Considerat cel mai bun jucător englez al generației sale după prestațiile de la Campionatul Mondial și Campionatul European U17 din anul 2017, Foden și-a crescut nivelul constant atât la naționalele Angliei cât și la club unde a debutat pentru prima echipă în data de 21 noiembrie 2017 într-un meci din grupele UEFA Champions League pe teren prorpiu contra Feyenoord Rotterdam, scor final 1-0. La cele 2 turnee finale de juniori a fost cel mai bun jucător al englezilor, trăgând echipă după el în ambele finale, acolo unde a și înscris. A curcerit doar Campionatul Mondial U17, unde a primit și trofeul Golden Ball, acordat celui mai bun jucător al turneului.
Cu o academie ce a oferit constant jucători atât primei echipe cât și echipelor din Premier League, clubul Manchester City a străpuns celebrul “Big Four” cu transferuri contra unor sume uriașe, astfel tinerii din academie au primit destul de puține șanse la seniori. Phil Foden este la al patrulea sezon în care joacă pentru “Cetățeni” și pare a fi devenit mai mult decât un fotbalist ”de lot”. Acesta este considerat un adevărat supertalent, remarcându-se prin tehnica și viziunea sa excepțională ce sunt mai puțin specifice fotbaliștilor englezi. Este primul produs de excepție al academiei Cetățenilor de când aceștia au fost preluați de către Khaldoon Al Mubarak, și o mare speranță pentru naționala de seniori a Angliei acolo unde nu are în acest moment un competitor pe postul de mijlocaș central ofensiv – playmaker.

#Euroscout Phil Foden, copilul excepțional al Angliei

Premier League
Englezii anunță că Guardiola ar putea prelua o națională cu nume, după ce va pleca de la City
ACUM 16 ORE
Cu o înălțime de 1,71m și o structură fizică firavă, Foden a stârnit multe semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de a evolua la fel de bine și la nivel de seniori. În acest sezon ne-a demonstrat că a reușit să regleze acest aspect, fiind unul dintre motivele pentru care evoluțiile sale s-au îmbunătățit. Format la juniori pe postul de mijlocaș central ofensiv, a trebuit să se adapteze sistemului 4-3-3 utilizat de Pep Guardiola, acolo unde a evoluat în ambele benzi ori în linia de 3 mijlocași centrali. Jucător de picior stâng acesta a avut cele mai bune prestații în banda stângă de unde intra mult în centru. Puștiul impresionează prin viziunea asupra jocului și pasele filtrante cu care iși pune în valoare coechipierii. Tehnica foarte bună împreuna cu abilitatea de a pasa corect și la timp, i-au oferit posibilitatea să se integreze ușor în schemele ofensive ale antrenorului spaniol. La toate acestea trebuie să adăugăm capacitatea de concentrare în fața porții si driblingul ce îi permite să elimine destul de ușor adversarul direct. Per total Phil Foden este un playmaker modern ce poate evolua la mijlocul terenului sau în cele 2 benzi de unde migrează către zona centrală a terenului.

Liverpool - Manchester City. Phil Foden a înscris un gol splendid pe Anfield

În cele 4 sezoane în care a evoluat pentru prima echipă acesta a adunat 67 de meciuri (13goluri și 7 pase decisive) în Premier League, 24 de partide (6 goluri și 5 pase decisive) în UEFA Champions League iar în cupele interne a jucat în 30 de meciuri (10 goluri și 9 pase decisive).
În sezonul actual are o medie de 56 de minute pe meci în cele 26 de partide jucate în Premier League, marcând 7 goluri și oferind 5 pase decisive. Considerat viitorul David Silva, evoluțiile și cifrele sale încep să se îndrepte către ale legendarului mijlocaș spaniol, unul dintre pilonii ce au contribuit la dezvoltarea și evoluția clubului la statutul World Class.

#Euroscout Analiza lui Phil Foden, viitorul star la fotbalului mondial

Viitorul lui Phil Foden

Cum arată viitorul său ? Dacă iși menține ritmul evoluției acesta ar trebui să devină titluar incontestabil cel târziu peste 2 sezoane atunci când va avea vârsta de 22 de ani. Ținând cont de sistemul de rotație utilizat de Guardiola, media de minute pe meci ar trebui să crească de la 56 de minute undeva de la 65-70 de minute pe meci sezonul viitor, odată cu aceasta trebuind să ofere și cifre statistice mai bune. La nivelul naționale Angliei viitor său pare puțin nesigur doar din privința sistemului de joc utilizat de Gareth Southgate, cu 3 fundași centrali ce practic “fură” un post de mijlocaș în comparație cu clasicele sisteme de joc cu 2 fundași centrali.

Premier League | Manchester City – Burnley: Foden deschide scorul la primul șut pe spațiul porții

Indiferent de antrenor ori sistemul de joc, Phil Foden pare că deține atributele necesare pentru a se putea impune în primul 11 al oricărei echipe din Premier League, pentru naționala Angliei având și avantajul caracteristicilor tehnice foarte bune, puțin atipice unui fotbalist englez.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League
Manchester City vrea să-l convingă pe Erling Haaland să vină pe Etihad!
22/01/2022 LA 05:59
Fotbal
Gala The Best FIFA Football Awards. Lewandowski, cel mai bun jucător al lumii în 2021
17/01/2022 LA 12:22