Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Supercomputerul Opta a prezis cine va fi regina Europei! Experții statisticieni au o favorită clară

Maria Olteanu

Actualizat 15/03/2024 la 23:00 GMT+2

Manchester City este favorită la câștigarea Champions League, după cum au dezvăluit calculele supercomputerului Opta. Echipa lui Pep Guardiola are 29,46% șanse de a câștiga a doua oară consecutiv titlul european, potrivit calculelor făcute de statisticieni.

A detailed view of the UEFA Champions League trophy during the UEFA Champions League 2023/24 Quarter-finals And Semi-finals Draw at the UEFA Headquarters, The House of the European Football, on March 15, 2024 in Nyon, Switzerland.

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Alina Chiță
Experții în statistici au lucrat cu tehnologia avansată pentru a face predicții despre echipele din acest sezon de Champions League și au avut câteva succese notabile în trecut. Supercomputerul Opta a fost cel care a reușit să prezică cu succes eliminarea echipei Manchester United, atunci când englezii trebuiau să o învingă pe Bayern Munchen în ultimul meci din grupă.
În timp ce Manchester City stă bine în urma ultimelor actualizări statistice, calculele nu sunt la fel de încurajatoare pentru Arsenal sau Bayern Munchen. Supercomputerul a calculat și i-a rezultat că există 10,92% șanse ca Arsenal să câștige competiția, în timp ce Bayern are 9,39% șanse de izbândă.

Clasamentul șanselor de câștig în Champions League

  • 1) Man City - 29,46%
  • 2) PSG - 16,15%
  • 3) Real Madrid - 13,06%
  • 4) Arsenal - 10,92%
  • 5) Bayern Munchen - 9,39%
  • 6) Borussia Dortmund - 7,86%
  • 7) Barcelona - 7,11%
  • 8) Atletico Madrid - 6,05 %
Real Madrid este echipa câștigătoare a 14 trofee Champions League, iar Carlo Ancelotti a câștigat el însuși de patru ori această competiție. Cu toate astea, șansele madrilenilor de a câștiga UCL nu sunt atât de mari, iar supercomputerul nu prea crede că trupa lui Jude Bellingham va avansa în semifinale, acordându-le doar 37,63% șanse de a trece de sferturile de finală.
De asemenea, supercomputerul Opta a prezis că Atletico Madrid și Barcelona au cele mai puține șanse de a câștiga UCL în această ediție.
Tot cu șanse mici de reușită este și Borussia Dortmund, văzută drept a șasea favorită la câștigarea trofeului.
Cine câștigă trofeul UEFA Champions League în 2023/2024?
Diego Simeone a fost de două ori vicecampion european ca antrenor la Atletico Madrid și și-a văzut deja echipa obținând un rezultat important, eliminând-o la penalty-uri pe Inter Milano, finalista de anul trecut. În ultimele sezoane, Atletico și-a dobândit reputația de echipă curajoasă care poate învinge pe oricine, iar în sezonul 2019/20 a eliminat-o pe Liverpool în optimi, la un an după ce englezii câștigaseră trofeul.
Interesant este că șansele lui City de a câștiga au scăzut cel mai mult de când s-a făcut tragerea la sorți pentru sferturi. Anterior, englezii aveau 32,48% șanse de câștig, dar procentul a scăzut cu 3,02% după ce sorții au decis ca trupa lui Guradiola să o întâlnească pe Real Madrid pentru un loc în semifinală.
Între timp, șansele lui PSG au crescut cel mai mult în ochii supercomputerului, după ce parizienii au fost împerecheați cu cei de la Barcelona.
Echipa lui Kylian Mbappe avea o șansă de 11,96% înainte de tragerea la sorți, care a crescut după stabilirea sferturilor. Norocul le zâmbește, deoarece șansele francezilor au crescut cu 4,19%.
Sferturile UEFA Champions League, sezonul 2023 - 2024
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo