Roberto Mancini a învins Anglia în finala Campionatului European, dar va rămâne mereu iubit de suporterii "cetățenilor". A adus titlu în jumătatea albastră a orașului Manchester după 40 de ani (în sezonul 2011-2012, cu golul celebru al lui Aguero, marcat în prelungiri, când rivala, United, își terminase meciul și era pregătită de sărbătoare).
Chiar și așa, nu toți cei care au fost alături de el în perioada 2009-2013, cât a antrenat-o pe City, au o părere bună despre antrenorul Mancini. Wayne Bridge, fost fundaș stânga pe Etihad, a surprins, arătându-și frustrarea în legătură cu perioada în care a fost sub comanda tehnicianului italian.
"M-a rănit cu adevărat (n.r. victoria Italiei de la Euro) pentru că îl urăsc pe Mancini și am vrut să piardă. Nu aș spune că este cel mai slab antrenor pe care l-am avut vreodată, dar din punct de vedere tactic nu este atât de bun pe cât se crede. Dar ceea ce a făcut cu Italia a fost grozav și trebuie să recunosc asta. Familia mea a fost fericită la 1-0, nu doar pentru că Anglia câștiga, ci și pentru că Mancini pierdea. Nu l-am înțeles niciodată ca manager. La Manchester City a câștigat Premier League, așa că fanii îl iubesc, dar dacă te uiți la jucătorii și la echipa pe care a avut-o, pot spune că a câștigat datorită lor, nu pentru că este un antrenor bun", și-a început fostul fundaș stânga discursul în emisiunea Big Stage, realizată de Bettingexpert.
Fotbal
Gala The Best FIFA Football Awards. Lewandowski, cel mai bun jucător al lumii în 2021
17/01/2022 LA 12:22

Mancini și Wayne Bridge

Credit imagine: Imago

Bridge a jucat pentru City în perioada 2009-2013, dar a îmbrăcat de doar 42 de ori tricoul "cetățenilor", Mancini preferând să îl împrumute la West Ham, Sunderland sau Brighton. Probabil de aici și frustrările acumulate. Totuși, din spusele apărătorului care a bifat 36 de meciuri în naționala Angliei, italianul avea mari carențe în a comunica cu jucătorii.
"Am avut probleme cu el, am lucrat împreună câteva luni, dar nu mi-au plăcut deloc antrenamentele. Făceam exerciții tactice împotriva unor adversari imaginari, acesta nu este fotbal. Bellamy a încercat să întrebe ceva de genul "ce se întâmplă dacă cineva face asta într-un joc" și Mancini i-a răspuns "tu să taci". Apoi l-a trimis acasă și nu l-a lăsat să se întoarcă la antrenament. Este ceva ce nu înțeleg la un antrenor", a mai spus Bridge.

Mancini, omul din spatele reinventării Italiei

Dincolo de animozitățile dintre Bridge și Mancini, tehnicianul italian a fost esențial pentru ceea ce a însemnat renașterea fotbalului din Cizmă în ultimii 3 ani. Ratarea calificării la Mondialul din 2018 a fost o pată neagră în istoria naționalei Italiei, cvadrupula campioană mondială neavând un asemenea eșec din 1958. Actualul manager, Roberto Mancini, a reunit întreaga națiune și a făcut Italia să se îndrăgostească din nou de "Azzurri".
Mancini nu doar că a redat deminitatea unei națiuni care respiră pentru fotbal, după dezastrul de acum 3 ani, dar a dus-o pe noi culmi. Odată cu victoria la penaltyuri contra Angliei, Italia nu doar că a bifat al doilea titlu european, dar a ajuns la 34 de meciuri la rând fără eșec, fiind doar la o dispută distanță de recordul all-time, al Braziliei. Dar, poate mai important, a schimbat fundamental modul în care echipa se exprimă în teren. Chiar dacă a avut fotbaliști uriași la dispoziție, în ultimii 20-30 de ani, squadra azzurra a fost o formație care nu atrage neapărat din punct de vedere estetic și care pune rezultatul înaintea spectacolului. Acum, Italia e o echipă pozitivă, preocupată să aibă posesie și să construiască, o formație care place și care, parcă, adună în jurul său mai multe energii decât oricând în trecut.
Fotbal
Mancini a dezvăluit că a visat Italia campioană mondială! Cine va fi marea învinsă și cine va marca
07/01/2022 LA 18:08
Calificările pentru Cupa Mondială UEFA
Mancini surprinde, după ce Italia a ratat calificarea directă la Cupa Mondială: "Câștigăm trofeul!"
27/12/2021 LA 17:36