Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Xavi debutează azi la Barcelona, ca antrenor, şi are un mare pariu: un puşti de 17 ani, titular

Cristian Mihală

Actualizat 20/11/2021 la 21:02 GMT+2

Xavi debutează în această seară pe banca Barcelonei, în derbyul Catalunyei, cu Espanyol. Noul tehnician al formaţiei blaugrana a pregătit deja o primă surpriză, incluzându-l pe puştiul de 17 ani, Ilias Akhomach, în lotul pentru meci.

Barcelona-Legende Xavi verbreitet Optimismus

Credit imagine: SID

UPDATE Ilias Akhomach este titular pentru Barcelona, contra lui Espanyol.
Primul "11" trimis în teren de Xavi:
Ştirea iniţială:

Ilias Akhomach, în lotul Barcelonei pentru derbyul cu Espanyol

Barcelona e în criză, dar viitorul nu sună rău pentru formaţia catalană. Pe Camp Nou există o serie de fotbalişti extrem de valoroşi, care în viitor pot să scrie pagini de istorie pentru formaţia blaugrana. Ansu Fati şi Pedri sunt fără îndoială cei mai valoroşi, dar Gavi, Eric Garcia sau Nico Gonzalez au demonstrat şi ei în acest sezon că pot să facă faţă la prima echipă. Un nou produs al La Masia, Ilias Akhomach, are şansa să debuteze în această seară pentru prima echipă.
Adolescentul de 17 ani l-a impresionat la antrenamente pe noul antrenor, Xavi, cu viteza sa şi controlul în regim de deplasare şi l-a inclus în lotul pentru partida cu Espanyol. Akhomach a jucat excelent la Barcelona B şi se anunţă un fotbalist de mare perspectivă. El poate să evolueze în ambele benzi, dar şi ca vârf de atac. În contextul în care Ansu Fati, Aguero, Dembele şi Braitwaite lipsesc, nu e deloc exclus ca puştiul să prindă câteva minute în prima echipă a Barcelonei.
"Ilias are 17 ani, e stângaci și, de obicei, joacă în banda dreaptă, fiind bun în duelurile unu contra unu. Din ceea ce am văzut în meciurile cu Sevilla și Atletico, de la echipa a doua, are capacitatea de a finaliza cu ambele picioare. Chiar există zvonuri că ar putea fi titular", îl caracterizează jurnaliştii de la As.
CITEŞTE ŞI:

La Masia şi Xavi creează o nouă Barcelona. Similitudini cu "era Guardiola"

În 2008, Guardiola venea pe Camp Nou după o perioadă de glorie pentru club, în care Rijkaard adusese al doilea trofeu UEFA Champions League din istoria grupării.
Antrenor la Barcelona B timp de peste un an, Pep şi-a impus de la început propria filosofie. A renunţat la Ronaldinho, Deco şi Eto'o, poate cei mai reprezentativi jucători la momentul actual, simţind că aceştia le blochează progresul tinerilor din lot. Pe lângă cei trei, şi jucători precum Zambrotta, Giovani dos Santos, Edmilson sau Oleguer şi-au făcut bagajele, nici ei neintrând în planurile fostului mare mijlocaş.
Alături de Txiki Begiristain, actualul tehnician al lui City a făcut strategia de achiziţii, pe Camp Nou în acea vară sosind, printre alţii, Pique ("recuperat" de la Manchester United) şi Dani Alves (Sevilla).
În rest, Guardiola a avut un crez clar: se va baza pe tinerii fotbalişti din lot, nu înainte de a promova el însuşi 3 jucători de la echipa a doua la prima formaţie a catalanilor: Busquets, Pedro şi Jeffren. Toţi vorbeau de reconstrucţie la acel moment şi de cât va dura, dar în mai 2009, după doar 9 luni, Barcelona juca finala Champions League (câştigată cu 2-0 în faţa lui Manchester United). A fost anul unei triple fantastice pentru formaţia blaugrana, care a depăşit toate aşteptările.
În primul "11" al echipei care a învins trupa lui Sir Alex, deţinătoarea trofeului Ligii la ora finalei din 2009, figurau numele lui Valdes, Puyol, Pique, Iniesta, Busquets, Xavi şi Messi. Toţi aveau ceva în comun: fuseseră crescuţi la La Masia, fantastica Academie a clubului. Lor li s-au adăugat Pedro, Bojan Krkic şi Marc Muiesa, fotbalişti care nu au prins un loc de titulari în finală, dar care, tot veniţi din propria pepinieră, au ajutat destul de mult echipa în acel sezon istoric.

Noile stele de la Barcelona

Acum, deşi Barcelona e într-o situaţie delicată, e limpede că dispune de o serie de fotbalişti cu un talent imens, care se pot transforma în jucători world class în 2-3 ani, dacă sunt şlefuiţi corespunzător.
Doi dintre jucătorii de atunci, descoperiţi în La Masia, au "supravieţuit" în actuala echipă: Pique şi Serrgio Busquets. Ei, alături de Sergi Roberto (29 de ani - şi el crescut în La Masia) , pot servi drept exemplu pentru tinerii cu potenţial enorm. Araujo (22 ani), Eric Garcia (20 ani) Oscar Mingueza (22 ani), Alex Balde (17 ani), Riqui Puig (22 ani), Nico Gonzalez (19 ani) şi Gavi (17 ani) au demonstrat deja că pot face faţă la prima echipă.
Messi a fost fără doar şi poate liderul echipei lui Pep şi a devenit ulterior fotbalistul care şi-a lăsat amprenta cel mai mult asupra istoriei clubului. Acum, Ansu Fati (18 ani) este cel care trebuie să facă un pas în faţă şi să îşi asume statutul de om în jurul căruia gravitează jocul catalanilor. Puştiul a avut un impact fabulos înainte să se accidenteze: a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Barcelonei, cel mai tânăr marcator din istoria Champions League şi cel mai tânăr marcator al naţionalei Spaniei. Cu siguranţă că, dacă nu ar fi existat acele probleme, apărute pe final de 2021 deja vorbeam acum despre Fati ca despre un fotbalist indispensabil. După 10 luni şi 3 operaţii suferite, Fati a revenit, dar între timp acuză noi probleme medicale.
Dacă Messi îi avea în spate pe Xavi şi Iniesta, doi regizori şi pasatori excepţionali, Fati se va baza în viitor pe Gavi, dar mai ales pe Pedri, mijlocaşul fără plămâni al echipei.
La doar 18 ani, acesta domină total mijlocul terenului, arătând o maturitate incredibilă. Pedri nu obosește niciodată, recuperând excelent și pasând perfect, dar cel mai important, respiră pentru fotbal: după ce a evoluat la Euro, ajungând până în semifinale ("Furia Roja" a fost învinsă de Italia, viitoarea campioană), fotbalistul a mers la Jocurile Olimpice, unde şi-a us pe umeri echipa până în finala competiţiei.
Pedri are mici lacune la finalizare, unde apare destul de rar deocamdată, dar asta probabil și din cauza vârstei fragede. Cu un antrenor care să îi explice şi mai bine ce trebuie să facă şi cum să urce astfel încât să nu lase echipa descoperit, mijlocaşul are un potenţial nelimitat de creştere. Chiar Luis Enrique, selecţionerul Spaniei, a folosit cuvinte mari când s-a referit la marea revelație a echipei de la Euro și l-a comparat cu marele Andres Iniesta.
"A observat cineva ce a făcut la acest Euro un băiat de 18 ani, pe nume Pedri? Nici măcar "Don" Andres Iniesta nu a jucat așa la vârsta lui. Nu am văzut pe nimeni să joace așa la un turneu mare, la doar 18 ani. Și nu mă refer doar la Euro, nici la Cupa Mondială sau la Jocurile Olimpice. E dincolo de orice logică evoluția lui Pedri", a spus Luis Enrique după semifinala de la Euro, cu Italia.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo