Articol scris de Radu Florea
Ole Gunnar Solskjaer a rezistat pe banca tehnică a lui Manchester United aproape trei ani, o perioadă foarte îndelungată dacă stăm să ne gândim la lipsa competitivității cu care "diavolii roșii" s-au confruntat în mandatul norvegianului. În primele sale zile la United, Solskjaer a afirmat: "Am făcut parte din echipa lui Manchester United și doresc să aplic același stil de fotbal ofensiv. Un fotbal ofensiv, rapid, bazat pe forță și personalitate".
Odată cu demiterea lui Solskjaer, cu toții am realizat că norvegianul nu a putut să transpună pe teren fotbalul ofensiv pe care l-a dorit, un fotbal ofensiv prezent în filosofia de joc a "divolilor roșii " în perioada în care clubul din Manchester a fost condus de pe margine de Sir Alex Ferguson. Chiar și în optimile Ligii Campionilor din primăvara anului 2019, atunci când United a eliminat-o surprinzător pe PSG, elevii lui Solskjaer au înregistrat o posesie de doar 32%, în condițiile în care era necesar un fotbal ofensiv pentru a marca cât mai multe goluri.
Fotbal
Gala The Best FIFA Football Awards, LIVE VIDEO de la ora 20:00! Un nou duel Messi - Lewandowski
ACUM 4 ORE
Pe parcursul următoarelor două sezoane, puține s-au schimbat pentru "diavolii roșii ", echipa de pe Old Trafford axându-se mai mult pe un fotbal defensiv, încercând să surprindă adversarul pe contraatac.
CITEȘTE ȘI:
CE LOVITURĂ PENTRU CHELSEA! RUDIGER, ÎN CĂRȚI SĂ MEARGĂ SĂ IA TITLU CU MANCHESTER UNITED

Nu doar Solskjaer e un exemplu de "așa nu"

Alături de Solskjaer, nici ceilalți elevi ai lui Ferguson n-au reușit să aplice același stil de fotbal ofensiv practicat de Ferguson la United. Gary Neville și Paul Scholes au avut rezultate dezamăgitoare în scurtele lor experiențe pe băncile tehnice ale Valenciei, respectiv Oldham, în timp ce Phil Neville și-a dat demisia din funcția de antrenor al naționalei feminine de fotbal a Angliei după ce echipa sa a ratat șansa de a juca finala Cupei Mondiale 2019. Pe de altă parte, este greșit să afirmăm că toți managerii care au fost antrenați de-a lungul carierei de fotbaliști de către Alex Ferguson au avut rezultate slabe. Cu toate că Roy Keane nu a avut o experiență foarte bună ca antrenor de Premier League, fostul mijlocaș al lui United a reușit să o promoveze pe Sunderland din Championship în prima ligă, în timp ce Steve Bruce se numără printre puținii manageri care au antrenat 1000 de meciuri în cariera lor.
Ryan Giggs a avut și el rezultate bune ca selecționer, calificând naționala Țării Galilor la Euro 2020, însă momentan nu știm dacă galezul ar putea repeta rezultatele pozitive de la națională și la echipele de club. Mark Hughes este un alt exemplu pozitiv atunci când vine vorba de rezultate bune avute în Premier League. Fostul elev al lui Ferguson a fost apreciat pe vremea când le-a antrenat pe Blackburn și Fulham, reușind să o salveze pe QPR în mod miraculos de la retrogradare și să fie un antrenor de tranziție bun pentru echipa lui Manchester City în perioada anterioară venirii lui Roberto Mancini în Anglia.
Chiar dacă unii dintre foștii elevi ai lui Ferguson au antrenat ani buni în Premier League și munca lor ca manageri a fost apreciată, niciunul nu s-a ridicat spre un nivel care să amintească de mentorul lor. Rezultatele satisfăcătoare pe care le-au avut, sporadic, nu s-au datorat unui stil de fotbal ofensiv, stil asemănător cu cel practicat de Alex Ferguson la Manchester United.

De ce n-au reușit foștii elevi ai lui Ferguson să aplice același stil de fotbal ca cel al mentorului lor?

Bruce, Giggs, Hughes, Scholes, Solskjaer, Gary Neville și Phil Neville au părut să nu aibă nicio idee despre filizofia de joc a lui Ferguson. Acest lucru se poate datora faptului că fostul mare manager al "diavolilor roșii " a fost un geniu în ceea ce privește relațiile cu jucătorii mai mult decât abordarea din punct de vedere tactic a partidelor. Ferguson a fost întotdeauna preocupat de fotbalul practicat de echipele mari ale celorlalte campionate, în timp ce alți manageri din Premier League studiau exclusiv fotbalul practicat în Anglia.
De-a lungul carierei sale de manager, Ferguson a schimbat mulți antrenori secunzi, iar aceste decizii au părut să nu fie întâmplătoare. Tactica și filosofia de joc propuse de antrenorul scoțian s-au schimbat de-a lungul anilor pentru a se putea adapta noilor tendințe fotbalistice și pentru a putea rămâne competitiv. Aceste tactici care au fost schimbate îndelung la United pe parcursul mandatului lui Ferguson au fost de multe ori decise de antrenorii secunzi, iar foștii fotbaliști ai scoțianului nu au putut beneficia de acel model tactic necesar obținerii performanțelor notabile.
https://i.eurosport.com/2021/12/14/3271720.jpg
Fotbal
Mancini a dezvăluit că a visat Italia campioană mondială! Cine va fi marea învinsă și cine va marca
07/01/2022 LA 18:08
Premier League
Sir Alex Ferguson, la borna 80! De la "Bye-bye, Fergie" la cel mai mare antrenor din istorie
31/12/2021 LA 11:55