Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Lovitură de teatru! Cum arată sondajul pentru șefia Barcelonei, cu 3 săptămâni înainte de alegeri

Cristian Mihală

Publicat 02/01/2021 la 11:54 GMT+2

Deși Victor Font era creditat de toți drept marele favorit pentru a deveni, la finalul lui ianuarie, noul președinte al Barcelonei, un sondaj comandat de Mundo Deportivo îl situează pe Joan Laporta lider detașat în preferințele votanților.

The FC Barcelona club crest on the first team home shirt with the UEFA Champions League match ball on August 14, 2020 in Manchester, United Kingdom

Credit imagine: Getty Images

Cu trei săptămâni și o zi înainte de alegerile pentru șefia clubului blaugrana, Joan Laporta ar aduna 52,3% din sufragii, cu aproape 40 de procente mai mult decât Victor Font, cel care părea că are o misiune ușoară în a deveni noul președinte al grupării de pe Camp Nou. Acesta ar strânge, dacă alegerile ar avea loc azi, doar 13,2% dintre voturi. Trebuie spus că 17,2% dintre respondenți sunt indeciși cu privire la vot, lucru care ar putea fi decisiv.
Mundo Deportivo a comandat un macro-sondaj de la compania specializată Time Consultants, care a luat legătura cu 220 de membri cu drept de vot. S-au respectat inclusiv criteriile de sex, la sondaj răspunzând bărbați în procent de 69,5% și femei în proporție de 30,5%. Procente foarte apropiate de realitate, 73% dintre socios fiind bărbați și 27% femei.

Victor Font, mult în spatele lui Laporta

Victor Font, care și-a creat un proiect în jurul aducerii lui Xavi ca antrenor și a prelungirii contractului lui Messi, părea să nu aibă adversar, judecând după ce a susținut presa iberică în ultima jumătate de an. Și, totuși, acesta e în acest moment cu mult în urma fostului președinte Joan Laporta, care ar aduna mai mult de jumătate dintre sufragii.
În total, sunt 15 candidați pentru președinția Barcelonei, iar Laporta are mai mult decât toți ceilalți la un loc.
Așa arată sondajul realizat de Time Consultants, la comanda Mundo Deportivo:
  • Joan Laporta - 52,3%
  • Victor Font - 13,2%
  • Emili Rousaud - 3,2%
  • Agusti Benedito - 2,7&
  • Xavi Vilajoana - 2,7%
  • Toni Freixa - 2,3%
  • Jordi Farre - 1,4%
  • Pere Riera - 0,9%
  • Lluis Fernandez Ala - 0,5%
  • Indeciși - 17,2%
  • Nu vor vota - 3,6%
În consecință, victoria lui Laporta pare în acest moment o formalitate, dar în realitate lucrurile se pot schimba destul de rapid, nefiind vorba de o afinitate politică, unde rezistența votanților și direcțiile de vot sunt mult mai clare. În următoarele săptămâni, vor exista mai multe dezbateri față în față, pe proiecte, iar procentele se pot schimba. Totuși, Laporta are un avans uriaș în acest moment și pare mare favorit să preia frâiele clubului.
Membru în Parlamentul Catalan, Laporta a condus Barcelona în perioada 2003-2010, când a fost înlocuit de Sandro Rosell. Cu el la timonă, formația de fotbal a devenit una dintre cele mai puternice din istorie: a cucerit 4 campionate și două Champions League, printre altele.

Ce a promis Laporta, dacă devine președintele Barcelonei

Conform RAC1, Laporta va aduce un nume "greu" la nivel de organigramă a clubului. Mateu Alemany, fostul director general al Valenciei, va ocupa aceeaşi funcţie în structura de conducere a Barcelonei.
Alemany și-a încheiat contractrul cu "liliecii" în urmă cu câteva luni, după ce a demisionat din funcție din cauza diferenţelor de opinie cu Peter Lim în privinţa politicii de transferuri. Venirea lui ar fi un atu pentru achiziţii importante, în contextul în care vechea conducere a fost extrem de neinspirată în acest "domeniu".
Alaba, marele pariu pentru apărarea Barcelonei
În privinţa lotului de jucători, principala ţintă va fi convingerea lui Messi să semneze prelungirea contractului, dar Laporta se gândeşte şi la transferuri. În special în zona fundaşilor centrali e nevoie de întăriri, iar Barcelona va încerca să îla ducă pe David Alaba.
Austriacul a fost în sezonul trecut unul dintre cei mai buni jucători ai bavarezilor, care au cucerit Champions League și un nou titlul în Bundesliga. Reprofilat fundaș central, după ce stafful tehnic al lui Bayern l-a "scos" din bandă pentru a-i face loc lui Alphonso Davies, Alaba a jucat în multe momente perfect, completându-se excelent cu Boateng.
Lui Alaba îi expiră înțelegerea cu Bayern în 2021, iar bavarezii voiau neapărat să îl păstreze; în consecință, i-au propus în mai multe rânduri un nou contract, extrem de avantajos financiar. Potrivit Bild, ar fi vorba de 11 milioane de euro/sezon, potrivit ultimei oferte.
Doar că austriacul a refuzat toate propunerile, iar în acest moment Bayern s-a consolat cu ideea pierderii lui. Barcelona vrea să profite de acest lucru şi să aducă gratis un fotbalist de clasă. Asta dacă nu cumva bavarezii vor prefera să îl vândă încă din iarnă, sub preţul pieţei. Oricum, catalanii vor avea o concurenţă serioasă în demersul de a-l achiziţiona pe Alaba, Liverpool părând marea favorită în cursa pentru semnătura austriacului. Real Madrid şi Juventus s-au interesat şi ele de fundaş, astfel că lupta va fi una pe muchie de cuţit.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo