În vârstă de doar 20 de ani, Foden a avut un sezon incredibil în tricoul grupării de pe Etihad. A devenit titular incontestabil și dă senzația că joacă de un deceniu la cel mai înalt nivel. Englezul nu simte presiune, are o explozie incredibilă și găsește poarta din aproape orice poziție.
Fostul fundaș al lui United, Rio Ferdinand, și-a adus aminte de o declarație dată de Pep în urmă cu aproape 3 ani, în care spunea că Foden este cel mai talentat jucător de 17 ani pe care l-a întâlnit vreodată. Evident, în contextul în care Guardiola l-a avut sub comandă și pe Messi, acea declarație a fost văzută de mulți o exagerare menită să îi dea încredere britanicului.
Întrebat acum pe seama acelui verdict, Pep a explicat că aceasta rămâne validă și nu a fost sub nicio formă o exagerare. Asta pentru că el a ajuns la Barcelona B abia în 2007, iar Messi făcea parte deja de câțiva ani din lotul primei echipe. Ca atare, cei doi au lucrat împreună pentru prima oară abia în 2008, când catalanul a preluat frâiele echipei mari.
Cupa Mondială FIFA
Victoriile Argentinei de la Cupa Mondială, sărbătorite în fosta casă a lui Maradona
IERI LA 19:54
"Am făcut acea declarație și stă în picioare. Pentru că nu l-am întâlnit pe Messi la 17 ani, cum s-a întâmplat cu Phil. Pe Messi l-am întâlnit imediat după. Da, nu am văzut niciodată vreun fotbalist de 17 ani care să aibă asemenea potențial precum Foden. Sunt surprins de cât de mult a evoluat, dar nu din punct de vedere al talentului, pe acela îl observasem, îl știam. A progresat imens aici (n.r. arată spre cap). Asta contează cel mai mult. Un copil de 20 de ani, care să se simtă atât de confortabil în cele mai puternice meciuri, e impresionant. Ratează, se întâmplă să rateze. Uită într-o secundă, se concentrează pe următoarea fază. E incredibil de puternic aici (n.r. arată din nou spre cap). Cel mai important pentru fotbalist nu sunt astea (n.r. arată spre picioare), ci capul. Să vă dau un exemplu: în meciul cu Dortmund, a ratat trei mari șanse și apoi a marcat. Altul ar fi fost marcat tot meciul de acele șanse irosite, nu și el. Are 20 de ani, prioritatea lui e fotbalul și se va dezvolta și se va dezvolta în continuare. Evident că vor avea loc și momente în care va coborî nivelul, nu există un jucător care să aibă o ascensiune permanentă. Dar cred că el va trece ușor peste astea. E modest, îl iubim și nu cred că vor fi probleme dacă își menține aceeași atitudine de acum", a spus Guardiola,

Foden, singurul care poate fi demn de supranumele de "noul Messi"

Având în vedere nivelul la care joacă Lionel Messi, pare greu, în ziua de astăzi, să spui de vreun jucător că este "noul Messi". Până la urmă, argentinianul este, probabil, cel mai bun fotbalist din toate timpurile. Însă realitatea este că dacă ar fi cineva aproape de statutul de "noul Messi" atunci acela e Phil Foden la ora actuală.
Foden aduce aminte de Messi. Prin spiritul și determinarea sa. Prin felul grațios în care se mișcă cu mingea la picior, felul în care o controlează cu o autoritate parcă de pe altă planetă. Faptul că are centrul de greutate jos îi permite să își depășească oponenții printr-o subtilitate demnă de un anume „pitic argentinian” de pe Camp Nou.
Foden a ajuns în acest sezon la un nivel incredibil pentru un puști de doar 20 de ani. Felul în care creativitatea sa deschide meciurile pentru City a fost esențială atât în titlul cucerit în Premier League, cât și în parcursul impresionant spre finala UEFA Champions League.
Phil este, practic, personificarea abordării fluide preferate de Pep Guardiola în acest sezon. Guardiola nu s-a bazat pe niciun atacant autentic în acest final de sezon iar Foden a fost cel care a permis acest lucru și cel care a fâcut ca această abordare să aibă succes.
Sistemul lui Guardiola are nevoie de Messi, dar pentru prima oară în carieră, spaniolul și-a găsit un înlocuitor pe măsură. Dacă De Bruyne este cel care dictează ritmul de la mijlocul terenului iar Mahrez domină benzile, Phil Foden este cel care driblează, scoate adversari din joc și oferă pase decisive. Exact ca Messi.
Cupa Mondială FIFA
Alertă în lotul Argentinei înainte de sferturile Cupei Mondiale! Un titular s-a accidentat
IERI LA 19:28
Cupa Mondială FIFA
Edi Iordănescu a dezvăluit cu cine ține la Mondial! Selecționerul l-a taxat pe Cristiano Ronaldo
IERI LA 10:21