Audiențele din Champions League au scăzut tot mai mult în ultimii ani, iar formațiile mari ale Europei simt că ar câștiga mult mai mulți bani din drepturile TV odată cu înființarea competiției pe care Florentino Perez o visează: Super Liga Europei.
UEFA și FIFA au luat deja act de aceste demersuri ale cluburilor bogate și au amenințat cu represalii: dacă se întâmplă așa ceva, fotbaliștii nu vor mai avea dreptul să evolueze la competițiile sub egida celor două foruri, Campionatul European și Campionatul Mondial.
Dar pentru a calma spiritele și a revigora o competiție care se află pe un trend descendent, oficialii de la Nyon au de gând să efectueze modificări importante în actualul format.
Liga Campionilor UEFA
Thomas Muller, jefuit în timpul meciului Bayern - Barcelona! Hoţii au plecat cu o avere din casa lui
14/09/2022 LA 10:48
Potrivit Sportsmail, astăzi s-a discutat în cadrul unei ședințe UEFA despre schimbările care trebuie să se producă, iar acestea vor fi implementate cât de curând. Inițial se specula că va fi vorba de stagiunea 2024-2024, dar există toate premisele ca noile reguli să intre în vigoare mai devreme. Până vineri, 12 februarie, se va ști exact noul format și care sunt modificările, urmând ca acestea :să fie prezentate și cluburilor.

Schimbări în Champions League: un nou format

Conform sursei citate, se va trece de la 32 de echipe la 36, iar structura va suferi modificări: fiecare formație urmează să dispute 10 partide (față de 6, cât sunt în prezent). Vorbim de așa numitul "model elvețian", popular în șah, în care toate cluburile vor fi într-o singură grupă. O formație nu va putea întâlni doar adversari tari, respectiv doar echipe abordabile. Pentru a se preîntâmpina acest lucru, la tragerea la sorți inițială, în funcție de coeficient, echipele vor fi plasate în urne valorice. Ca atare, Bayern, de exemplu, câștigătoarea Ligii Campionilor din sezonul trecut, va întâlni în cele 10 meciuri un număr aproximativ egal de formații din fiecare urnă valorică. Nu s-a discutat încă dacă va exista protecție de țară în această grupă "mamut", dar e posibil ca această restricție să existe în continuare.
Odată cele 10 meciuri consumate, se va alcătui un clasament de tip campionat. Prima clasată va întâlni în optimi locul 16, a doua va da piept cu locul 15 și așa mai departe, după modelul play-off-ului NBA.
Interesant e că formațiile clasate pe locurile 17-24 în Champions League vor continua mai departe, în primăvara Europa League. Evident, deocamdată sunt încă multe necunoscute și multe detalii vor fi supuse votului, dar există șanse mari să se schimbe formatul în cea mai importantă competiție inter-cluburi din lume, începând cu stagiunea 2024-2025.
Liga Campionilor UEFA
Barcelona îşi strigă disperarea, după "nedreptatea" cu Bayern: "Îi puteam distruge, dar i-am iertat"
14/09/2022 LA 09:03
Liga Campionilor UEFA
Nagelsmann a explicat cum a învins-o pe Barcelona. Ce a spus de Lewandowski
14/09/2022 LA 07:31