Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT. În urmă cu un an, Liverpool cu Jurgen Klopp a cucerit UEFA Champions League

Sebastian Ujica

Actualizat 01/06/2020 la 13:51 GMT+3

La 14 ani de la succesul de la Istanbul și la 1 an de la durerea de la Kiev, Liverpool reușea să pună mâna pe trofeul suprem din fotbal pentru a 6-a oară.

Liverpool a câștigat pentru a 6-a oară UEFA Champions League pe 1 iunie 2019

Credit imagine: PA Sport

A fost trofeul lui Jurgen Klopp. Omul care a preluat o echipă rănită și pe care a dus-o în finala Europa League în primul sezon. O echipă cu care pierduse toate finalele până atunci.
A fost revanșa lui Jurgen Klopp după titlul pierdut cu un număr record de puncte, 97. Revanșă după finala UEFA Champions League pierdută în 2013 cu Dortmund în fața lui Bayern. După cea pierdută cu Liverpool la Kiev cu un an mai devreme.
A fost trofeul lui Jordan Henderson, căpitanul lui FC Liverpool pe care chiar și o parte din suporterii lui Liverpool îl contestau (și unii încă o fac). Cel despre ca Sir Alex Ferguson spunea că nu știe să alerge și despre care mulți spuneau că îl va putea urma pe Steven Gerrard ca omul care să conducă echipa.
Pe 1 iunie 2019, Liverpool a câștigat UEFA Champions League la Madrid cu 2-0 în fața lui Tottenham și doar 2 cluburi se pot mândri cu mai multe trofee în UCL sau Cupa Campionilor Europeni decât Liverpool care a ajuns la 6 - AC Milan (7) și Real Madrid (13).

Liverpool a câștigat UEFA Champions League în urmă cu 1 an

Totul a început pe Anfield pentru Liverpool. După 0-3 pe Camp Nou, Liverpool a reușit să întoarcă meciul cu Barcelona și s-a calificat pentru a doua oară consecutiv în finala UEFA Champions League.
Adversara urma să fie Tottenham Hotspur, cea care a reușit o revenit la fel de impresionantă contra lui Ajax după ce scorul era 3-0 pentru olandezi la general la startul reprizei secunde de pe Yohann Cruyff Arena.
Liverpool a câștigat primul duel cu rivala, cel al fanilor. Peste 70.000 de "cormorani" au invadat Madridul și au cântat în oraș.
A urmat partida de pe Wanda Metropolitano, stadionul lui Atletico Madrid. Jurgen Klopp vs Mauricio Pochettino, doi dintre cei mai buni antrenori din lume. Trecuseră aproape 3 săptămâni de când cele 2 cluburi nu mai jucaseră o partidă oficială, perioadă în care au pregătit doar marea finală.
  • Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Sissoko, Winks - Ali, Eriksen, Son - Kane
  • Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Fabinho, Henderson, Wijnaldum - Mane, Salah, Firmino
Aflată pentru a 9-a oară în finala competiției, Liverpool a început în forță partida și a primit penalty în chiar primul minut de joc după hențul lui Sissoko. Salah a transformat și orice plan făcut de cei doi antrenori înaintea partidei s-a schimbat.
Speranțele că reușita lui Salah va duce la o finală electrizantă, cu multe ocazii de gol și spectacol, s-au risipit. Tottenham a părut incapabilă să treacă peste defensiva condusă magistral de Van Dijk și Alisson, iar Liverpool nu s-a avântat nici pe contraatac.
În ultimele minute de joc a venit reușita de 2-0 a lui Divock Origi cu un șut cu stângul din lateral. Lloris n-a avut ce șanse iar atacantul belgian s-a asigurat că numele său va rămâne mereu în istoria clubului după ce reușise și o dublă în semifinala cu Barcelona.
Au urmat scene memorabile pentru fanii și jucătorii lui Liverpool. Jurgen Klopp a îmbrățișat fiecare persoană cunoscută pe teren iar trofeul a fost ridicat deasupra capului de Jordan Henderson, cel care a oferit și cel mai emoționant moment de după finală când și-a îmbrățișat tatăl, cel care a supraviețuit luptei cu cancerul.

Un an mai târziu

Astăzi se împlinește un an de la finală iar Liverpool a continuat să domine lumea fotbalului, de data asta pe plan intern - 27 de victorii în 29 de partide înainte de suspendarea sezonului din cauza pandemiei iar Liverpool numără zilele până când va ridica un nou trofeu deasupra capului, cel din Premier League.
Jurgen Klopp a vorbit pentru site-ul oficial al clubului la aniversarea de 1 an a victoriei de la Madrid: "Nu am văzut atunci multe dintre lucrurile făcute de băieți (după fluierul final) - interviuri, situații frumoase, ce au făcut fanii - așa că am avut multe lucruri la care să mă uit în timpul izolării. Acum pot spune că știu exact ce au făcut toată lumea și mi-a plăcut foarte mult.
Cu toții muncim și sperăm să putem oferi momente similare în viitor. Vom lupta pentru asta pentru că e ceva masiv, e atât de important. Acum că vorbesc despre acele momente, și nu o fac atât de des, chiar simt ce am trăit. E ceva uriaș și sper să reușim ceva similar din nou
"Sunt sigur că oamenii pot spune povești în continuare despre finala din 2005. Și despre asta e vorba, despre aceste povești pe care să le spui oamenilor. Sunt încântat să fiu o parte din aceste povești pentru că a durat ceva timp și nimeni nu vorbește prea mult despre finalele pierdute, știu foarte bine. Asta e în regulă. Însă despre finala (din 2019) se va vorbi mult, mult timp" a declarat Jurgen Klopp.
Căpitanul lui Liverpool, Jordan Henderson, a dezvăluit de unde s-a inspirat pentru micul dans făcut înainte de ridicarea trofeului.
Să fiu sincer nu plănuiam să fac asta. A fost o glumă în vestiar înainte. Robbo (Andy Robertson) se prostea, mereu făcea aceste mișcări și pretindea că ridică trofeul și astfel de lucruri. Așa că atunci când a venit momentul chiar să o fac am simțit că ar trebui să o facem împreună și să ne folosim de acele momente care erau doar glume în vestiar. Și am vrut și să le văd fețele colegilor înainte să ridic trofeul. A fost foarte special pentru mine, să îi văd pe băieți, nu să stau doar cu spatele la ei. Și după ce am făcut asta în finala UEFA Champions League, ne-am asigurat că vom continua și după Supercupa Europei și Campionatul Mondial al Cluburilor
Multor oameni le-a plăcut, am văzut copii mici care imitau acel moment și asta e frumos. Nu îți faci planuri niciodată pentru momentul în care vei ridica trofeul UEFA Champions League. Vrei doar să mergi acolo și să-l ridici, dar a fost ceva ce am simțit că e corect. A fost special
You Say We Play
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo