloc. De-a lungul carierei, a evoluat doar în tricoul celor de la Spartak Moscova, pentru care a reuși să înscrie 36 de goluri în 368 de partide, contribuind la cucerirea a cinci titluri de campion și a trei Cupe.
FERRAN OLIVELLA (Spania, 1964) – Este unul dintre cei mai importanți căpitani ai Barcelonei, pentru care a evoluat în cea mai mare parte a carierei. A fost un fundaș care se făcea remarcat printr-o poziționare excelentă în teren, oferind siguranță echipei sale. Are în palmares două titluri de campion al Spaniei și patru Cupe ale Regelui.
GIACINTO FACCHETTI (Italia, 1968) – A fost un fundaș care și-a dedicat întreaga carieră clubului Inter Milano, pentru care a jucat 634 de meciuri, înscriind 75 de goluri. A făcut parte din echipa legendară antrenată de Helenio Herrera, care a cucerit patru titluri în Serie A, o Cupă a Italiei și patru trofee internaționale. Este considerat unul dintre cei mai buni fundași din istorie, datorită ritmului, tehnicii, inteligenței, fizicului și a rezistenței sale, iar în 2015 a fost inclus pe Hall of Fame-ul fotbalului italian.
FRANZ BECKENBAUER (Germania, 1972) – Este considerat cel mai mare fotbalist german din toate timpurile, fiind cel de-al cărui nume este legată inventarea poziției de libero. A fost supranumit "der Kaiser" ("Împăratul"), datorită calităților de lider și stilului de joc, care i-a permis să adopte mai multe roluri pe teren. A scris istorie în tricoul lui Bayern Munchen, cu care a cucerit trei Cupe ale Campionilor Europeni consecutive și o Cupă a Cupelor. A condus echipa națională a Germaniei la trei Campionate Mondiale și două Europene, fiind primul căpitan care a ridicat deasupra capului atât Cupa Mondială și trofeul Euro (la nivel de echipă națională), cât și Cupa Europei (la nivel de echipă de club).
ANTONONDRUS (Cehoslovacia, 1976) – A fost unul dintre cei mai buni fundași ai anilor ’70 și, deși a adunat doar 58 de apariții în tricoul echipei naționale, a fost cel care a ridicat deasupra capului trofeul de la ediția găzduită de Iugoslavia a Campionatului European. Și-a adus o contribuție semnificativă la calificarea în finala competiției după o prestație excelentă în fața Olandei lui Johan Cruyff în semifinale, când a înscris două goluri. Apoi, în finală, Cehoslovacia a învins campioana europeană en-titre, Germania de Vest. La Euro 1980, fotbalistul care a evoluat cea mai mare parte a carierei la Slovan Bratislava și-a condus echipa spre medaliile de bronz, cucerite în fața Italiei, după loviturile de departajare.
BERNARD DIETZ (Germania, 1980) – Este fundașul-golgeter din Bundesliga, reușind să înscrie 70 de goluri în perioada 1970-1982, pe când era legitimat la MSV Duisburg. De altfel, a rămas în istoria acestui club drept unul dintre cei mai importanți fotbaliști, fiind al doilea cel mai bun marcator din toate timpurile. Pentru a-i aduce un omagiu, suporterii lui Duisburg au pus numele mascotei clubului Ennatz, așa cum era poreclit fotbalistul. Printre meciurile în care a avut cele mai bune prestațiile ale sale, se remarcă victoria cu 6-3 în fața lui Bayern Munchen, partidă în care a înscris 4 goluri. Pentru echipa națională a adunat 53 de apariții, participând atât la Campionatele Europene din 1976 și 1980, cât și la ediția din 1978 a Cupei Mondiale.
MICHEL PLATINI (Franța, 1984) – Este unul dintre cei mai buni fotbaliști din toate timpurile, reușind să câștige de-a lungul carierei trei Baloane de Aur. Poreclit "Le Roi" ("Regele"), s-a remarcat drept un golgeter veritabil. Pentru echipa națională a Franței, a fost cel mai bun marcator și cel mai bun jucător de pe teren la Euro 1984, când a ridicat trofeul deasupra capului. El deține recordul pentru cele mai multe goluri marcate de un francez la Campionatul European, cu 9 reușite, deși a fost prezent doar la ediția în care Franța a cucerit primul său trofeu internațional. Echipele de club la care a evoluat sunt Nancy, Saint-Etienne și Juventus. Alături de italieni a avut cel mai mare succes la nivel european, cucerind în sezonul 1984/85 Cupa Campionilor Europeni.
RUUD GULLIT (Olanda, 1988) – Considerat unul dintre cei mai importanți și versatili jucători de fotbal din toate timpurile, a cucerit Balonul de Aur în 1987 și a fost numit Fotbalistul Anului în 1987 și 1989. Numele său este legat de recordul pentru cea mai mare sumă de transfer plătită până în 1987, când AC Milan l-a transferat de la PSV Eindhoven pentru 6,75 milioane de euro. A făcut performanță în Italia, reușind alături de Milan să câștige trei titluri de campion în Serie A, două Cupe ale Campionilor Europeni și o Supercupă a Europei. Ulterior, după ce a fost transferat la Chelsea, a intrat în istoria fotbalului englez, fiind primul antrenor din afara Regatului Unit care a cucerit Cupa Angliei, acesta fiind primul mare succes al lui Chelsea după 26 de ani. Pentru Olanda a jucat la două ediții ale Campionatului European (1988 și 1992) și la turneul final al Cupei Mondiale din 1990. La Europeanul din Germania de Vest, a fost unul dintre cei mai buni jucători olandezi, conducându-și echipa spre titlul continental.
LARS OLSEN (Danemarca, 1992) – A fost un fundaș central care a stabilit un record în privința numărului de partide în care a fost căpitan al echipei naționale, cu 69 de apariții. A condus echipa daneză către primul trofeu european, fiind convocat și pentru ediția din 1996 a competiției, la care nu a jucat, însă, în niciun meci. La nivel de echipe de club, printre altele, a activat la Brondby, alături de care a cucerit șase titluri de campion și o Cupă în Danemarca, și Trabzonspor, cu care a câștigat Cupa Turciei.
JURGEN KLINSMANN (Germania, 1996) – Este unul dintre cei mai buni atacanți nemți, în 2016 fiind numit pe lista căpitanilor de onoare ai naționalei Germaniei. S-a remarcat în anii ’90, când a înscris în toate cele 6 competiții internaționale majore la care a participat, de la ediția din 1988 a Campionatului European până la Cupa Mondială din 1998. A cucerit Cupa Mondială în 1990, iar în 1996 a ridicat deasupra capului trofeul Euro, fiind căpitanul care a condus Germania spre al treilea titlu continental din istorie. De-a lungul carierei, a trecut pe la Stuttgart, Inter, Monaco, Tottenham și Bayern Munchen, având în palmares două Cupe UEFA, o Supercupă a Italiei și un titlu de campion în Bundesliga.

Euro 2020 | Beckenbauer, Deschamps și Casillas, în istoria fotbalului

DIDIER DESCHAMPS (Franța, 2000) – Actualul selecționer al Franței este al doilea căpitan din istoria fotbalului, după Franz Beckenbauer, care a reușit să ridice deasupra capului atât trofeul Champions League, cât și Cupa Mondială și trofeul Euro, fiind urmat doar Iker Casillas. A rămas în istoria fotbalului drept cel mai tânăr căpitan care și-a condus echipa spre cucerirea Ligii Campionilor, reușind asta în 1993, cu Marseille, care a devenit atunci primul – și deocamdată singurul – club din Franța care s-a impus în cea mai importantă competiție intercluburi de pe continent. De-a lungul carierei, a jucat, printre altele, la Nantes, Marseille, Juventus, Chelsea și Valencia, având în palmares trei titluri de campion al Italiei, două trofee Champions League, două Supercupe ale Italiei, și câte o Cupă a Angliei și Italiei.
THEODOROS ZAGORAKIS (Grecia, 2004) – A fost un mijlocaș grec care a evoluat de 120 de ori în tricoul echipei naționale în perioada 1994-2007. S-a remarcat la turneul final al Campionatului European din 2004, când a jucat un rol important în victoria Greciei în finala contra Portugaliei. A fost desemnat cel mai bun fotbalist al acelui turneu final, fiind ulterior nominalizat și la Balonul de Aur. UEFA l-a descris drept un "mijlocaș combativ și muncitor, cu un puternic picior drept". De-a lungul carierei a evoluat pentru Kavala, PAOK, Leicester, AEK Atena și Bologna, având în palmares doar o Cupă a Ligii Angliei și o Cupă a Greciei. După retragerea din fotbal, în 2007, Zagorakis a fost președintele celor de la PAOK Salonic, de la care s-a retras definitiv în 2012. Ulterior, fostul mijlocaș s-a orientat spre politică, devenind membru al Parlamentului European.
IKER CASILLAS (Spania, 2008 și 2012) – Este unul dintre cei mai buni portari din istoria fotbalului, fiind numit "Sfântul Iker" pentru abilitatea de a reuși parade impresionante. Și-a dedicat cea mai mare parte a carierei clubului Real Madrid, alături de care a cucerit cinci titluri de campion al Spaniei, două Cupe ale Regelui, patru Supercupe și opt trofee internaționale. Datorită prestațiilor sale, Spania a devenit prima echipă din istoria Campionatului European care a reușit să cucerească două trofee consecutive, goalkeeper-ul stabilind un record impresionant al competiției: cele mai multe minute fără gol primit (509).
CRISTIANO RONALDO (Portugalia, 2016) – Este unul dintre cei mai importanți fotbaliști din toate timpurile, câștigător a cinci Baloane de Aur. A scris istorie în tricourile lui Manchester United și Real Madrid, pentru care a evoluat în perioada 2003-2009, respectiv 2009-2018, adunând 24 de trofee. În ultimele două sezoane a îmbrăcat tricoul lui Juventus, alături de care a cucerit două titluri în Serie A, o Cupă și două Supercupe ale Italiei. Este unul dintre puținii fotbaliști care au adunat peste 1.100 de apariții de-a lungul carierei și peste 770 de goluri marcate atât pentru echipa de club, cât și în tricoul naționalei Portugaliei. În plus, este al doilea jucător din istorie care a marcat 100 de goluri la echipa națională, fiind primul european care a realizat această performanță. În 2015, Federația Portugheză de Fotbal l-a numit "cel mai bun fotbalist portughez din toate timpurile", iar în 2016, și-a condus echipa națională spre primul trofeu european, fiind premiat cu Gheata de Argint pentru clasarea pe locul 2 în topul celor mai buni marcatori ai competiției.
Euro 2020 se dispută în perioada 11 iunie - 11 iulie, la București fiind programate meciurile din grupa C și o optime de finală.
Programul meciurilor de la București:
  • 13 iunie, ora 19:00 – Austria - Macedonia de Nord
  • 17 iunie, ora 16:00 – Ucraina - Macedonia de Nord
  • 21 iunie, ora 19:00 – Ucraina - Austria
  • 28 iunie, ora 22:00 – câștigătoarea grupei F - ocupanta locului 3 într-una dintre grupele A, B sau C
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo