Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Mini-criza pe care o traversează naționala Franței. Didier Deschamps are o misiune dificilă

Eurosport
DeEurosport

Publicat 27/09/2022 la 12:51 GMT+3

După ce a câștigat Campionatul Mondial din 2018, naționala Franței nu a mai demonstrat la fel de bine că este printre cele mai mari forțe fotbalistice din lume, singura performanță notabilă fiind câștigarea trofeului UEFA Nations League în 2021. Deschamps are parte de o mini-criză pe care trebuie să o gestioneze cu atenție, având mai puțin de două luni la dispoziție să redreseze echipa.

Didier Deschamps dépité

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Tibi Munteanu
Franța și-a pierdut din elanul câștigării Mondialului din Rusia și Didier Deschamps se confruntă cu o mică criză în cadrul echipei naționale, atât din punct de vedere al rezultatelor obținute, unele care nu dau încredere că fosta campioană mondială își poate apăra titlul în Qatar, cât și din punct de vedere al lotului, pentru că "les bleus" s-au confruntat cu mari probleme de efectiv în ultima perioadă.

Incertitudinile de dinaintea Mondialului din Qatar

Selecționerul Deschamps nu se mai bucură de același nivel de încredere pe care l-a obținut odată cu obținerea celui mai râvnit trofeu la nivel internațional, la Campionatul Mondial din 2018, desfășurat în Rusia. De atunci, Franța a suferit o eliminare usturătoare în cadrul optimilor de finală a EURO 2020, în fața Elveției, chiar pe Arena Națională din București, iar jocul nu a părut unul foarte solid nici la precedenta ediție a Nations League, cu toate că trofeul a fost câștigat de francezi.
Actuala ediție a Ligii Națiunilor nu a fost deloc pe placul fanilor și Didier Deschamps are parte de o mică criză în ceea ce privește atât rezultatele obținute, dar și una legată de accidentările cu care se confruntă unii dintre cei mai experimentați fotbaliști.
Bilanțul francezilor în grupa 1 a Ligii A din cadrul UEFA Natione League a fost unul sub așteptări, cu ambele confruntări pierdute în fața Danemarcei, cu un singur punct scos în cele două meciuri cu fosta adversară din finala CM 2018, Croația și doar victoria cu Austria a ajutat la evitarea unei situații umilitoare de a retrograda în Liga B a competiției.
Doar 5 puncte în 6 etape a obținut Franța, iar golaverajul este unul de speriat, având în vedere că au în lot cel mai valoros fotbalist al planetei, Kylian Mbappe. Băieții lui Didier Deschamps au încasat 7 goluri și au înscris doar 5, cu toate că lotul este al 4-lea în lume din punct de vedere al valorii înregistrate, fiind estimat la 909,5 milioane de euro conform Transfermarkt, de aproape 3 ori mai mult decât Croația sau Danemarca.

Franța pare dependentă de Mbappe

Cel mai bun marcator al naționalei "Cocoșului galic" în această campanie de UEFA Nations League a fost starul lui Paris Saint-Germain, însă cele două reușite ale echipei sale, una în turul cu Austria, iar cea de-a doua în partida retur, nu au fost suficiente pentru ca echipa sa să obțină rezultate mai bune, în tonul celor din ediția precedentă a competiției.
Totuși, așteptările pe care le creează Kylian Mbappe sunt foarte mari, pentru că pe lângă faptul că este cel mai bine cotat fotbalist din lume, acesta este unul dintre oamenii în care fanii francezi își pun baza că poate fi un lider și poate să-și care echipe în spate, așa cum a dovedit c-o poate face și în urmă cu 4 ani, în Rusia.
În actualul sistem pe care îl utilizează Deschamps, 3-4-1-2, parizianul are un rol clar în atac și se bucură de libertate absolută în ofensivă, alături de Karim Benzema, însă atacantul lui Real Madrid a lipsit din ultimele două jocuri, fiind accidentat.
"Știu că Galtier își dorește încă să joace Kylian la națională, dar din când în când, trebuie să poată respira puțin. Trebuie să joace mai puține minute. Nu-l va răni, dimpotrivă", a declarat Deschamps despre starul din atacul francez.
Citește și:

Două luni în care se pot îndrepta lucrurile

Selecționerul Didier Deschamps are la dispoziție mai puțin de două luni în care poate pregăti strategia pentru turneul final din Qatar, însă va avea o misiune dificilă în acest sens, pentru că nu știe exact pe ce fotbaliști se va putea baza, mulți dintre francezi fiind accidentați.
Pe lângă Karim Benema, Franța nu s-a putut baza nici pe Hugo Lloris, N'Golo Kante, Theo Hernandez, Presnel Kimpembe, Lucas Hernandez, Adrien Rabiot, Lucas Digne și Kinglsey Coman, dar nici pe Kounde și Maignan, jucători care fuseseră pe lista preliminară de convocări pentru aceste două jocuri din luna septembrie.
Deschamps s-a bazat pe 8 fotbaliști diferiți pe postul de fundaș central în acest an: Varane, Saliba, Kounde, Kimpembe, Konate, Lucas Hernandez, Upamecano și Badiashile, astfel că omogenitatea pare greu de realizat, cel puțin în compartimenul defensiv. De asemenea, la mijlocul terenului, selecționerul a mizat pe Tchouameni și Camavinga, fotbaliștii lui Real Madrid, însă deși au arătat bine contra Austriei, în meciul de aseară de pe Parken s-a văzut că experiența adversarilor și pressingul agresiv le pot pune mari probleme celor doi.
Totuși, norocul francezilor ar putea fi grupa din care fac parte, pentru că deși vor înfrunta din nou Danemarca, celelalte două adversare nu par că au capacitatea de a le pune probleme băieților lui Deschamps, Australia și Tunisia. Franța va debuta la Campionatul Mondial pe 22 noiembrie, împotriva Australiei, c la 4 zile distanță să dea peste adversara de aseară și să încheie faza grupelor pe 30 noiembrie, într-un duel cu Tunisia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo