Mircea Lucescu și-a început cariera de antrenor la numai 34 de ani. Încă de la început, tehnicianul român a avut o aplecare către tinerii jucători, pe care i-a aruncat în marile bătălii de la vârste foarte fragede. De asemena, este cunoscută și măiestria lui Lucescu de a șlefui jucători foarte talentați, în special brazilieni, pe care i-a transformat în jucători care au costat zeci de milioane de €.
https://i.eurosport.com/2014/02/07/1179961.jpg

Români descoperiți de Mircea Lucescu

Fotbal
Moștenirea pe care Mircea Lucescu o lasă fotbalului românesc
15/12/2021 LA 12:57
Foarte mulți jucători români au fost lansați în carieră de Mircea Lucescu. Cât a antrenat la Corvinul Hunedoara, Dinamo sau Rapid, Lucescu a dat mereu credit tinerilor în echipele lui.
La Corvinul Hunedoara, Lucescu l-a luat la echipa mare pe Romolus Gabor deși avea doar 17 ani. Ulterior acesta a fost desemnat cel mai bun fotbalist al CM de tineret din 1981, disputat în Australia, dar din nefericire accidentările grave i-au pus repede capăt carierei. Ioan Andone, Mircea Rednic, Micha Klein sau Dorin Mateuț sunt alte nume importante din fotbalul românesc care au fost lansați în carierele lor de Mircea Lucescu la Corvinul. Ulterior, a lucrat cu ei și la Dinamo și toți cei amintiți au ajuns la echipa națională.
În cei 5 ani petrecuți ca antrenor la Dinamo (1985-1990) Lucescu a lansat o sumedenie de fotbaliști care aveau să devină jucători importanți pentru echipa națională. Pe de o parte a promovat la echipa mare jucători formați la juniorii lui Dinamo, cum a fost cazul lui Bogdan Stelea la 19 ani, Ionuț Lupescu la 18 ani sau Florin Răducioiu la numai 16 ani. Alți jucători au fost ochiți de marele antrenor chiar dacă evoluau la alte echipe din țară, cum a fost cazul lui Dănuț Lupu, luat de la Dunărea Galați sau a lui Ioan Ovidiu Sabău trasferat de la ASA Târgu Mureș, ambii la vârsta de 20 de ani. Toți acești fotbaliști au avut ulterior cariere nemaipomenite, încununate cu prezențe la turnee finale alături de echipa națională.
La Rapid, Il Luce a antrenat doar 3 sezoane (1997-2000, cu o pauză de câteva luni în cât a stat pe banca lui Inter), dar a fost suficient să descopere alți jucători importanți pentru fotbalul românesc. La insistențele sale, Bogdan Lobonț a ajuns la Rapid de la Corvinul la 19 ani, iar tot din inițiativa sa Răzvan Raț a fost adus în Giulești de la juniorii Universității Craiova la doar 17 ani. Deși a ajuns la Rapid înaintea lui Mircea Lucescu, Daniel Pancu este un alt mare talent care sub bagheta lui Il Luce a ajuns să facă mari performanțe. Ca și în celelalte cazuri și jucătorii promovați de Lucescu când era antrenorul Rapidului au ajuns piese importante ale echipei naționale.
Chiar și când a fost selecționerul echipei naționale Lucescu a mers pe mâna tinerilor. Cea mai bună dovadă este Gheorghe Hagi. Deși nu a fost descoperit de Lucescu, Hagi a fost selecționat de acesta la națională la numai 18 ani, iar la 20 de ani a primit pentru prima dată banderola de căpitan al primei reprezenative.
https://i.eurosport.com/2012/06/14/852307.jpg

Pirlo, perla absolută descoperită de Lucescu

Cât a antrenat în străinătate, Mircea Lucescu s-a ghidat după aceleași principii când a venit vorba de tinerii fotbaliști. Poate cel mai mare talent descoperit de antrenorul român este Andrea Pirlo. Când era antrenorul Bresciei, Lucescu l-a luat pe Pirlo la echipa mare când avea numai 15 ani. Nu a putut să-l debuteze la această vârstă pentru că regulamentul nu o permitea, dar în următorul sezon, la doar 16 ani și 2 zile, Andrea Pirlo debuta în Serie A chiar dacă Lucescu nu mai era atunci antrenorul Bresciei.
Cariera pe care a avut-o apoi italianul este cunoscută de toată lumea, iar recunoștința acestuia față de antrenorul român a fost arătată de mai multe ori. În cartea sa bigrafică, Andrea Pirlo i-a dedicat un capitol întreg lui Mircea Lucescu.
Diego Simeone este un alt nume mare care a trecut prin mâna lui Mircea Lucescu. Acesta avea numai 20 de ani când a fost antrenat de Il Luce la Pisa, iar amprenta românului a fost decisivă pentru cariera extraordinară a lui Simeone, atât ca antrenor cât și ca jucător.
https://i.eurosport.com/2018/02/25/2281977.jpg

Brazilieni luați de pe plajă au devenit staruri în Champions League

În special în cei 12 ani petrecuți pe banca lui Șahtior Donetsk, Mircea Lucescu și-a demonstrat calitățile de "șlefuitor de diamante". Beneficiind și de sprijinul patronului Ahmetov, Lucescu a adus în Europa foarte mulți jucători brazilieni foarte talentați pe care i-a transformat în adevărate vedete ale fotbalului european.
Poate cel mai cunoscut caz este cel al brazilianului Willian, care a ajuns în Ucraina la insitențele lui Il Luce pe când avea 19 ani și după 6 ani petrecuți la Donetsk, a fost vândut pentru 35 de milioane de € la Anzhi, iar după jumătate de an, în 2013, a ajuns la Chelsea devenind unul dintre cei mai buni jucători din Premier League.
La fel s-a întâmplat și cu Fernandinho, un alt brazilian luat de Lucescu la numai 20 de ani din țara natală, care a ajuns să coste aproape 40 de milioane de € când a fost vândut în Premier League la Manchester City.
Alex Teixeira, Douglas Costa sau Luiz Adriano sunt alți jucători brazilieni care odată ajunși pe mâna românului la Șahtior au progresat enorm și au ajuns ulterior la mari echipe ale Europei, dar și la naționala Selecao.
Aceasta a fost o listă vagă cu jucători care au fost descoperiți sau lansați în fotbalul mare de către Mircea Lucescu în fabuloasa sa carieră de peste 4 decenii ca antrenor. Cu siguranță mai sunt și alți mari fotbaliști asupra cărora tehnicianul român și-a pus amprenta.
Tot cu siguranță mai sunt și foarte mulți fotbaliști care ar fi putut ajunge mari sau cel puțin mai mari decât au fost dacă ar fi dat ascultare sfaturilor acestui mare antrenor de-a lungul timpului.
Fotbal
Rădoi, întrebat dacă anunțul plecării sale de la națională nu i-a zăpăcit pe jucători
10/11/2021 LA 12:57
Fotbal
Scholes distruge un star de la United: "La 35 de ani cineva va trebui să îl țină de mână pe teren"
03/11/2021 LA 08:47