Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Mihai Stoichiță își dorește ca România să pice cu Ungaria în grupa de calificare la EURO 2024

Eurosport
DeEurosport

Publicat 08/10/2022 la 11:29 GMT+3

Directorul tehnic din cadrul FRF, Mihai Stoichiță, a vorbit la plecarea din țară despre șansele pe care tricolorii le au în vederea tragerilor la sorți pentru grupele de calificare la următorul turneu final european. Stoichiță a reafirmat încrederea pe care Federația i-o acrodă lui Edi Iordănescu și a susținut că Ungaria poate fi un adversar facil pentru tricolori.

Mihai Stoichiță la conferința de presă. Sursă: fanatik.ro

Credit imagine: Eurosport

Articol scris de Tibi Munteanu
Cu o zi înaintea tragerii la sorți a grupelor de calificare pentru Campionatul European din 2024, Mihai Stoichiță a declarat că și-ar dori ca din prima urnă valorică tricolorii să întâlnească Ungaria, națională cu care directorul tehnic al FRF crede că ne putem compara, cu toate că maghiarii au fost cât pe ce să ajungă în semifinalele UEFA Nations League dintr-o grupă "a morții" cu Italia, Germania și Anglia.

Mihai Stoichiță vrea să ne confruntăm cu Ungaria

Una dintre surprizele plăcute la actuala ediție de Liga Națiunilor, Ungaria se află în prima urnă valorică pentru tragerea la sorți, în timp ce România s-a menținut în urna a 3-a, un obiectiv îndeplinit, din punctul de vedere al lui Mihai Stoichiță. Directorul tehnic al Federației Române de Fotbal a avut o serie de declarații ce au stârnit controverse după ce România a picat în Liga C a UEFA Nations League, spunând că nu e, de fapt, o retrogradare, pentru că tricolorii au rămas în urna a 3-a pentru calificările la turneul final de peste 2 ani, datorită coeficientului.
"La plecarea din țară pentru a participa la festivitatea de tragere la sorți a grupelor, tehnicianul de 68 de ani a vorbit despre speranțele pe care le are vis-a-vis de oponenții cu care ar urma să se confrunte România pentru un loc la EURO 2024, sugerând că o confruntare cu Ungaria ar fi una benefică pentru băieții lui Edward Iordănescu.
Merg la Frankfurt cu speranța calificării.Să dea Dumnezeu să cădem bine, ce înseamnă bine nu îmi mai dau seama, pentru că nu vreau să mă gândesc. Nu mă întrebați, nu am preferințe, nu îmi fac calcule, cred că trebuie să ne uităm mai mult, în momentul în care suntem, la echipa noastră.
Calificarea clar este un obiectiv pentru... pentru ce a rămas Edi? Să califice echipa, ăsta e obiectivul lui. E normal să fie așa.
Nu ar fi rău cu Ungaria, eu zic că ar fi bine cu Ungaria. Nu e vorba numai de motivație, dar nu cred că este mare diferență între noi și unguri, chiar dacă ei în ultima vreme au avut performanțe mai bune decât noi. Fotbalistic vorbind, nu cred că e o așa mare diferență între noi și unguri.
Eu sper ca restartul să fi fost ultimele două meciuri și de acum încolo să fie o normalitate, nu să mai fie un restart, să fie o normalitate, asta e ce îmi doresc. Restartul cred că a avut loc. Câte restarturi să dăm? Ăsta a fost restartul, cred eu, Finlanda și Bosnia.
Am văzut că putem, ne-am demonstrat nouă înșine că putem, fotbaliștii și-au demonstrat, antrenorii și-au demonstrat că avem o echipă care poate, atunci nu trebuie să îți lipsească încrederea în viitor", a spus Mihai Stoichiță

Cum a evoluat Ungaria în Liga Națiunilor

Vecinii noștri au făcut o campanie a Ligii Națiunilor aproape perfectă, cu toate că au picat într-o grupă din care părea imposibilă evitarea retrogradării în Liga B a competiției. Ungurii au debutat pe 4 iunie pe Puskas Arena din Budapesta cu cea mai valoroasă echipă națională din lume, cea a Angliei, pe care au învins-o cu 1-0, ulterior au pierdut la Cesena cu Italia cu 2-1, însă după un joc foarte consistent făcut de maghiari, iar împotriva Germaniei, tot la Budapesta, au terminat la egalitate, scor 1-1, cu toate că au expediat 7 șuturi pe spațiul porții apărate de Neuer, însă au încasat gol la unicul șut pe poartă al nemților, în minutul 9.
Rezultatele primelor 3 etape le dădeau mari speranțe ungurilor, mai ales că și jocul prestat fusese unul foarte bun. Au urmat două deplasări, în Anglia și Germania, iar maghiarii au obținut, total neașteptat, 6 puncte, distrugându-i pe britanici cu un neverosimil 4-0 pe Molineux și câștigând cu 1-0 la Leipzig, rezultate care i-au dus pe prima poziție a grupei, cu o etapă rămasă de disputat.
Singura națională care îi putea depăși în clasament pe băieții lui Marco Rossi era cea a Italiei, pe care urmau s-o confrunte în ultima etapă, pe același Puskas Arena. În fața a peste 57 de mii de spectatori, Ungaria a dominat statistic campioana europeană, însă nu s-a putut bucura de o eficiență la fel de bună în atac precum în precedentele jocuri, iar "Squadra Azzurra" s-a impus cu 2-0, reușind astfel să prindă calificarea în semifinalele competiției. Maghiarii au terminat pe 2 cu 10 puncte, la un punct în spatele italienilor, fiind urmați de nemți cu 7 puncte și de Anglia lui Southgate cu 3 puncte, care a retrogradat în a doua ligă valorică a Nations League.
Citește și:

Tragerea la sorți a grupelor de calificare EURO 2024

Ceremonia privind tragerea la sorți a grupelor de calificare la Campionatul European din 2024 va avea loc la Frankfurt, mâine, 9 octombrie, începând cu ora 13. Turneul final va fi organizat în Germania, națională care nu se va afla pe tabloul calificărilor, deoarece va participa la European din postura de țară gazdă.
Cum ar putea arăta o grupă în care tricolorii n-ar avea, la prima vedere, nicio șansă? Cu Italia/Spania/Olanda/Portugalia din prima urnă valorică, cu Franța/Anglia din urna a doua, Grecia/Macedonia de Nord din urna a patra și Slovacia din urna cu numărul 5. De asemenea, dacă norocul ne surâde, echipa națională ar putea pica într-o grupă accesibilă cu Ungaria/Polonia, Bosnia/Finlanda, Insulele Feroe și Gibraltar/Malta.
Partidele se vor desfășura în perioada martie - noiembrie 2023, de unde vor rezulta 20 de echipe calificate, urmând ca ultimele 3 locuri vacante să se dispute în urma play-off-urilor Nations League în martie 2024.
Cert e că managerul tehnic al FRF își dorește o grupă ușoară, din care Edward Iordănescu și-ar putea îndeplini obiectivul și anume calificarea la un turneu final după o pauză de 8 ani.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo