Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Zidane, lovitură de teatru în fotbalul mondial! Revenirea pe banca tehnică e iminentă

Cristian Mihală

Actualizat 09/11/2023 la 12:40 GMT+2

Zinedine Zidane este în cărți pentru o revenire total neașteptată în fotbal, la formația sa de suflet, Olympique Marseille. Se pare că saudiții au venit cu o ofertă de nerefuzat pentru actualul patron al clubului, iar Zizou și-ar fi dat deja acordul: dacă tranzacția se finalizează, tehnicianul de 51 de ani va prelua formația al cărui suporter a fost din copilărie.

Zinedine Zidane

Credit imagine: Getty Images

Fostul mare internațional francez a scris istorie la Real Madrid, atât ca fotbalist, cât și ca antrenor. Din această ultimă postură, a câștigat de 3 ori Champions League, dar a mai cucerit și două titluri de campion, două Supercupe ale Spaniei și două Supercupe ale Europei, devenind unul dintre cel mai bine cotaţi antrenori din lume. Chiar dacă gruparea blanco se va despărţi de Ancelotti în vara viitoare, când italianul va merge să antreneze naţionala Braziliei, Florentino Perez nu îl are pe Zizou pe lista sa, urmând a alege probabil între Xabi Alonso şi De Zerbi.
Suporterii echipei Olympique Marseille, formaţie care a câştigat Champions League în sezonul 1992-1993, au forțat în septembrie demisia întregului staff tehnic al clubului, fiind nemulţumiţi de rezultatele obţinute de la debutul sezonului. În urma acestor proteste, Marcelino Garcia a părăsit banca tehnică, fiind înlocuit de Gattuso.
Între timp, saudiții vor să preia gruparea din Hexagon și negociază cu actualul patron, iar Zidane e în strânsă legătură cu aceștia. De altfel, conform presei din Vest, fanii lui OM şi-ar putea vedea visul de a-l vedea pe Zinedine Zidane pe bancă împlinit. Condiția e ca actualii patroni ai grupării să accepte oferta arabilor de vânzare a clubului.
Frank McCourt, actualul proprietar al clubului, spusese de curând că nu vrea să vândă, dar se pare că interesul tot mai mare al prințului Bin Salman îl va determina răzgândească. Şi Al Waeled, un membru al familiei regale saudite, a fost interesat de clubul francez, astfel că putem asista la o afacere extrem de bănoasă pentru McCourt şi la naşterea unei noi forţe în fotbalul mondial, cu Zidane la timonă.
"Zinedine Zidane la Olympique de Marseille? Ceea ce era doar un vis pentru fani ar putea deveni în curând realitate. De altfel, francezul și-ar fi dat acordul pentru a veni la OM, în eventualitatea vânzării clubului. Negocierile ar fi foarte avansate", notează Mundo Deportivo.
Proiectul de investiții pe care l-ar fi promis arabii l-ar fi convins pe Zidane să accepte revenirea pe bancă. Vorbim de un buget care să-i permită să concureze cu cele mai mari cluburi din Europa. Acest lucru i-a fost garantat de liderii saudiți cu care a vorbit faţă în faţă.

Zidane, despre motivele pentru care nu antrenează în prezent

După peste doi ani de pauză din antrenorat, tehnicianul de 51 de ani e gata de o nouă provocare, dar, pentru moment nu își găsește echipă. Asta pentru că Zizou este extrem de atent la propunerile primite, având de respectat un CV. Ca atare, francezul ia în calcul doar proiectele foarte serioase, unde e sigur că s-ar crea toate premisele pentru a câștiga trofee.
În egală măsură, o barieră în calea unui nou contract e limba. Premier League, cel mai puternic campionat din lume, nu pare o destinație plauzibilă pentru că Zizou nu stăpânește engleza așa cum și-ar dori. În trecut, Manchester United a făcut demersuri importante pentru aducerea sa, dar francezul a spus "nu". Ca atare, pentru antrenor par să rămână în picioare doar 3 campionate puternice, în condițiile în care vorbește franceza, italiana și spaniola.
"Când eram jucător, puteam alege aproape orice club la care vreau să joc. Ca antrenor, nu sunt 50 de cluburi la care să mă duc, sunt două sau trei posibilități. Dacă aleg să merg undeva, mă duc să câștig. Spun asta cu toată modestia. De asta nu pot merge nicăieri în momentul de față.
Există și alte motive pentru care nu găsesc echipă. Limba, spre exemplu. Anumite situații fac lucrurile mai dificile. Oamenii mă întreabă: "Te duci antrenor la Manchester United?". Înțeleg engleza, dar nu sunt atât de stăpân pe ea.
Știu că sunt antrenori care se duc la cluburi fără a ști la perfecție limba din campionatul respectiv, dar eu lucrez diferit. Pentru a câștiga, e nevoie ca multe elemente să intre în joc, vorbim de un context global. Eu știu de ce am nevoie pentru a câștiga și nu renunț la principiile mele", a spus Zidane pentru L'Equipe la finalul lunii trecute.
Zizou spera că va ajunge selecționerul Franței, după Mondialul din Qatar, dar prelungirea contractului lui Deschamps i-au dat planurile peste cap. Fostul mare mijlocaș a mai fost în negocieri cu PSG, în această primăvară, dar campioana Franței l-a ales pe Luis Enrique drept succesor al lui Galtier.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo