Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cum să dărâmi un colos ca PSG, după ce îți vinzi cei mai buni jucători! Minunea Lille

Cristian Mihală

Actualizat 10/05/2021 la 10:23 GMT+3

Lille are deja o mână pe titlu în Ligue 1, campionat dominat autoritar în ultimii ani de PSG. Deși are o forță financiară incomparabil mai mică și și-a vândut cei mai buni jucători, trupa lui Christophe Galtier e pe cale să producă marea surpriză, în Franța.

Neymar et Benjamin André lors de PSG-Lille

Credit imagine: Getty Images

Cu 3 titluri în istoria de 76 de ani, Lille are 3 puncte avans față de PSG, după egalul lui Neymar&Co la Rennes, cu două etape rămase de disputat. Câștigarea campionatului pare o formalitate, în ultimele două runde trebuind să obțină 4 puncte, în duelurile cu St. Etienne (acasă) sau Angers (deplasare). Ambele formații sunt lipsite de griji, salvându-se deja de la retrogradare.
Performanța lui Lille e una răsunătoare, în contextul în care PSG are un buget uluitor și își permite să atragă cei mai buni jucători. De partea cealaltă, echipa din nordul Franței a fost forțată să renunțe la cei mai buni jucători în ultimii ani, pentru a fi pe linia de plutire din punct de vedere financiar.

Cum a fost construită Lille, formație care e la un pas de titlu în Franța

Christophe Galtier este arhitectul din spatele performanțelor lui Lille. Un tehnician extrem de așezat, căruia îi place să construiască echipe. A demonstrat-o pe banca lui Saint Etienne, iar acum a făcut același lucru cu Lille, ducând totuși performanțele la alt nivel.
În 2017, când a sosit în nordul Franței, antrenorul de 54 de ani mai mult ca sigur nu spera la titlu, dar era convins că poate pune bazele unei echipe care să joace constant în cupele europene.
A primit pe mână un buget considerabil și a făcut transferuri în valoare de 68 de milioane de euro, aducând tineri extrem de talentați. Printre ei Thiago Maia, Luis Araujo și Nicolas Pepe. A fost singura perioadă de mercato de atunci până în prezent în care Lille a cumpărat mai mult decât a vândut.
În stagiunea 2018-2019, clubul a renunțat la mai mulți titulari de drept, printre care Bissouma, Amadou, Malcuit și El Ghazi, ajunși la formații din Premier League (Brighton), La Liga (Sevilla) și Serie A (Napoli). În totat, în acel sezon Lille a lăsat să plece jucători în valoare de 70 de milioane de euro, cumpărând fotbaliști de doar 9 milioane de euro.
Lille's Ivorian forward Nicolas Pepe celebrates after scoring a goal during the French L1 football match between Lille (LOSC) and Angers (SCO) at the Pierre-Mauroy Stadium in Villeneuve d'Ascq, near Lille, northern France, on May 18 2019

2 jucători, vânduți de Lille pe 150 de milioane de euro

Sezonul decisiv pentru performanțele actuale a fost, probabil, 2019-2020. Clubul francez a dat lovitura cu Nicolas Pepe, pe care l-a cedat la Arsenal în schimbul a 80 de milioane de euro. Rafael Leao a plecat la Milan, iar Thiago Mendes la Lyon, în total Lille încasând 150 de milioane de euro pe toți fotbaliștii cedați în acea stagiune. Un excelent strateg și un om cu un ochi fantastic la jucători, Christophe Galtier a reinvestit 100 de milioane de euro din suma încasată de club, aducând fotbaliști excelenți, care au dus greul în acest sezon, ce tinde să devină unul istoric: Renato Sanchez, Yusuf Yazici, Timothy Weah. În plus, l-a achiziționat pe Victor Osimhen, de la Charleroi, pentru 22 de milioane de euro, o sumă incredibilă pentru un fotbalist venit de la un club atât de modest.
Interesant e că vânzările de jucători au continuat și în vara anului trecut, când conturile lui Lille s-au umflat cu alte 100 de milioane de euro. După doar un an, Osimhen a fost vândut la Napoli pentru 70 de milioane de euro (profit de 50 de milioane într-un an), iar Gabriel a fost trimis la Arsenal, în schimbul a 26 de milioane de euro. Christophe Galtier a reinvestit 40 de milioane din profitul obținut de club, majoritatea sumei fiind destinată achiziționării lui Jonathan David, de la Gent. Pe vârful de 21 de ani care a înscris 12 goluri în actuala stagiune, Lille a plătit de asemenea o sumă impresionantă, 27 de milioane de euro.
În ultimii 3 ani, așadar, Lille a vândut fotbaliști în valoare de 320 de milioane de euro, dar grație unui fler formidabil nu doar că a reușit să rămână în top, dar acum e pe cale să se încoroneze campioana Franței. Stafful tehnic și conducerea au făcut un efort impresionant, reușind să aducă în locul celor plecați jucători de mare valoare, pe care îi ochiseră și alte formații mari din Europa. Lille a înțeles însă că pentru a performa e nevoie să și investească și deși mulți au considerat că plătesc sume prea mari pe Osimhen sau Jonathan David, evoluțiile ulterioare au arătat că aceste mutări au fost geniale. În total, în ultimii 3 ani Lille a cheltuit 140 de milioane de euro pe achiziții. Suma nu e deloc una mică, însă raportată la profitul obținut din vânzări ne demonstrează cât de profesioniști și inspirați sunt cei din fruntea clubului din nordul Franței.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo