Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Care sunt avantajele pe care Barcelona le-ar fi putut avea de pe urma lui Negreira! Anunțul procurorului de caz

Bianca Dumitru

Publicat 27/03/2023 la 18:45 GMT+3

FC Barcelona este încolțită tot mai mult din cauza acuzațiilor de coruție în "cazul Negreira", riscând chiar excluderea din competițiile europene. Jurnaliștii din Spania au anunțat astăzi ce favoruri i-au făcut catalanii fostului arbitru, conform raportului procurorului de caz.

Das Logo des FC Barcelona

Credit imagine: Getty Images

FC Barcelona este în mijlocul unui scandal de proporții în Spania, care s-a extins și la nivel european. Clubul catalan i-ar fi plătit peste 7 milioane de euro lui Enriquez Negreira între 2001 și 2018, perioadă în care fostul arbitru era membru al Comitetului Tehnic al Arbitrilor din Spania.
Autoritățile iberice au deschis o anchetă în care Barcelona este acuzată de corupție în formă continuă, iar UEFA nu stă nici ea departe de acest caz, putând să ia măsuri drastice dacă se va dovedi că clubul blaugrana l-a plătit pe Negreira pentru a beneficia de arbitraje favorabile.
Potrivit jurnaliștilor de la Marca, procurorul de caz a realizat un prim raport în care arată că Barcelona nu ar obținut favoruri de arbitraj de pe urma plăților făcute lui Negreira, acestea aducându-le alte tipuri de avantaje catalanilor.
Conform sursei citate, printre favorurile posibile care au fost enumerate de procurorul de caz se află creșterea numărului de licențe emise de Federația Spaniolă de Fotbal, care le-ar fi permis catalanilor să legitimeze mai mult de 25 de jucători în fiecare an, și posibilitatea de a face apel la finalul partidelor pentru cartonașele galbene sau roșii încasate.
De asemenea, un alt aspect este legat de componența Comitetului de Competiție, care este responsabil de pedepsele jucătorilor, și care ar fi urmat să nu mai fie format doar din judecători din Madrid grație influenței lui Negreira.
În plus, fostul arbitru ar fi trebuit să le comunice șefilor de pe Camp Nou posibilele nereguli sesizate în cadrul Ligii Naționale de Fotbal și să le dea detalii despre candidații la președinția instituției.
Toate aceste tipuri de avantaje notate în raportul procurorului de caz trebuie să fie investigate de către instanță pentru a se afla dacă au existat sau nu, în acest moment nefiind dovezi pentru vreuna dintre acuzații.
Citește și:

"DACĂ AR FI EXCLUSĂ DOAR UN AN DIN CHAMPIONS LEAGUE, BARCELONA AR SCĂPA PREA UȘOR"

Toni Roca, avocat specializat în dreptul sportului și director al Institutului de Drept Sportiv, a făcut o analiză a situației în care se află catalanii. Spaniolul a explicat, pentru început, ce înseamnă faptul că UEFA a deschis o anchetă împotriva Barcelonei și ce tip de sancțiune este așteptată.
"Au existat motive pentru a deschide o anchetă, prin plângerile Federației Spaniole de Fotbal. Acum UEFA trebuie să vadă dacă comportamentul Barcelonei este contrar regulamentului său, în special al punctului 4, care stabilește faptul că niciun club nu a fost implicat în tipuri de activități care tind să manipuleze rezultatul competiției, fie la nivel național sau internațional. Dacă UEFA înțelege că acest lucru s-a întâmplat, ar putea să o excludă pe Barcelona din Champions League.
Pentru a juca în această competiție trebuie să îndeplinești o serie de cerințe sportive, în cazul Spaniei, să fii printre primele patru echipe. Dar trebuie să îndeplinești și multe alte cerințe care nu sunt sportive: să respecți fair-play-ul financiar, să ai infrastructură, staff...
Până la urmă, UEFA este cea care te invită la competiția sa. Dacă nu le îndeplinești cerințele pentru că ai fost implicat în manipularea meciurilor, UEFA poate spune: 'Mă bucur că ai câștigat La Liga, dar nu poți juca în Champions League pentru că nu îndeplinești unele dintre criteriile mele.'
Dacă se arată că Barça a încercat să cumpere sau să condiționeze arbitri, pedeapsa de un an fără a juca în Champions League este mică. Mi s-ar părea că scapă prea ușor. Am vorbi despre un scandal. E foarte grav", a spus Toni Roca. Declarațiile complete ale avocatului sunt aici.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo