Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Franța, prima campioană mondială care vine la București după 38 de ani

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 24/06/2021 la 13:08 GMT+3

Pe 16 aprilie 1983, România învingea campioană mondială Italia, scor 1-0, în preliminariile pentru Campionatul European din 1984.

Karim Benzema et les joueurs de l'équipe de France

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Alex Masgras
Luni, 28 iunie, Franța va juca la București în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal împotriva Elveției. Pentru prima oară din 1983, o campioană mondială în exercițiu vine la București.
În urmă cu mai bine de 38 de ani, naționala României reușea una dintre cele mai importante victorii din istoria fotbalului românesc. Atunci, în preliminariile Campionatului European din 1984, România învingea Italia cu scorul de 1-0, echipa care reușise să câștige titlul mondial la Campionatul Mondial din 1982 din Spania.

Scheletul Craiovei Maxima ales de selecționerul Lucescu

Pe 16 aprilie 1983, stadionul "23 august" era neîncăpător. Conform ediției de după meci a ziarului "Sportul", 80.000 de oameni așteptau cu emoție apariția echipelor pe teren. România aborda acest meci cu Mircea Lucescu selecționer și cu mai mulți jucători ai Craiovei Maxima care formau scheletul echipe naționale: Costică Ștefănescu, Nicolae Ungureanu, Ion Geolgău, Rodion Cămătaru și Ilie Balaci. Pe finalul meciului a intrat și Sorin Cîrțu. Conform lui Laurențiu Dumitrescu, cel care a semnat cronica meciului în ziarul "Sportul", partida s-a jucat cu "bătăile inimilor tuturor la puls 200".
Prima mare ocazie a meciului ne-a aparținut, șutul lui Boloni fiind respins de către marele portar al Italiei, Dino Zoff. La scurt timp după această fază, în minutul 11 al partidei, Rodion Cămătaru reia cu capul un corner executat foarte bine de Ladislau Boloni. Mingea intră în poartă, dar arbitrul dă fault în atac. Ocaziile lui Augustin și Geolgău anunțau, însă, inevitabilul. În minutul 23, la o lovitură liberă pentru România, Ilie Balaci îi pune pe tavă mingea lui Boloni, care prinde un șut senzațional de la peste 25 de metri care îl învinge pe Dino Zoff. În strigătele lui Cristian Țopescu și a celor 80.000 de oameni, România preia conducerea în fața campioanei mondiale. Prima repriză se încheie cu câteva ocazii pentru "Squadra Azzura", dar "tricolorii" reușesc să intre la vestiare cu scorul de 1-0.

Singura victorie cu o campioană mondială

Până la urmă, acesta avea să fie rezultatul final al meciului. Italienii au încercat în repriza a doua să revină pe tabelă, dar păreau să nu găsească soluții în fața unei naționale a României aflată în formă de zile mari. Victoria de pe 16 aprilie 1983 rămâne și astăzi una dintre cele mai mari performanțe ale fotbalului românesc. De asemenea, această victorie a fost esențială în privința Campionatului European din 1984. România a reușit să câștige o grupă în care s-au mai aflat Cehoslovacia, Suedia, Italia și Cipru. Pentru naționala noastră, aceasta a fost prima și singura victorie într-un meci oficial disputat în fața unei campioane mondiale în exercițiu.
Cum au arătat echipele de start:
ROMÂNIA: Moraru – Rednic, Iorgulescu, Ştefănescu / cpt., Ungureanu – Augustin (70 Andone), Bölöni, Klein, Balaci – Geolgău (87 Cîrţu), Cămătaru. Antrenor: Mircea Lucescu.
ITALIA: Zoff / cpt. – Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini – Marini, Tardelli, Antognoni (57 Dossena) – Conti, P. Rossi, Bettega (70 Altobelli). Antrenor: Enzo Bearzot.
Franța a inaugurat Arena Națională în 2011
În septembrie 2011, în preliminariile Campionatului European din 2012, România și-a disputat primul meci pe noul stadion național în compania Franței, după ce inițial trebuia să aibă loc un meci amical cu Argentina. Meciul din septembrie 2011, terminat cu scorul de 0-0, a rămas în memoria colectivă pentru starea deplorabilă în care s-a aflat gazonul.
Acum, la aproape 10 ani de la acel meci, Franța revine la București pentru a juca împotriva Elveției meciul din optimile Euro 2020. Spre deosebire de ultima vizită a francezilor la București, aceștia pot sta liniștiți în ceea ce privește gazonul. În cele 3 meciuri de la Euro disputate până acum pe Arena Națională, suprafața de joc a arătat impecabil, în ciuda problemelor cu ploile torențiale care s-au abătut asupra Bucureștiului înaintea turneului final.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo