Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

PSG, "strânsă cu ușa" de UEFA, după denunțul pentru nereguli financiare! Ce riscă parizienii

Nicu Savin

Publicat 16/06/2022 la 21:31 GMT+3

PSG este unul dintre cele mai bogate cluburi din lume, dar modul în care este finanțată campioana Franței ridică mari semne de întrebare. Oficialii La Liga au depus un denunț oficial la UEFA împotriva parizienilor, insinuându-se că aceștia încalcă flagrant regulile fair-play-ului financiar, iar forul european a deschis o anchetă, existând posibilitatea ca francezii să fie sancționați dur.

Aleksander Ceferin and Nasser Al-Khelaifi

Credit imagine: Getty Images

PSG și Manchester City sunt două cluburi aparte în fotbalul european. Finanțate de două state putrede de bogate, Qatar și Emiratele Arabe Unite, cele două echipe par a avea mereu resurse financiare nelimitate, ceea ce creează o mare prăpastie între ele și restul echipelor de top din Europa.
Astfel, modul în care campioanele Franței și Angliei reușesc să se încadreze în normele fair-play-ului financiar ridică mari semne de întrebare. Spre exemplu, PSG a încheiat sezonul trecut cu pierderi de peste 200 de milioane de €, dar și-a permis să-l păstreze pe Mbappe în niște condiții financiare inimaginabile.
La Liga a devenit prima entitate importantă care a denunțat oficial PSG și Manchester City la UEFA. Șefii fotbalului spaniol sunt convinși că cele două echipe încalcă regulile, insinuând că inventează contracte de sponsorizare pentru a demonstra că se autosusțin, când în realitate banii vin din partea statelor care le finanțează.
Conform L'Equipe, UEFA a demarat deja o anchetă, iar cei de la PSG au fost chestionați de reprezentanții comisiei care se ocupă de fair-play-ul financiar. Parizienii trebuie să prezinte toate informațiile cerute privind conturile clubului, iar dacă vor fi găsiți vinovați riscă sancțiuni dure, chiar excluderea din cupele europene.
Citește și:

PSG, atacată dur de președintele La Liga

E drum lung însă într-un astfel de proces și este greu de crezut că se va ajunge la un asemenea deznodământ. City a primit o astfel de sancțiune în trecut, dar apoi TAS a decis că UEFA nu are dreptate și s-a revenit. PSG a fost și ea sancționată în 2014, dar numai cu o amendă de 60 de milioane de €. PSG a mai fost anchetată și în 2018, tot în urma unui denunț din partea La Liga, dar cazul a fost clasificat.
E greu de crezut că PSG sau City vor fi excluse vreodată din Champions League, dar Javier Tebas, președintele La Liga, este dispus să meargă până la capăt în aceste cazuri. Acesta a exemplificat că e imposibil ca PSG să poată plăti legal salarii anuale de 600 de milioane de €, deoarece clubul de pe Parc de Princes nu poate avea venituri comerciale mai mari decât celelalte echipe mari de pe continent.
"Problema nu este că un stat este proprietarul unui club, problema este că acele cluburi au o conduită condamnabilă în sfera economică, a regulilor de Fair Play financiar și a reglementărilor viitoare. Aceste comportamente condamnabile sunt identificabile: în mod normal sponsorizările nu sunt la prețul pieței, sunt supraevaluate.
Este imposibil ca PSG să poată avea cu 200 de milioane de euro mai mult din venituri comerciale decât restul cluburilor, nu este un fapt real. Un indiciu sunt adepții lor de pe rețelele de socializare, care sunt mult mai puțini decât ai altor echipe. În acte, PSG are cu 18% mai multe venituri comerciale decât media tuturor celorlalte mari cluburi.
PSG și-a mărit masa salarială în timpul pandemiei de Covid și va încheia cu o masă de 600 de milioane de € în acest sezon, fără a lua în calcul reînnoirea lui Mbappe. Este evident că regulile Fair Play-ului financiar nu sunt respectate.
Nu denunțăm PSG pentru cazul Mbappe sau pentru Real Madrid. O facem pentru ecosistemul fotbalului european.Ne dorim o competiție cât mai curată și aceste cluburi fac foarte mult rău controlului economic", a spus Javier Tebas, citat de Marca.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo