Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

România, succes categoric cu Republica Moldova, la Chișinău. Trei fotbaliști, primul gol sub tricolor

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 20/11/2022 la 22:32 GMT+2

Echipa națională de fotbal a României a câștigat cu scorul 5-0 meciul amical jucat în compania Republicii Moldova, la Chișinău. Acesta a fost ultimul duel din 2022 pentru elevii lui Iordănescu. Partida a putut fi urmărită în format LIVETEXT pe Eurosport.ro.

Republica Moldova - Romania

Credit imagine: facebook

Articol scris de Maria Olteanu
Echipa națională de fotbal a României a câștigat categoric, scor 5-0, meciul amical jucat în fața Republicii Moldova, la Chișinău.
Tricolorii lui Edi Iordănescu s-au deplasat în Moldova după eșecul suferit la mijlocul săptămânii, 1-2 cu Slovenia, la Cluj.
Românii au condus de la un capăt la altul al meciului, iar Iordănescu a avut ocazia să arunce în teren mai mulți debutanți: Târnovanu și Opruț încă din primul minut, ca mai apoi să își facă simțită prezența Sefer, Paraschiv și Pantea.
Primul gol al tricolorilor a fost reușit în minutul 9 al întâlnirii. Olimpiu Moruțan, servit excelent de George Pușcaș, a înscris cel dintâi gol al partidei de la Chișinău și totodată primul său gol la echipa națională.
România a lovit bara în minutul 21, prin Denis Drăguș, care a reușit în cele din urmă să își treacă numele pe lista marcatorilor în minutul 39. Acesta, cu o execuție spectaculoasă, la colțul scurt, a mărit ecartul românilor, care au intrat cu doi pași în față la vestiare.
În repriza secundă, tricolorii au mai punctat de trei ori.
Primul a fost Alexandru Cicâldău, în minutul 61, când a izbutit să puncteze direct din lovitură liberă, la vinclu.
Debutantul Daniel Paraschiv, fotbalistul celor de la Hermannstadt, a reușit să obțină penalty la prima atingere a balonului. Tot el a fost cel care a marcat pentru 4-0, trecându-și în cont cea dintâi reușită la echipa națională.
Tabela a fost închisă în minutul 88 de fundașul Adi Rus, care, cu banderola de căpitan pe braț, a reușit și el primul gol la națională, stabilind scorul final al întâlnirii de la Chișinău, scor 5-0.
Acesta a fost ultimul meci al României din anul 2022, următoarele partide pentru Edi Iordănescu fiind programate în luna martie, în preliminariile pentru Campionatul European din 2024.
UPDATE: Fluier final la Chișinău în meciul Republica Moldova - România. Tricolorii câștigă ultimul duel din 2022, categoric, scor 5-0, iar următoarele dueluri sunt programate în primăvară, în preliminariile Campionatului European din 2024.
UPDATE: Min 89: GOOOOOOL România! Republica Moldova - România 0-5. Adrian Rus, cu banderola de căpitan pe braț, marchează primul său gol la echipa națională și duce scorul la 5-0 pentru tricolori.
UPDATE: Min 71: GOOOOOL România! Republica Moldova - România 0-4. Debutantul Daniel Paraschiv, fotbalistul celor de la Hermannstadt, reușește să obțină penalty la prima atingere de balon, la doar câteva secunde de la intrarea pe gazon. Acesta a fost faultat de Armaș, jucătorul Voluntariului, care a avut o intervenție imprudentă în careu. Tot Paraschiv a fructificat penalitatea, marcând primul său gol sub tricolor chiar la debut.
UPDATE: Min 61: GOOOOOL România! Republica Moldova - România 0-3. Alexandru Cicâldău reușește un gol de excepție, direct din lovitură liberă, la vinclu.
UPDATE: Min 46: Fluier de start în repriza secundă a meciului Republica Moldova - România. Nu este efectuată nicio modificare în echipa României.
UPDATE: Este pauză pe stadionul Zimbru din Chișinău. Elevii lui Iordănescu intră la vestiare cu avantaj de două goluri în fața Republicii Moldova, după reușitele lui Moruțan și Drăguș.
UPDATE: Min 39: GOOOOOL România! Republica Moldova - România 0-2. Denis Drăguș majorează ecartul tricolorilor, după o execuție spectaculoasă, la colțul scurt.
UPDATE: Min 21: BARĂ România! Denis Drăguș, cu interiorul, ia la țintă bara transversală, dar scorul rămâne nemodificat.
UPDATE: Min. 9:GOOOOOL România! Republica Moldova - România 0-1. Olimpiu Moruțan deschide scorul la Chișinău, cu un șut din interiorul careului, după o pasă primită de la George Pușcaș. Acesta este primul gol al lui Moruțan reușit la echipa națională a României.
UPDATE: A început meciul amical Republica Moldova - România, ultima partidă a tricolorilor din anul 2022.
UPDATE: Înainte de fluierul de start, cele două imnuri de stat, al Moldovei și al României, au fost intonate de Cristofor Aldea-Teodorovici, fiul lui Ion Aldea-Teodorovici și al Doinei Aldea-Teodorovici.
UPDATE: Gazdele din Republica Moldova au anunțat și ele echipa de start pentru meciul care va începe într-o oră și care va putea fi urmărit în format LIVETEXT pe Eurosport.ro.
MOLDOVA: 1. Celeadnic – 20. Platica, 17. Dumbravanu, 3. Bolohan, 4. Armaş, 2. Reabciuk – 22. Rață, 8. Moțpan, 7. Ioniţă-cpt. – 19. Postolachi, 11. Damașcan. Selecționer: Serghei Cleșcenco
Rezerve: 12. Avram, 23. Railean – 5. Ștefan, 6. Dros, 10. Plătică, 13. Caimacov, 14. Iovu, 15. I. Jardan, 16. Stînă, 18. Iosipoi, 21. Revenco, 24. Țurcan, 25. Clescenco, 26. Cojocari
UPDATE: Edi Iordănescu a anunțat primul 11 al României pentru partida din această seară. Ștefan Târnovanu, portarul celor de la FCSB, debutează între buturile echipei naționale. Andrei Burcă, fundașul campioanei CFR Cluj, este căpitanul României la meciul cu Republica Moldova.
ROMÂNIA: 12. Târnovanu – 4. Manea, 17. Rus, 15. Burcă-cpt., 2. Opruț – 20. Olaru, 6. Băluță, 10. Cicâldău – 21. Moruțan, 9. Pușcaș, 7. Drăguș. Selecționer: Edward Iordănescu
Rezerve: 1. Moldovan, 16. Popa – 3. Vătăjelu, 5. Nedelcearu, 8. Ștefănescu, 11. Petrila, 13. Pantea, 14. M. Marin, 19. Paraschiv, 22. Drăgușin, 23. Cordea, 24. Sefer, 25. Păun, 26. Boloca
Știrea inițială
România încheie în această seară stagiul din luna noiembrie, ultimul programat pentru finalul lui 2022 și totodată ultimul înainte de startul în preliminariile Campionatului European din 2024, care vor începe în luna martie a anului viitor. Partida din Republica Moldova va putea fi urmărită în format LIVETEXT pe Eurosport.ro.
Băieții selecționați de Edi Iordănescu au cedat la mijlocul săptămânii, în primul test amical, scor 1-2 în fața Sloveniei, într-o partidă jucată pe Cluj Arena. Singura reușită a tricolorilor a fost izbutită de Denis Drăguș.

România, fără căpitan la meciul cu Republica Moldova

Duminică seara, la Chișinău, Republica Moldova va fi adversara României și acesta va fi primul meci jucat de România peste Prut care va conta în statisticile internaționale.
La duelul care va începe la ora 20:30, România va fi fără căpitanul Răzvan Marin, fotbalist care a părăsit cantonamentul primei reprezentative după meciul cu Slovenia, ca urmare a înțelegerii dintre Federația Română de Fotbal și Empoli, club la care este legitimat mojlocașul român.
Fiind primul meci dintre cele două țări vecine care va conta în statistica internațională, organizatorii de la Chișinău au pregătit și un moment special înaintea meciului. Cele două imnuri de stat, al Moldovei și al României, vor fi cântate de Cristofor Aldea-Teodorovici, fiul lui Ion Aldea-Teodorovici și al Doinei Aldea-Teodorovici.
Totodată, este așteptat ca meciul dintre România și Republica Moldova să facă sold-out pe sadionul Zimbru, 8.500 de spectatori urmând să ia parte la meciul amical de duminică seara. În sectorul dedicat oaspeților, potrivit informațiilor transmise de FRF, sunt așteptați și 350 de români care îi vor susține de pe stadion pe băieții lui Iordănescu.
Fotbaliștii din lotul României cu cele mai multe meciuri sub tricolor sunt George Pușcaș (33), Alex Cicâldău (27), Ionuț Nedelcearu (24), Cristi Manea (19), Adi Rus (16) și Andrei Burcă (14). Ceilalți 19 fotbaliști din lot au mai puțin de 10 selecții sau chiar niciuna, așa cum este în cazul lui Ștefan Târnovanu, Mihai Popa, Alexandru Pantea, Antonio Sefer și Daniel Paraschiv, care încă nu au debutat.
CITEȘTE ȘI:
Partida de la Chișinău va fi condusă de o brigadă din Turcia. La centru se va afla Yaşar Kemal Uğurlu, un arbitru în vârstă de 41 de ani, care a debutat la centru, într-o partidă internațională, în iunie 2021. Acesta a fost delegat în luna septembrie ca al patrulea oficial la meciul pe care România l-a câștigat în Giulești, cu Bosnia și Herțegovina, 4-1. Uğurlu va fi ajutat de conaționalii săi: Ali Saygin Ogel și Abdullah Bora Ozkara.
Potrivit Transfermarkt, lotul României pentru acest meci valorează 51,2 milioane de euro.
În absența lui Răzvan Marin, care a părăsit lotul, Alexandru Cicâldău este cel mai valoros fotbalist al tricolorilor, cotat la 7,5 milioane de euro.
Top 5 cei mai valoroși fotbaliști ai României pentru meciul cu Republica Chișinău:
  • Alexandru Cicâldău - 7,5 milioane de euro
  • Darius Olaru - 5,5 milioane de euro
  • Andrei Burcă - 4 milioane de euro
  • George Pușcaș - 3,5 milioane de euro
  • Olimpiu Moruțan - 3,5 milioane de euro
De partea cealaltă, adversara din Republica Moldova are un lot cotat la 12,65 milioane de euro. Cel mai valoros fotbalist al moldovenilor este Oleg Reabciuk, cotat la 4 milioane de euro.
În ceea ce privește media vârstelor celor două echipe, Edi Iordănescu are un lot cu o medie de 23,8 ani, în timp ce omologul său, Serghei Clescenco, se va baza pe un lot cu o medie de 26 de ani.
În lotul Republicii Moldova se află și câțiva fotbaliști care evoluează în campionatul României:
  • Igor Armaș - FC Voluntari
  • Vadim Rață - FC Voluntari
  • Vitalie Damașcan - FC Voluntari
  • Virgiliu Postolachi - UTA Arad

România și Moldova, față în față de-a lungul istoriei

România și Republica Moldova s-au mai întâlnit de patru ori în istorie, în patru partide amicale. Trei victorii au obținut tricolorii și un meci s-a terminat la egalitate.
  • România - Republica Moldova 2-0, 24 mai 2005
  • România - Republica Moldova, 2-0, 7 februarie 2007
  • Republica Moldova - România, 3-3, 15 februarie 2011
  • România - Republica Moldova, 2-1, 14 februarie 2015
Înaintea duelului de duminică seara, ambele formații vin cu înfrângere în precedentul meci amical, jucat la mijlocul săptămânii. România a cedat 1-2 cu Slovenia, în timp ce Republica Moldova a pierdut cu același scor în fața reprezentativei din Azerbaidjan.

Edi Iordănescu, înainte de meciul amical Republica Moldova - România

"Vreau să mai primim răspunsuri în ceea ce îi privește pe cei tineri, iar pentru cei care deja reprezintă certitudini pentru națională este încă o oportunitate să pregătim împreună un joc. Avem nevoie de o victorie ca să încheiem anul în mod pozitiv și să putem face o analiză complexă pe tot ceea ce a însemnat anul calendaristic. Este foarte important să terminăm acțiunea, să avem un tablou complet.
E important ca tinerii care au dat semne bune - iar Dennis și Moruțan sunt printre ei și mai pot da nume - să înțeleagă corect mesajele noastre, să își însușească corect ceea ce s-a spus pozitiv despre ei, să nu cadă în capcana de a ne entuziasma rapid, să avem răbdare.
Eu îmi doresc cel mai mult să câștigăm tineri jucători. Dacă ei vor înțelege ce au de făcut și dacă alții vor arăta semne pozitive, înseamnă că putem avea măcar parțial reușita acestei acțiuni, când vom trage linie.
Da, vor fi schimbări, așteptați-vă la asta. Au fost multe lucruri bune în special în repriza a doua a meciului cu Slovenia. Pentru mine e important să uniformizăm reprizele, să nu ne mai împărțim momentele din reprize, să avem constanță, consistență, să eliminăm greșelile individuale, să avem alt curaj pe începuturile de joc, să nu ne clătinăm atât de ușor în funcție de presiunea adversarului și de alte momente.
Dacă voi reuși să accentuez puterea de a lupta, capacitatea de a se sacrifica pentru rezultate, de a da totul, de a nu ceda niciun moment, atunci cu siguranță că vom fi la Euro", a spus Iordănescu, citat de Digi Sport.
Campionatul Mondial din Qatar se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, iar toate informațiile despre cel mai important eveniment al finalului de an le puteți găsi pe Eurosport.ro și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo