Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Atalanta este noua câștigătoare a Europa League. Seria invincibilă a lui Bayer Leverkusen, oprită

Actualizat 22/05/2024 la 23:57 GMT+3

Atalanta a cucerit în premieră un trofeu european, după ce s-a impus în finala Europa League contra lui Bayer Leverkusen. Trupa lui Gian Piero Gasperini a făcut un meci mare și a câștigat cu 3-0, grație unui hat-trick istoric al lui Ademola Lookman.

Atalanta - Bayer Leverkusen, Finala Europa League

Credit imagine: Getty Images

UPDATE: Atalanta este noua câștigătoare a trofeului Europa League, în urma victoriei din finala contra lui Bayer Leverkusen, scor 3-0. Ademola Lookman a fost eroul trupei din Bergamo, după ce a reușit un hat-trick istoric pe Aviva Stadium, în Dublin.
Astfel, trupa lui Gian Piero Gasperini cucerește primul ei trofeu european și în același timp primul trofeu după o pauză de 61 de ani, de când câștiga Cupa Italiei. De cealaltă parte, seria de invincibilitate a lui Bayer Leverkusen a luat sfârșit după 51 de meciuri în care nu a fost învinsă. Șansele trupei lui Xabi Alonso de a încheia sezonul neînvinsă s-au năruit astăzi în dauna echipei din Serie A.
UPDATE: Lookman este primul jucător care reușește un hat-trick în finala Europa League din 1975 încoace. În urmă cu 49 de ani, Jupp Heynckes marca de trei ori în ultimul act al ceea ce se numea atunci Cupa UEFA.
Neamțul evolua pentru Borussia Monchengladbach, iar reușitele sale au contribuit la victoria echipei din Germania în fața lui Twente.
Min. 75: GOOOOOOOL Atalanta. Ademola Lookman reușește hat-trick-ul după un șut superb în poarta lui Kovar și este 3-0 pentru echipa din Serie A. Trupa lui Gasperini pare extrem de aproape de primul ei trofeu european, în timp ce seria invincibilă a lui Leverkusen este pe cale să se încheie.
Min. 58: Bayer Leverkusen ratează o ocazie prin Frimpong, care nu poate trimite în poartă o minge destul de dificilă de controlat.
UPDATE: A început repriza secundă a finalei Europa League.
UPDATE: Final de repriză pe Aviva Stadium, unde Atalanta are 2-0 la pauza finalei Europa League, în care o întâlnește pe Bayer Leverkusen. Până acum, omul meciului a fost Ademola Lookman, care a înscris o "dublă".
Jucătorul Atalantei a devenit astfel primul jucător african care reușește să marcheze două goluri într-o finală de cupă europeană.
Bayer Leverkusen nu a avut ocazii extrem de periculoase, însă rezultatele nemților din acest sezon au demonstrat că pot face minuni și în momente în care nimeni nu se mai așteaptă.
Min. 43: După câteva acțiuni mai puțin periculoase ale lui Bayer Leverkusen, Atalanta are o nouă ocazie de a marca, prin De Ketelaere. Șutul la colțul scurt al belgianului este însă reținut de Kovar.
Min. 25: GOOOOOOOOOL Atalanta. Formația din Bergamo își dublează avantajul în finala Europa League prin același Ademola Lookman, după o fază individuală superbă încheiată cu un șut necruțător în poarta lui Kovar.
Min. 18: Bayer Leverkusen trimite primul șut pe spațiul porții, însă lovitura lui Josip Stanicic este reținută fără probleme de Juan Musso.
Min. 12: GOOOOOOOOOL Atalanta. Italienii deschid rapid scorul la Dublin prin Ademola Lookman dintr-o pasă a lui Davide Zappacosta, după o greșeală în defensiva lui Bayer Leverkusen.
UPDATE: Tocmai a început finala Europa League.
UPDATE: Trofeul Europa League a fost prezentat pe Aviva Stadium de către John O'Shea, fostul jucător irlandez al lui Manchester United.
UPDATE: Au apărut echipele de start ale celor două formații pentru finala Europa League.
Primul 11 al Atalantei:
Primul 11 al lui Bayer Leverkusen:
Știrea inițială
Finala Europa League dintre Atalanta și Bayer Leverkusen va avea loc în această seară, de la ora 22:00. Meciul se va disputa pe Aviva Stadium din Dublin și cu Istvan Kovacs la centru. Partida care poate aduce primul trofeu european pentru fiecare dintre cele două formații.
Ultimul act de la Dublin va reprezenta cea de-a treia confruntare directă dintre Atalanta și Leverkusen. Cele două s-au mai confruntat în optimile Europa League, sezonul 2021-2022, atunci când italienii au câștigat ambele manșe, 3-2 în tur și 1-0 în retur.
Nemții pornesc ușor favoriți, mai ales datorită seriei de invincibilitate din acest sezon, cu 51 de partide la rând fără eșec. Leverkusen a încheiat Bundesliga neînvinsă, iar Xabi Alonso a adus primul titlu din istoria clubului.
De cealaltă parte, Atalanta și-a asigurat locul 5 în Serie A, ultimul care duce în Champions League, după ce Italia a câștigat un loc suplimentar datorită coeficientului.
Atuul trupei lui Gasperini este dat de entuziasmul primei finale la nivel european, cât și de parcursul extraordinar avut în acest sezon de Europa League. Italienii au eliminat formații mult mai bine cotate, precum Sporting Lisabona (optimi), Liverpool (sferturi) și Olympique Marseille (semifinale).

Gian Piero Gasperini, încrezător înaintea finalei Europa League

"Suntem conștienți că întâlnim o echipă grozavă: numerele, performanțele pe care le-au acumulat pe parcursul acestor luni vorbesc de la sine. Dar, în călătoria noastră am întâlnit multe echipe puternice. Avem puțină stimă de sine.
Este o echipă foarte organizată, dincolo de calitatea individuală, cu multe soluții, nu numai în atac. Este o echipă flexibilă, care se apără foarte bine și repornește foarte bine: merită toate rezultatele pe care le-au obținut, va trebui să avem o prestație foarte precisă, foarte precaută, va trebui să fim exacți și organizați.
Apoi, este clar că este un meci, ca orice finală, în care va trebui să aducem evenimentele în favoarea noastră.
Faptul că am ajuns în Champions League duminica trecută este un pas înainte care permite concentrare maximă pe Europa League. A fost foarte bine, sunt foarte nerădător în sensul în care am pregătit tot ce era de pregătit, acum așteptăm să ne confruntăm. Trebuie să ne găsim calmul cu ușurință", a spus Gian Piero Gasperini (66 de ani), antrenorul Atalantei, la conferința de presă.

Xabi Alonso vrea să scrie istorie cu Leverkusen

"Concentrarea este pe meci, am jucat 51, jucătorii au capacitatea să se concentreze pe anumite situații, treaba e făcută, acum este momentul să dăm ce este mai bun. Jucătorii sunt pregătiți, am un sentiment bun despre meci.
Îi respect pe cei de la Atalanta, dar am încredere în noi, trebuie să o facem. Energia este bună, încrederea este bună. Trebuie să dăm ce-i mai bun în această săptămână și să ne bucurăm.
Ar însemna enorm să câștigăm un trofeu european. Să fim capabili să ne bucurăm cu oamenii din club, cu fanii. Ați văzut ce s-a întâmplat când am câștigat Bundesliga. Ar fi istoric și asta ne dorim, un sezon istoric", a spus Xabi Alonso.

Cât a încasat Atalanta din parcursul european din acest sezon

Pe lângă victorie și bucuria de a fi campion în Europa League, trofeul aduce alte 4 milioane de euro în conturile câștigătoarei. Campioana din această competiție primește automat dreptul de a evolua în grupele Champions League din sezonul viitor, însă ambele au deja asigurat acest privilegiu datorită parcursului bun din campionatul intern.
Colegii de la Eurosport Italia au realizat o analiză și au calculat cât a încasat Atalanta din acest sezon european. Doar participarea în faza grupelor i-a adus în jur de 3,5 milioane de euro.
Atalanta, care a câștigat grupa cu un bilanț de 4 victorii și 2 remize, a încasat puțin sub 3 milioane de euro la care trebuie adăugat încă un milion de bonusuri pentru că a terminat grupa pe primul loc.
Mai mult, mai jos sunt premiile acordate celor care ajung în fazele eliminatorii din Europa League:
  • Play-off: 500 de mii de euro
  • Șaisprezecimi: 1,2 milioane de euro
  • Sferturi de finală: 1,8 milioane de euro
  • Semifinale: 2,8 milioane de euro
  • Finală: 4,6 milioane de euro
  • Bonus de victorie: 4 milioane de euro
Așadar, de la începutul călătoriei sale în Europa League și până astăzi, Atalanta a câștigat în total puțin sub 17 milioane de euro la care s-ar putea adăuga cele 4 milioane de bonusuri oferite de UEFA pentru echipa câștigătoare a turneului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo