Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Moștenirea pe care Mircea Lucescu o lasă fotbalului românesc

Eurosport
DeEurosport

Publicat 15/12/2021 la 14:57 GMT+2

La vârsta de 76 de ani, Mircea Lucescu a devenit cel mai vârstnic antrenor care evoluează alături de echipa sa în Liga Campionilor. Cum a determinat tehnicianul român cu peste 100 de meciuri în Liga Campionilor succesul avut ca antrenori de către foștii săi elevi?

Preşedintele lui Dinamo Kiev, în culmea fericirii după ce Mircea Lucescu a semnat

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Radu Florea
Mircea Lucescu este unul dintre cei mai titrați antrenori din istoria fotbalului, câștigând un total de 36 de trofee de-a lungul carierei sale. Prima aventură a lui Lucescu în cariera de antrenor a început în ianuarie 1979, la Corvinul Hunedoara. Renumitul tehnician român a atras atenția asupra sa după ce a reușit să califice echipa din Hunedoara în cupele europene. Un triumf atât de mare obținut la o vârstă atât de fragedă nu avea cum să fie întâmplător. La formația din Hunedoara, Lucescu i-a descoperit pe Mircea Rednic și Ioan Andone, fotbaliști pe care i-a promovat și cu care a colaborat și la Dinamo și la echipa națională, fotbaliști care aveau să devină antrenori cu performanțe sonore în fotbalul românesc. După perioada Corvinul, Lucescu a făcut pasul către echipa națională de seniori a României, pe care a antrenat-o din anul 1981 până în 1986.
La națională, Lucescu a ajuns cu "tricolorii " pentru prima oară la un Campionat European, în anul 1984. Pe lângă calificarea la Campionatul European, experimentatul antrenor român l-a promovat la echipa națională pe Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist român și unul dintre cei mai buni antrenori români ai zilelor noastre. Un alt fotbalist antrenat la națională de către Mircea Lucescu a fost Ladislau Boloni, fostul câștigător al Cupei Campionilor cu Steaua cucerind ca antrenor Campionatul Portugaliei și al Belgiei cu Sporting Lisabona, respectiv Standard Liege, promovându-l pe Cristiano Ronaldo la prima echipă a clubului portughez.
CITEȘTE ȘI:
Guy Luzon remplace Rednic au Standard : les vraies raisons

Rednic și Andone, "invențiile" lui "Il Luce"

După despărțirea de echipa națională din anul 1986, Lucescu a revenit în campionatul României, de data aceasta ca tehnician al lui Dinamo București, echipă alături de care a câștigat nu mai puțin de 7 campionate în cariera sa de fotbalist. Ca antrenor, Mircea Lucescu i-a mai ajutat pe "câini " să mai câștige un campionat în cei cinci ani petrecuți pe banca tehnică a dinamoviștilor.
Însă, de remarcat și de apreciat este faptul că, pe lângă aportul direct pe care Lucescu l-a avut la echipa bucureșteană prin cucerirea celor 8 campionate, fostul selecționer al României a determinat în mod indirect și succesele avute de Rednic și Andone ca antrenori ai lui Dinamo, antrenori care au cucerit cu echipa din Ștefan cel Mare nu mai puțin de 6 trofee, printre care și 2 campionate. Un alt moment important al carierei de antrenor a lui Lucescu a fost experiența de la Brescia.
Fostul selecționer al României a promovat echipa italiană în Serie A în anul 1992, relansând în același timp cariera marelui Gică Hagi și descoperindu-l pe fostul campion mondial, Andrea Pirlo. Ultima experiență a lui Mircea Lucescu în România a fost la Rapid, acolo unde l-a promovat pe Marius Șumudică. Fostul manager al lui CFR Cluj a câștigat Campionatul României cu Astra în 2016, afirmând în mai multe rânduri cât de mult a influențat Mircea Lucescu peformanțele pe care el le-a avut ca antrenor.
Chiar dacă Răzvan Lucescu, unul dintre cei mai buni tehnicieni români din ultimii 15 ani, nu a fost antrenat de către tatăl său, cu siguranță că fostul portar al Rapidului a putut beneficia pe deplin de viziunea și metodele care l-au propulsat pe Mircea Lucescu în topul celor mai buni antrenori ai ultimilor 40 de ani. Răzvan Lucescu a urmat exemplul tatălui său, devenind selecționerul României și având performanțe notabile în Grecia și Arabia Saudită, două țări în care munca fiului lui Mircea Lucescu este pe deplin apreciată.

Aportul lui Mircea Lucescu asupra performanțelor obținute ca antrenori de foștii săi elevi

Ioan Andone, Mircea Rednic, Marius Șumudică și Gică Hagi au câștigat în total 7 campionate ale României cu Rapid, Dinamo, CFR Cluj, Astra Giurgiu și Viitorul Constanța, în timp ce Ladislau Boloni și Răzvan Lucescu au excelat în campionatele din străinătate, câștigând titluri în Belgia, Portugalia, Grecia și Arabia Saudită.
Mircea Lucescu a avut o mare influență asupra tuturor acestor performanțe pe care foștii săi elevi le-au avut în carierele de antrenori și cu siguranță metodele și tacticile atât de prezente și în fotbalul actual ale fostului câștigător al Cupei Uefa vor fi transmise și viitoarelor generații de antrenori români, Lucescu lăsând în urma sa o moștenire care va dăinui mult după retragerea sa și de care fotbalul românesc a beneficiat pe deplin.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo