Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#VOCE Perioada de transferuri din iarnă, o afacere rentabilă? Iată cum s-au mișcat marile echipe în ultimii 5 ani

Eurosport
DeEurosport

Publicat 15/01/2023 la 09:55 GMT+2

Italienii au o denumire elocventă pentru perioada de transferuri din iarnă, îi spun "mercato di riparazione", adică "perioadă de transferuri în care repari ce ai stricat". În ultimii ani, cluburile mari au investit sume uriașe în ianuarie pentru a petici loturi cu probleme.

Virgil van Dijk vom FC Liverpool

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Teo Drăghici
Odatăcu fiecare mercado, cluburile ies la “vânătoare” de jucători, în speranța că aceștia vor aduce plusul de care au nevoie în garniturile de care sunt curtați. Se țin negocieri aprige și se aruncă sume exorbitante cu riscul unei lovituri de proporții, iar astăzi vom trece în revistă și vom analiza cele mai scumpe transferuri din mercado-ul de iarna din ultimii 5 ani și eficiența lor în raport cu suma oferită.
Chiar dacă perioada de transferuri din iarnă nu se compară din punct de vedere financiar și al loviturilor de imagine cu cea din vară, în ultimii ani s-au făcut mutări importante chiar și în această fază, deși nimeni nu se aștepta. Spre exemplu avem cazurile lui Bruno Fernandes, Aubameyang si Van Dijk, jucători exponențiali pentru cluburile lor transferați în perioada anotimpului rece.

2018- Iarna investițiilor uriașe

1. Philipe Coutinho-> Barcelona- 135 de milioane de euro
În căutarea noului Neymar, catalanii făceau orice pentru a-i găsi un înlocuitor brazilianului, după o primă jumătate de sezon în care Deulofeu nu a dat nici pe departe randamentul așteptat. Dovadă disperării, catalanii au aruncat o căruță de bani în contul lui Liverpool, al treilea cel mai scump transfer din istorie la acea vreme, pentru a-l aduce pe Philipe Coutinho, idolul tribunelor de pe Anfield. Nici cu Coutinho nu a funcționat, iar afacerea a fost complet ratată , brazilianul contribuind destul de rar în jocul echipei, strângând în 106 meciuri pentru ,,blau-grana” doar 25 de goluri și 14 assisturi.
2.Virgil Van Dijk-> Liverpool-84,6 milioane de euro
Ceea ce la început părea o întreagă nebunie pe bani mulți, iată că acum este o certitudine fără de care Liverpool se poate lipsi cu greu. De la o incertitudine de mijloc de clasament, Van Dijk a devenit odata cu trecerea anilor unul dintre cei mai buni fundași din lume. Absența sa din primul 11 se cunoaște imediat, astfel când a fost accidentat o bună bucată de sezon, Liverpool a suferit în Champions League, fiind eliminată în sferturi, iar în campionat au prins in-extremis loc de Chamapions League printr-un gol al portarului Alisson. Afacere total reușită pentru “cormorani”, care cumpărau la acea vreme cel mai scump fundaș din istorie.
3.Aymeric Laporte-> Mancester City-65 de milioane de euro
În căutarea unui fundaș central de bază, Mancester City a decis să tragă lozul lui Laporte, după ce, cele ale lui Mangala, Demichelis sau Savic nu au fost câștigătoare. A făcut un cuplu solid cu Stones ce a adus “cetățenilor” 11 trofee interne , între care 4 titluri de campion al Angliei. Produs basc, al lui Athletic Bilbao, Laporte a fost o afacere bună pentru City, jucând până în prezent 166 de meciuri și reușind să marcheze în 12 rânduri.
4.Pierre-Emerick Aubameyang-> Arsenal-63,7 milioane de euro
Venit cu surle și trâmbițe din Germania, de la Borusia Dortmund, atacantul gabonez nu a dezamăgit, devenind un idol în tribunele de pe Emirates. Impact imediat, ce a făcut uitată plecarea lui Alexis Sanchez. A decis finale de unul singur pentru “tunari” și i-a ajutat să ajungă până în finala Europa League din 2019. A devenit și capitan, reușind să marcheze în total pentru “tunari” 92 de goluri și să ofere 21 de pase de gol în 163 de meciuri, afacere mai mult decât reușită pentru clubul din nordul Londrei.
5.Diego Costa-> Atletico Madrid-60 de milioane de euro
După o aventură de 3 sezoane și jumătate în Anglia, la Chelsea, cu care a reușit să câștige două titluri și o Cupă a Ligii, Diego Costa s-a întors “ acasă”, la Atletico Madrid, echipă de la care plecase în Anglia. De la revenire a mai reușit să câștige Europa League, Supercupa Europei și un titlu de campion al Spaniei, marcând 19 goluri în toate competițiile pentru “alb-roșii”. În prezent joacă în Premier League la Wolves, echipă la care a ajuns din Brazilia de la Atletico Mineiro, unde părea că-și va încheia cariera.
Citește și:

2019-afaceri bune fără nume mari

1. Christian Pulisic-Chelsea- 64 de milioane de euro
Crescut de pepiniera consacrată a celor de la Borussia Dormund, Christian Pulisic, venea în iarna anului 2019 la Chelsea pentru a reprezenta o soluție de viitor și pentru a întineri atacul “ albaștrilor “ format atunci din nume precum Giroud, Higuain sau Pedro. Era la acel moment al doilea cel mai scump transfer din istoria clubului și s-a remarcat de multe ori pozitiv pentru echipă cu gol în semi-finală de Champions League și finală de FA Cup. Acum s-a maturizat și este unul dintre titularii de drept ai echipei și lider al naționalei sale. În 136 de meciuri pentru Chelsea are 26 de goluri și 25 de assisturi.
2. Paulinho-> Guangzhou FC-42 de milioane de euro
După ce în vara lui 2017, părea că a prins trenul vieții semânând cu Barcelona și având prestații cu adevărat remarcate, totul a luat o turnură ciudată, când la un an, în vara lui 2018, Barcelona decidea să îl împrumute pentru șase luni la echipa de la care îl cumpărase. Revenit din împrumut în luna ianuarie, Guangzhou a decis să-l cumpere definitiv, în aceeași perioada de mercado. De la revenirea lui în China a reușit să câștige un titlu de campion și un titlu individual de “ Cel mai bun jucător al anului”, pentru numeroasele sale contribuții aduse în echipa chineză. Per total, o afacere reușită.
3.Leandro Paredes-> PSG- 40 de milioane de euro
O mutare ce a părut în primă fază surprinzătoare, s-a dovedit a fi de un real succes. Venit dintr-un campionat nu foarte ofertant pentru echipele din occident, campionatul Rusiei, Paredes a întâlnit la Paris o concurență crâncenă la mijlocul terenului, numărându-se atunci în lot, nu mai puțin de 8 jucători eligibili să acopere acea poziție. Însă, și-a câștigat locul de titular încet-încet, experiența de la Paris priindu-i, dovadă că acolo a jucat cele mai multe meciuri pentru o echipa din întreaga sa cariera, adică 117. Acum este într-o altă aventura la Juventus, unde pare însă că nu s-a adaptat așa cum trebuie până în mometul de față.
4.Lucas Paqueta-> AC Milan-38,4 milioane de euro
Milan îl lua pe Paqueta ca o nouă speranță a fotbalului brazilian. Acesta era văzut ca mijlocașul perfect din spatele vârfului de atac, însă nu s-a ridicat la randamentul așteptat nici pe departe. 44 de meciuri în care a înscris doar un gol e foarte puțin pentru AC Milan. O afacere nereușită pentru milanezi, reușită însă pentru Lyon, unde și-a propulsat cariera, ajungând la Echipa Națională.
5.Krzysztof Piatek-> AC Milan- 35 de milioane de euro
O jumătate de sezon i-a trebuit lui Piatek să-i convingă pe șefii de pe San Siro să-l cumpere, jumătate de sezon în care a marcat de 19 ori pentru Genoa în 21 de meciuri. Statistici prea ofertante pentru a nu face pasul în față, la Milan, unde nu “a mai rupt gura târgului”, marcând doar de 16 ori în 41 de meciuri pentru diavoli. Forma de la Genoa nu și-a mai găsit-o niciodată, în prezent activând la Salernitana, fără prea mare succes însa. O afacere nereușita pentru milanezi în cele din urmă.

2020- pasul către scena fotbalului european

1.Bruno Fernandes-> Mancester United- 63 de milioane de euro
La acel moment, fanii de pe Old Trafford își doreau din partea conducerii o certitudine și nu un jucator de tipul lui Bruno venit dintr-un campionat ce livrează mai mult promisiuni decât certitudini. Însă impactul portughezului s-a văzut imediat, astfel că în primele 6 luni a marcat 12 goluri și a oferit 8 pase de gol. Ascensiunea lui a continuat permanent, fiind acum un element-cheie al atacului lui United și al Naționalei Portugaliei. A doborat recordul lui Frank Lampard pentru cele mai multe goluri înscrise de un mijlocaș într-un sezon și per total este o afacere mai mult decat reușită pentru “ diavolii roșii”.
2. Dejan Kulusevski-> Juventus- 35 de milioane de euro
Așa cum îi stă în fire, Juventus a urmărit și a transferat un jucator de perpectivă din Serie A (vezi cazurile lui Chiesa si Bernardeschi) , cu speranța că va da o lovitură, ce va dura peste ani și ani. A fost cazul lui Kulusevski, un suedez ce s-a remarcat la Atalanta timp de două sezoane și jumătate. Din păcate nu a confirmat la “ bătrâna doamnă” , iar statisticile demonstreaza cel mai bine asta, reușind să înscrie un gol la aproximativ 8 meciuri ceea ce e foarte puțin. O afacere eșuată din parte conducerii “bianconnerilor”. Acum este împrumutat la Tottenham, unde se descurcă excelent sub comanda lui Antonio Conte.
3.Steven Bergwijn-> Tottenham- 30 de milioane de euro
Școala de fotbal olandeză, scotea pe piață încă un hit, după ce au dat roade serioase cu De Jong, Van de Beek si De Ligt . Produs al lui PSV, Bergwijn a făcut pasul în fața la Spurs, unde a debutat cum nu se putea mai bine cu gol împotriva lui Mancester City. De atunci a fost din rău în mai rău, astfel că în vara aceasta s-a reîntors în Olanda la Ajax. O afacere nereușită, asta și pentru că în 82 de meciuri pe care le-a mai jucat după debut, a reușit să înscrie doar 7 goluri.
4.Reinier-> Real Madrid-30 de milioane de euro
Real Madrid mergea pe un curent de aducere a brazilienilor tineri la echipă, pentru a-și asigura atacul pe viitor. A mers cu Vinicius, a mers cu Rodrygo, însă Reinier nu a putut depăși niciodată stadiul echipei a doua a madrilenilor pentru care a jucat doar 3 meciuri. A fost împrumutat la Dortmund, fără succes însă, iar acum activează la Girona, în prima ligă spaniolă. Pe nicăieri pe unde a fost, nu a confirmat, dar este încă tânăr și-și poate revitaliza cariera. O afacere mai mult decat eșuată pentru Florentino Perez.
5. Dani Olmo-> RB Leipzig-29 de milioane de euro
Crescut de Dinamo Zagreb, deși este spaniol, Dani Olmo a făcut pasul în față, în Germania, la Leipzig, echipa care se pricepe la șlefuirea tinerilor. Odata cu venirea la Lepizg cariera lui a luat-o în sus, reușind să participe la prima lui Cupa Mondiala în Qatar, unde a înscris un gol. Cu Leipzig a ajuns într-o istorică semifinală de Champions League și cu ajutorul lui care a înscris un gol în sferturile competiției. Acum este om de baza acolo și per total este un transfer reușit.

2021- Criza COVID a secat robinetul cu bani

1.Nicollo Rovella-> Juventus- 26 de milioane de euro
Produs al academiei lui Genoa, Nicollo Rovella era văzut ca urmașul lui Andreea Pirlo la Juventus, însă tânărul de 18 ani de atunci nu a reușit să confirme nici pe departe în Piemont, jucând doar 3 meciuri, fiind mai mult împrumutat înapoi la Genoa, iar acum la Monza. Deocamdata cariera lui ține de necunoscut și putem spune clar și răspicat că Juve a plătit prea mulți bani atunci când l-a adus.
2.Said Benrahma-> West Ham- 23 de milioane de euro
Performanțele remarcante de la Brentford, l-au făcut pe Benrahma să se propulseze direct în Premier League la o echipă ce se luptă pentru locuri de Champions League la acel moment. Acesta a devenit titular de drept într-un atac ce-i mai cuprindea pe Michal Antonio si Bowen, reușind să înscrie pentru “ciocănari” 7 goluri în cupele europene în 19 meciuri, în total 18 din 106 meciuri însă randamentul său a fost unul consistent. Per total o afacere bună.
3. Sebastian Haller-> Ajax- 22,5 milioane de euro
După o aventură ratată în Anglia la West Ham, cariera lui Sebastian Haller părea că merge pe o treaptă descendentă, semnânâd cu Ajax. Însă s-a întâmplat exact opusul, iar perioada petrecută în capitala Olandei i-a revitalizat cariera, întorcându-se în această vară în primele 5 campionate, semnânâd cu Borussia Dormund. Pentru “lancieri” , Haller a reușit ofere 47 de goluri și 16 assisturi. Sezonul trecut de UCL s-a făcut cel mai remarcat, înscriind 11 goluri, devenind al doilea jucător din istoria competiției care înscrie în toate meciurile din faza grupelor într-un sezon.
4. Domink Szoboszlai-> Leipzig- 22 de milioane de euro
O afacere executată în stilul clasic, pe traseul RB de la Salzburg la Lepizig, Szoboslai era noul hit al fotbalului maghiar. La Leipzig s-a maturizat, devenind un element de baza în propria națională, marcând golul decisiv care a dus Ungaria la Euro 2021. Pentru Leipzig are 12 goluri și 21 de pase decisive, per total o afacere bună.
5. Amad Diallo- Mancester United-21, 3 milioane de euro
Pare că Manchester United s-a grăbit să-l cumpere pe tânărul din Coasta de Fildes, care strânsese până atunci doar 5 meciuri la nivel de seniori în tricoul Atalantei. La echipa de pe Old Trafford a jucat doar 9 meciuri, multe din postura de rezervă și a marcat un gol, acela chiar foarte important împotriva lui AC Milan într-un meci din optimile Europa League. Momentan este împrumutat în divizia secundă la Sunderland unde face o treabă destul de bună, rămâne de văzut dacă va reuși să confirme la United sau nu.

2022-anul în care s-a mizat pe tineri

1.Dusan Vlahovic-> Juventus- 81,6 milioane de euro
Atunci când Juventus își dorește ceva din Serie A, e greu ca altcineva să o oprească. Pe fondul unei crize de atac și ale unor soluții în compartimentul ofensiv, “ bătrâna doamnă” se decidă să pună banii jos pentru noul produs de marcă al fotbalului din Serbia, care scutură porțile adverse în tricoul Fiorentinei. Nu a dezamăgit, iar randamentul său a fost chiar remarcabil, reușind să înscrie 16 goluri în 36 de meciuri. Un transfer reușit ce va deveni din ce în ce mai bun odată cu trecerea timpului.
2.Ferran Torres-> Barcelona- 55 de milioane de euro
Într-o mișcare radicală de a schimba liniile ofensive, Xavi a cerut jucători de atac conducerii pentru a începe reconstrucția echipei. În acest proiect s-a numărat și Ferran Torres, pe care s-a plătit cea mai mare sumă. Prestațiile sale au fost oscilante, însă imaginea de ansamblu arată că catalanii au facut o mutare potrivită când s-au decis să-l aducă. În tricoul “blau-grana”, Ferran a înscris 12 goluri și a oferit 7 assisturi.
3.Luiz Dias-> Liverpool- 47 de milioane de euro
Cu Sadio Mane ca și plecat și absențe în compartimentul de atac, Liverpool s-a reorientat și a ales din campionatul producător de talente, cel al Portugaliei. Luiz Dias venea la Liverpool după ce obținuse distincția de cel mai bun marcator la Copa America, editia 2021. Pentru cormorani, impactul său a fost imediat, remarcându-se prin gesturile sale tehnice. A marcat 10 goluri și a oferit 8 assisturi pentru “ cormorani”, momentan fiind accidentat. Per total, o afacere bună, dar care mai are însa de demonstrat pentru a-l suplini cu succes pe Sadio Mane.
4.Bruno Guimaraes-> Newcastle United- 42,1 milioane de euro
Venirea lui la Newcastle pe bani mulți a fost una dintre amprentele noilor patroni, adică Fondul de Investiții al Arabiei Saudite. Venit de la Lyon, cu prezențe în Selecao, Bruno Guimaraes a adus prospețime la mijlocul lui Newcastle, contribuind cu 9 goluri și 4 pase de gol pentru “ coțofene”. În acest sezon este un element de bază al echipei, ce ocupă un remarcabil loc de Champions League. Per total, o afacere bună a “ alb-negrilor”.
5.Chris Wood-> Newcastle- 30 de milioane de euro
Ca și în cazul lui Guimaraes, Chris Wood a fost parte a proiectului de aducere a jucătorilor, elaborat odată cu noii patroni ai “coțofenelor”. Era puțin surprinzător faptul că a fost ales chiar Chris Wood din multitudinea atacanților care puteau fi cumpărați, având în vedere bugetul avut la dispoziție. Neo-zeelandezul nu a făcut lucrul care l-a consacrat la Burnley, acela de a înscrie multe goluri, astfel că pentru Newcastle are doar 5 goluri în 38 de meciuri, ceea ce face ca afacerea să nu fie foarte reușită.
Perioada de transferuri din anul acesta nu s-a terminat încă, însă cel mai important transfer de până acum este aducerea lui Coady Gakpo la Liverpool pentru 42 de milioane de euro. Sperăm să vedem mutări de senzație ca în anii precedenți, ce vor aduce un plus de valoare echipelor și fotbalului prestat.
Australian Open se vede în perioada 16 - 29 ianuarie 2023 în direct pe canalele Eurosport, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS). În plus, în aplicația Eurosport aveți acces la cele mai noi articole, știri și analize ale celor mai importante evenimente.
picture

Spectacolul de la Australian Open se vede în direct pe Eurosport în perioada 16-29 ianuarie

Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo