Italia s-a impus după loviturile de la 11 metri în fața Angliei, în finala Euro 2020, și a câștigat pentru a doua oară în istorie trofeul de campioană a Europei. Englezii au deschis scorul cu cel mai rapid gol din istoria finalelor de Campionat European (Shaw, după un minut și 57 de secunde), dar italienii nu au renunțat, iar în minutul 67, Leonardo Bonucci a adus egalarea (cel mai în vârstă marcator într-o finală de Euro, 34 de ani și 71 de zile).
Cele două echipe nu au mai înscris, iar campioana a fost decisă la loviturile de departajare, acolo unde ambele echipe au traversat clipe extrem de tensionate. Chiar dacă au condus cu 2-1, englezii au fost învinși după ce trei dintre jucătorii trimiși în teren de Gareth Southgate (Rashford, Sancho și Saka) au ratat de la punctul cu var, trimițând trofeul la Roma.

Donnarumma, "eroul" Italiei la loviturile de departajare în finala EURO 2020 cu Anglia

Campionatul European UEFA
Prima reacție a lui Bukayo Saka după finala Euro 2020! "Nu e loc pentru rasism sau ură în fotbal!"
15/07/2021 LA 16:10
În timp ce Leonardo Bonucci a fost declarat jucătorul finalei Campionatului European 2020, colegul lui, portarul Gianluigi Donnarumma (a apărat penalty-urile executate de Sancho și Saka) a fost declarat cel mai bun jucător al turneului. Italia a câștigat pentru a doua oară în istorie Campionatul European de fotbal. Echipa lui Mancini s-a mai impus în 1968.
Donnarumma a încasat doar 4 goluri la campionatul european, toate cele 4 în fazele eliminatorii. În finala contra Angliei, portarul trupei lui Mancini s-a dovedit a fi eroul Squadrei Azzura, reușind să apere două lovituri de departajare ale englezilor. I-a blocat, pe rând, pe Jadon Sancho și Bukayo Saka. Doar 2 portari au fost desemnați jucătorul turneului la un Campionat European: Donnarumma la EURO 2020, danezul Peter Schmeichel la EURO 1992.
Campionatul European UEFA
Incredibil! Tatăl lui Maguire, rănit în haosul dinaintea finalei Euro! Dezvăluirile fotbalistului
14/07/2021 LA 11:03
Campionatul European UEFA
UEFA deschide o anchetă disciplinară împotriva Angliei după evenimentele din finala Euro 2020
14/07/2021 LA 09:56