Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Euro 2020 | Renașterea Italiei, sub comanda lui Mancini. Cum a redevenit "Squadra azzurra" o forță mondială

Cristian Mihală

Actualizat 11/06/2021 la 11:58 GMT+3

Euro 2020 | Ratarea calificării la Mondialul din 2018 a fost o pată neagră în istoria naționalei Italiei, cvadrupula campioană mondială neavând un asemenea eșec din 1958. Actualul manager, Roberto Mancini, a reunit întreaga națiune și a făcut Italia să se îndrăgostească din nou de "Azzurri". În această seară, Italia va deschide EURO 2020, în meciul cu Turcia, disputat pe Stadio Olimpico din Roma.

Roberto Mancini

Credit imagine: Scanpix

Articol scris de Ştefan-Toma
Roma arde, din nou. Străzile capitalei Italiei se înfundă, traficul este blocat, iar cerul amenință cu o furtună. Dar cu toate acestea, pasiunea fanilor Italiei pentru "squadra azzurra" se aprinde din nou. Șaisprezece mii de fani vor fi pe Stadio Olimpico pentru deschiderea EURO 2020 din acestă seară, în meciul împotriva Turciei. Cu siguranță fanii se vor ridica pentru a-l saluta pe Roberto Mancini, al cărui loc în inima unei națiuni este la fel de sigur ca poziția pe banca echipei. Este un grad rar de confort pentru ocupantul unuia dintre cele mai fierbinți scaune din lumea fotbalului, dar aceasta este recompensa pentru că Mancini a tras Italia din groapa în care căzuse în 2018.

Euro 2020 | Revenirea Italiei, sub comanda lui Mancini

Fostul manager de pe banca celor de la Manchester City a redat mândria italiană după dezastrul din 2018, când Italia nu a reușit să se califice pentru o Cupă Mondială, prima dată în 60 de ani (ultimul eșec fusese în 1958). Mancini a unit mass-media și toți fanii echipei, ceea ce este un lucru impresionant. A fost și este omul potrivit la momentul potrivit, cu toți sunt de acord.
Italia s-a îndrăgostit din nou de echipa sa națională. Steaguri tricolore decorează balcoanele și magazinele. Forma de invidiat (nicio înfrângere din septembrie 2018), energia noii generații de jucători și comportamentul înțelept al elegantului manager italian duc o întregă națiune în atmosferă de sărbătoare.
Contractul lui Mancini a fost prelungit până în 2026, șefii Federației înțelegând cât de important e tehnicianul pentru actuala istorie a naționalei. La 56 de ani, acest antrenor neliniștit pare să-și fi găsit în sfârșit locul și acceptarea după care tânjește de mult timp. Poate că asta nu a fost găsită niciodată la City, unde, în 2012, a obținut un prim titlu, venit după o perioadă de 44 de ani de secetă. Acel trofeu, obținut în prelungirile ultimei etape din campionat, de managerul italian, a dat tonul unui deceniu de succes pentru "cetățeni". Un an mai târziu a fost demis, după ce a pierdut o finală a FA Cup împotriva lui Wigan și nu a îndeplinit așteptările clubului, care dorea o abordare mai "holistică".
Roberto Mancini, Head Coach of Italy gives his team instructions during the Italy Training Session ahead of the UEFA Euro 2020 Championship Group A match between Turkey and Italy
Istoria fotbalului s-a îmbogățit cu povești despre Mancini și excentricitățile sale. Amintim aici doar trei exemple:
  • Înainte de un joc important, a binecuvântat tricourile cu apă sfințită.
  • La un antrenament, a interzis un set întreg de echipament sportiv pe motiv că avea și culoarea mov. În opinia sa, movul aduce ghinion.
  • Îi plăcea să meargă cu bicicleta până la antrenament, dar nu fără mașină și șofer în apropiere, în caz că obosea.

Mancini nu a confirmat după perioada City, dar şi-a regăsit "magia" pe banca Italiei

După demiterea de la City, Mancini a stat pentru o perioadă la Londra, în speranța că rămâne în Premier League. S-a alăturat echipei Galatasaray în timp ce urmărea spera la postul de manager a lui Tottenham. În acea perioadă Spurs a trecut de la Andre Villas-Boas la Mauricio Pochettino, cu Tim Sherwood asigurând interimatul; o perioadă asemănătoare cu cea din ziua de azi pentru Spurs. Managerul italian a mai avut și o aventură la Inter, echipă la care mai fusese înainte, după care i-a antrenat un an pe rușii de la Zenit, înainte de a fi numit de urgență pe banca Italiei.
O victorie cu 2-1 împotriva Arabiei Saudite într-un meci amical a fost singura victorie din primele 6 jocuri ale lui Mancini, înainte ca rezultatele să se transforme spectaculos. Italia s-a calificat la EURO 2020 cu 10 victorii din 10 meciuri disputate în grupa sa de calificare și, evident, un punctaj maxim.
La acest turneu, Roberto indică Franța ca fiind cea mai puternică echipă, dar recunoaște că Italia trebuie să urmărească întotdeauna să câștige. Discursul său a prins în rândul ziariștilor și a creat mai mult decât hype înaintea începerii EURO 2020.
"Dragă, Italia", a scris Mancini, într-o scrisoare deschisă. "Împreună sub un singur cer albastru, purtând tricouri albastre, să ne alăturăm într-un singur cor care a unit mai mult de 60 de milioane de italieni. Forza Azzurri!", a fost mesajul tehnicianului.
Italia nu a primit vreun gol din octombrie 2020 și nu a pierdut de peste doi ani și jumătate (septembrie 2018)
Lotul Italiei pentru EURO 2020:
  • Portari: Gianluigi Donnarumma (Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino).
  • Fundași: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson Palmieri (Chelsea), Alessandro Florenzi (Paris Saint Germain), Gianluca Mancini (Roma), Leonardo Spinazzola (Roma), Rafael Toloi (Atalanta).
  • Mijlocași: Nicolò Barella (Inter), Bryan Cristante (Roma), Jorginho (Chelsea), Manuel Locatelli (Sassuolo), Lorenzo Pellegrini (Roma), Matteo Pessina (Atalanta), Stefano Sensi (Inter), Marco Verratti (Paris Saint Germain).
  • Atacanți: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Matteo Politano (Napoli).
Echipa probabilă a Italiei la Euro
Donnarumma - Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Barella, Jorginho, Locatelli - Berardi Chiesa), Immobile, Insigne
Italia face parte din Grupa A a Euro 2020, alături de Turcia, Elveţia şi Ţara Galilor.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo