Dacă prima semifinală de la Campionatul European de fotbal feminin a fost una fără istoric, Anglia învingând Suedia cu 4-0, cel de-al doilea loc în ultimul act s-a decis după un meci mult mai echilibrat. Germania și Franța au lăsat pe teren și ultima picătură de energie
Gemania a deschis scorul în minutul 40 prin Alexandra Popp, care a reluat imparabil, din voleu, o centrare primită de la coechipiera sa de la Wolfsburg, Svenja Huth.
tweet
Euro
Naționala feminină a Angliei a sărbătorit titlul european cu mii de oameni la Londra
01/08/2022 LA 16:53
Golul marcat de Popp a fost al 100-lea reușit de naționala Germaniei la Campionatul European, nicio altă echipă neatingând această bornă. De asemenea, Popp a devenit prima jucătoare din istoria competiției care marchează în 5 meciuri consecutive, ea trecându-și numele pe lista marcatoarelor la toate cele 3 meciuri din grupă, dar și în sfertul cu Austria.
Franța a avut șansă și a restabilit egalitatea până la pauză. În minutul 45, Merle Frohms și-a înscris în proprie poartă. Acesta a fost primul gol încasat de goalkeeper-ul Germaniei la această ediție.

Germania - Anglia, marea finală de la EURO 2022

În partea secundă, echilibrul a persistat până în minutul 76, când Germania a trecut din nou în avantaj printr-un gol marcat după aceeași rețetă: centrare Huth, reluare Popp, de această dată cu capul. Atacantul Germaniei a ajuns la 6 reușite la acest turneu final, egalând-o pe englezoaica Beth Mead în clasamentul golgheterilor. În istoria competiției, doar Inka Grings (Germania) a mai reușit să înscrie de 6 pri la o singură ediție.
Franța a riscat totul pe final, dar nu a reușit să înscrie golul care să ducă meciul în prelungiri și a ratat astfel șansa de a ajunge în premiră într-o finală europeană.
Așadar, Germania s-a calificat pentru a 9-a oară în finala Campionatului European. "Mannschaft-ul" feminin a câștigat toate cele 8 finale jucate până acum, fiind de departe cea mai titrată echipă din istoria competiției (pe locul doi e Norvegia, cu două trofee cucerite). Germania a lipsit de numai 4 ori din ultimul act al competiției, ultima dată în 2017, la precedenta ediție, când Olanda a învins Danemarca cu 4-2.
Conform statisticii, Germania pleacă favorită în finala cu Anglia, dar avantajul terenului propriu ar putea conta enorm pentru britanice. Cele două națiuni s-au mai întâlnit o dată în ultimul act, în 2009, Germania câștigând atunci cu 6-2. Anglia mai are o finală pierdută, la prima ediție (1984), când a cedat la penalty-uri în fața Suediei.
Marea finală de la EURO 2022 se va juca duminică, pe Wembley, iar britanicii se așteaptă ca legendara arenă din Londra să fie arhiplină.
Calificările pentru Campionatul European UEFA
EURO 2020 | Croația a revenit de la 0-1, Germania a reușit scorul serii. Belgia s-a distrat în Rusia
16/11/2019 LA 14:10
Calificările pentru Campionatul European UEFA
Belarus – Olanda 1-2, Estonia – Germania 0-3 | Rusia și Polonia, calificate la EURO 2020
13/10/2019 LA 20:46