Articol scris de Radu Florea
Problemele Barcelonei din ultimii ani s-au răsfrânt pe deplin asupra jocului și rezultatelor slabe pe care catalanii le-au avut în actualul sezon de Champions League. În primele două etape, spaniolii au pierdut cu 3-0 împotriva lui Bayern și Benfica, pentru a-și păstra șansele la calificarea în optimi după victoriile din dubla manșă împotriva celor de la Dynamo Kiev (1-0 în tur și 0-1 la retur). În ultimul meci catalanii au remizat cu portughezii de la Benfica, reușind să-și mențină avantajul de 2 puncte față de echipa antrenată de Jorge Jesus.
Chiar dacă jucătorii Barcelonei au arătat o îmbunătățire în joc de când Xavi a preluat echipa, Bayern pare a fi un oponent mult prea puternic, iar pentru catalani pare că acest duel pentru calificare a venit mult prea devreme, Xavi neavând suficient timp să-și implementeze propria filosofie de joc, nemailuând în calcul diferența mare de valoare dintre tinerii fotbaliști ai Barcelonei și mult mai experimentații jucători ai bavarezilor.
Premier League
Englezii anunță că Guardiola ar putea prelua o națională cu nume, după ce va pleca de la City
ACUM 11 MINUTE

De ce are nevoie Barcelona de victorie?

Chiar dacă Benfica nu va avea un meci ușor împotriva lui Dynamo Kiev - portughezii conduși de Jorge Jesus nereușind să-i învingă pe elevii lui Mircea Lucescu în partida tur - cu siguranță obținerea celor trei puncte va fi o misiune mult mai ușoară pentru echipa din Lisabona decât dacă ar fi jucat împotriva lui Bayern. Dacă Benfica va reuși să obțină toate cele trei puncte după această ultimă etapă, va trece cu un punct peste catalani, iar în eventualitatea în care Barcelona remizează cu Bayern, spaniolii vor fi la egalitate de puncte cu portughezii, egalitate în urma căreia Benfica va beneficia de avantajul rezultatelor directe, propulsând-o astfel pe echipa lui Jesus în optimi.
Drept urmare, echipa lui Xavi are nevoie de victorie pentru a nu depinde de rezultatul din celălalt meci. Însă, poate ar fi mult mai realist să ne gândim că Dynamo Kiev are șanse mai mari să obțină un egal cu Benfica decât Barcelona să învingă pe Bayern, un Bayern care este deja calificat în fazele eliminatorii de pe prima poziție, dar care păstrează această tradiție de a juca fiecare meci la aceeași intensitate și de a-și subordona adversarul cât mai mult posibil, în special atunci când adversarul este un club precum Barcelona, catalanii începând încet-încet să devină victima preferată a bavarezilor, după 7-0 în dubla manșă din semifinalele Ligii Campionilor 2013, 8-2 în sferturile Ligii Campionilor 2020 și 3-0 din partida tur a acestui sezon.
CITEŞTE ŞI:
HAALAND, PRIORITATE "0" PENTRU CATALANI: "AȘ VINDE SAGRADA FAMILIA ȘI PORTUL DIN BARCELONA PENTRU EL"

Ce ar însemna pentru Barcelona ratarea calificării în optimile Champions League?

Dacă echipa lui Xavi nu va accede în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor, catalanii vor face încă un pas greșit către această încercare de redresare a problemelor financiare și vor juca în Europa League după o pauză de 21 de ani. Ultima oară când Barcelona a terminat pe 3 grupa de Liga Campionilor a fost în sezonul 2000/2001. La acea vreme, echipa era antrenată de Lorenzo Serra Ferrer și avea în componență fotbaliști precum Puyol, Guardiola, Zenden, Frank de Boer, Xavi, Rivaldo, Overmars, Petit, Cocu, Litmanen. Chiar și cu acest lot plin de jucători valoroși, spaniolii au fost devansați de Leeds și Milan în lupta pentru calificarea în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor, pentru a fi eliminați de Liverpool în semifinalele Cupei UEFA (1-0 la general).
Chiar dacă catalanii s-au mai confruntat cu retrogradarea din Champions League în Europa League în urmă cu 21 de ani, așteptările specialiștilor cu privire la echipa Barcelonei din 2001 nu erau atât de mari ca cele pe care toți fanii le au în prezent, echipa lui Guardiola din perioada 2008-2012 reprezentând punctul de referință și modelul actualelor și viitoarelor generații ale La Masiei, echipa considerată de mulți ca fiind cea mai bună din istorie, alături de Milanul antrenat de Arrigo Sacchi. Pe lângă așteptările mari pe care cu toții le avem de la un club ca Barcelona, catalanii se confruntă cu mari probleme financiare. Luând în considerare faptul că echipa lui Xavi a avut un parcurs slab în campionat, iar calificarea în grupele Ligii Campionilor din sezonul viitor pare un obiectiv greu de îndeplinit, accederea în fazele eliminatorii ale Champions League este vitală din punct de vedere financiar pentru această tentativă a Barcelonei de a redeveni o echipă competitivă în viitorul apropiat.
https://i.eurosport.com/2021/12/06/3267260.jpg
Premier League
Adama Traore, între Tottenham și Barcelona! Care este prima ofertă pe care Wolves a refuzat-o
IERI LA 09:49
Premier League
Manchester City vrea să-l convingă pe Erling Haaland să vină pe Etihad!
IERI LA 05:59