Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Farul, o echipă mai valoroasă decât Sheriff Tiraspol! Moldovenii au însă o mare experiență europeană

Nicu Savin

Publicat 20/06/2023 la 16:47 GMT+3

Farul Constanța va întâlni Sheriff Tiraspol în primul tur preliminar al Ligii Campionilor. Echipa lui Hagi a avut ghinion la trageresa la sorți, deoarece campioana Moldovei are o experiență uriașă în cupele europene și în trecutul apropiat a obținut rezultate notabile. Totuși, constănțenii au o valoare mai mare a lotului, deci, pe hârtie, șansele sunt relativ egale.

Fan of FC Sheriff Tiraspol

Credit imagine: Getty Images

Farul Constanța a cucerit al doilea titlu din istorie, la capătul unui sezon excepțional, iar Hagi are acum ocazia să-și expună talentele la nivel european. Din nefericire, constănțenii au o misiune imposibilă în a ajunge în grupele Champions League, nefiind capi de serie nici măcar în primul tur preliminar.
Ghinionul nu a ocolit campioana României, care va întâlni Sheriff Tiraspol în prima dublă europeană din această vară. Existau două variante mai abordabile pentru Farul: HSK Zrinjski Mostar (Bosnia și Herțegovina) sau Bate Borisov (Belarus), dar sorții au decis o confruntare cu campioana Moldovei, o echipă care a uimit Europa în ultimii ani.
Sheriff este de departe cea mai bună echipă din țara vecină în ultimii 20 de ani. Înființată abia în 1997, formația din Transnistria a monopolizat fotbalul de peste Prut, cucerind 20 de titluri de campiană, 12 Cupe și 7 Supercupe în ultimii 24 de ani.

Farul vs Sheriff Tiraspol, diferență uriașă de experiență în cupele europene

Începând cu sezonul 1999-2000, Sheriff Tiraspol a jucat în fiecare an în cupele europene. La primele 10 participări, moldovenii nu au trecut de turul doi preliminar în nicio competiție, dar investițiile masive făcute ulterior au dus la rezultate notabile. În 2009-2010, Sheriff a ajuns în premieră în grupele Europa League (a terminat pe locul 3 o grupă cu Twente, Fenerbahce și FCSB - cu FCSB a făcut două remize, 1-1 și 0-0). Au urmat alte 3 calificări în grupele celei de-a 2-a competiții europene în decurs de 7 ani, fără nicio calificare în primăvară.
În sezonul 2021-2022, Sheriff Tiraspol a uimit de-a dreptul fotbalul european, ajungând pentru prima dată în grupele Champions League, după ce a eliminat Dinamo Zagreb în play-off. Moldovenii au terminat pe locul 3 o grupă cu Real Madrid, Șahtior Donetsk și Inter, obținând două victorii, una pe Bernabeu (2-1) și alta acasă cu formația ucraineană (2-0). În 16-mile Europa League, Sheriff a cedat dramatic în fața portughezilor de la Braga, la penalty-uri (fiecare echipă a câștigat cu 2-0 meciul de acasă).
În stagiunea trecută, Sheriff a fost din nou aproape de grupele Champions League, dar a pierdut în turul 3 preliminar în fața cehilor de la Viktoria Plzen (2-4 la general). Moldovenii au intrat totuși în grupele Europa League, eliminând-o în play-off, la penalty-uri, pe Pyunik Erevan, formație care o scosese pe CFR Cluj încă din primul tur preliminar al Champions League. Sheriff a ajuns din nou în primăvara europeană, terminând pe locul 3 o grupă cu Manchester United, Real Sociedad și Omonia Nicosia. În 16-imile din Conference League, Sheriff a trecut de Partizan Belgrad (3-2 la general), dar a cedat în optimi în fața celor de la Nice (1-4 la general).

Farul are o valoarea mai mare a jucătorilor decât Sheriff Tiraspol

Așadar, Farul va avea în față un adversar obișnuit cu fotbalul tare al Europei și asta poate fi un mare dezavantaj pentru echipa lui Gheorghe Hagi. Mai mulți jucători ai constănțenilor vor fi la primele meciuri de nivel continental, dar valoarea individual pare în favoarea lor.
Conform transfermarkt.com, Farul are o valoare totală a lotului de 21,23 milioane de €. În schimb, întreaga echipă a moldovenilor (19 de jucători, dintre care doar 6 moldoveni) este evaluată la numai 13,33 milioane de €. Doar doi jucători ai lui Sheriff au o cotă de piață de cel puțin un milion de €: fundașul camerunez Gaby Kiki (1 milion de €) și atacantul nigerian Rasheed Akanbi (1,2 milioane de €). Farul are în lot 10 fotbalilti cotați la minim un milion de €, cel mai valoros fiind Tudor Băluță (2,8 milioane de €).
Sheriff Tiraspol este antrenată de italianul Roberto Bordin, dar momentan nu se știe dacă acesta va rămâne la echipă și pentru sezonul viitor. În vârstă de 58 de ani, Bordin a fost secundul lui Andrea Mandorlini la CFR Cluj în sezonul 2009-2010. L-a urmat pe actualul antrenor al CFR-ului și la Hellas Verona, iar în 2016 și-a început cariera de principal, la Triestina, unde a rămas doar 3 luni. Ulterior a avut un prim mandat la Sheriff, până în 2018, iar apoi a pregătit un an și jumătate actuala formație a lui Laurențiu Reghecampf, Neftchi Baku. Din februarie și până în noiembrie 2021 a fost selecționerul Moldovei, iar din luna februarie a acestui an a revenit la Sheriff Tiraspol, cu care a cucerit eventul.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo