Articol scris de Ștefan Toma
7 goluri în 4 meciuri a încasat Portugalia la EURO 2020, pe când la EURO 2016 au încasat numai 5 goluri în 7 meciuri, unul singur în faza eliminatorie.
La EURO 2016, Portugalia a fost mai pragmatică, a știut să sufere mai mult și a lovit atunci când a trebuit. În 2016, era cotată ca principală favorită în grupa ei, unde a întâlnit Islanda, Austria și Ungaria, dar a reușit numai 3 egaluri și a terminat grupa pe locul 3 cu un golaveraj de 4-4, regula celor mai bune 4 echipe de pe locul 3 fiind cea care i-a calificat pe lusitani. Însă totul s-a schimbat în faza eliminatorie, unde, după ce în ultimul meci din grupă încasase 3 goluri de la Ungaria, Portugalia a mai încasat un singur gol, în sferturi.
Fotbal
Messi și Lewandowski au votat diferit la gala FIFA Best! Alegerile inexplicabile ale argentinianului
18/01/2022 LA 11:19
Interesant este că acel gol, primit în sferturi de la Robert Lewandowski, a fost cel mai rapid gol al turneului. În restul jocurilor, împotriva Croației (optimi), Țării Galilor (semifinale) și Franței (finala), Portugalia a păstrat poarta lui Rui Patricio intactă. Dintre cele 4 meciuri eliminatori, Portugalia a reușit să câștige unul singur înainte de prelungiri, semifinala cu Țara Galilor.

Portugalia, varianta "Euro 2020"

EURO 2020 a început bine pentru campioana europeană, cu victoria împotriva Ungariei cu 3-0; de această dată, Portugalia a reușit să nu primească niciun gol de la echipa întâlnită și la EURO 2016, însă toate cele 3 goluri înscrise au fost marcate târziu, după minutul 84. Al doilea joc a demonstrat că Portugalia nu este total concentrată la acest turneu, atunci când la scorul de 1-0 pentru ei au început să își piardă din focusare. Să faci asta împotriva nemților e sinucidere, iar scorul final a fost un dezastru: 4-2 pentru Germania. Acest meci a marcat un record negativ: cele mai multe goluri primite de lusitani, într-un meci la un Campionat European. Meciurile finale ale "grupei morții" ar fi putut aduce o surpriză - eliminarea campioanei europene încă din faza grupelor. La un moment dat, Portugalia a fost pe locul 4 al grupei pentru 13 minute. Totuși, în final, formația lui Santos s-a calificat din nou de pe locul 3 și a profitat de regula celor mai bune 4 echipe de pe locul 3.
Aseară, Portugalia a întâlnit o națională a Belgiei, pe care ar fi putut să o întâlnească și în seminifalele din 2016, dacă belgienii nu ar fi pierdut surprinzător meciul din sferturi cu Țara Galilor. Belgia a dat dovadă că a învățat din greșelile de la turneul din 2016 și a reușit să închidă poarta în fața Portugaliei. Diferența a fost făcută în minutul 42, de șutul puternic de la distanță a lui Thorgan Hazard. Chiar dacă portughezii au încercat să revină în joc în repriza secundă și au atacat neîncetat poarta belgienilor, din păcate campioana europeană nu a reușit egalarea și astfel s-a încheiat încercarea lusitanilor de a-și apăra titlul.
Dacă în 2016 Portugalia încheia turneul cu 2 principali marcatori - Nani și Ronaldo au reușit fiecare câte 3 goluri -, anul acesta portughezii s-au bazat exclusiv pe Ronaldo, care în prezent este golgheterul turneului, cu 5 reușite.
Liga
Hazard a refuzat o primă șansă de a pleca de la Real! Perez acceptase oferta de 40 de milioane de €
18/01/2022 LA 10:46
Fotbal
Rădoi și Chiricheș nu au votat cu Lewandowski! Pe cine au preferat românii la Gala FIFA Best
18/01/2022 LA 07:12