Cel mai tânăr antrenor din istoria lui Bayern, Nagelsmann e văzut de mulți drept un tehnician care va fi considerat, la finalul carierei, unul dintre cei mai mari din istorie. În contextul în care are sub comandă unii jucători mai bătrâni decât el, Julian are toate atu-urile pentru a rămâne la cel mai înalt nivel decenii întregi.
Talentul incontestabil nu e însă suficient pentru a ajunge la un asemenea nivel. Nagelsmann e atât de pasionat de ceea ce face încât de multe ori fotbalul se transformă într-o adevărată obsesie. Una de care nu se poate debarasa nici măcar în perioada în care se odihnește.
"După meciurile importante, când dorm, de multe ori le pronunț numenele jucătorilor în somn, le dau indicații cu voce tare. Soția mea mi-a spus de câteva ori că am trezit-o din somn", a dezvăluit Nagelsmann pentru revista Bayern 51.
Liga Campionilor UEFA
Jurgen Klopp a detectat principalul avantaj al lui Liverpool înainte de finala Champions League
ACUM 15 ORE
Abnegația de care dă dovadă Nagelsmann pare o caracteristică a antrenorilor de la Bayern. În același material, Andrea Trinchieri, tehnicianul echipei de baschet a clubului bavarez, a dezvăluit la rândul său că are obiceiuri nocturne legate de job.
"Am un caiet pe noptieră, lângă pat, iar dimineața constant de multe ori cu stupoare că am notat pe timpul nopții diferite lucruri legate de strategie. Mă trezesc și notez, dar nu țin minte, doar constat când mă trezesc că am adăugat notițe", a spus Trinchieri.
CITEȘTE ȘI:
REACȚIA GENIALĂ A "FENOMENULUI" RONALDO CÂND A AUZIT CÂT VA CÂȘTIGA MBAPPE LA REAL MADRID

Fenomenul Nagelsmann

În vârstă de doar 34 de ani, Julian Nagelsmann nu a avut un drum tocmai ușor în drumul spre recunoașterea pe plan tehnic, într-o lume a antrenoratului înconjurată de nume importante aflate la cel mai înalt nivel.
Produs al lui 1860 Munchen, Nagelsmann a făcut pasul la nivel de seniori pentru echipa secundă clubului, dar a suferit o accidentare gravă la genunchi la vârsta de 21 de ani; aceasta i-a pus capăt, în mod prematur, carierei de jucător. Odată cu retragerea din activitate, Nagelsmann a urmat cursurile unei facultăți de business, înainte de a urma studiile universitare de master pe știința sportului.
Pregătindu-și terenul pentru cariera ca antrenor la nivel profesionist, Julian Nagelsmann a fost cooptat în staff-ul tehnic al lui Augsburg, condus la acea perioadă de Thomas Tuchel. Sub tutela sa, Nagelsmann a primit o educație fotbalistică adecvată, trecând prin structura juvenilă la diferite grupe de copii și juniori, înainte să fie împuternicit în funcția de antrenor secund al lui Augsburg. Nu puține au fost momentele în care tânărul tehnician german a elogiat filosofia celor de la FC Barcelona în ceea ce privește sportul cu balon rotund, dar și stilul ofensiv impus de catalani încă din academia clubului, La Masia, și până la nivelul primei echipe.
https://i.eurosport.com/2017/10/13/2185746.jpg
În luna ianuarie a anului 2013, Hoffenheim, aflată în lupta pentru evitarea retrogradării în Bundesliga, îl instala în funcția de antrenor principal pe Frank Kramer, actualul selecționer al reprezentativei U20 a Germaniei, iar în staff-ul său acesta l-a adus pe tânărul Julian Nagelsmann, în vârstă de 25 de ani la acel moment, în rolul de antrenor secund. O victorie extrem de importantă, împotriva Borussiei Dortmund, pregătită de Jurgen Klopp, scor 2-1, în ultima etapă a sezonului, avea să salveze echipa de la retrogradare, însă aceasta avea să fie și ultima experiență petrecută de Kramer pe banca lui Hoffenheim în calitate de interimar, Markus Gisdol preluând, oficial, frâiele echipei odată cu startul sezonului 2013-14.
Într-un interviu acordat în 2013, Julian Nagelsmann a detaliat modul în care a făcut tranziția din cariera petrecută pe ”dreptunghiul verde” către cea ca tehnician.
Să antrenezi e mai plăcut decât să joci. În calitate de jucător, doar te antrenezi, în timp ce ca antrenor te gândești ce poți face ca să îmbunătățești echipa sau anumite secvențe ale jocului. Vei face asta pe teren iar, după antrenament, vei spune ceea ce a fost corect sau greșit | Julian Nagelsman

Nagelsmann, principal la Hoffenheim la 28 de ani

După alte trei sezoane petrecute ca antrenor asistent pentru Markus Gisdol, respectiv Huub Stevens, ultimul lăsând-o pe Hoffenheim pe loc retrogradabil în sezonul 2015-16, Julian Nagelsmann a fost promovat în calitate de principal al clubului din micuțul oraș; iar misiunea sa era foarte dificilă, în raport cu ceea ce Hoffenheim oferise după mai bine de jumătate de sezon parcurs. La momentul numirii lui Nagelsmann, Hoffenheim se afla pe locul 17 al clasamentului din 18 echipe, la șapte puncte distanță de locul 15, ce asigura menținerea în Bundesliga, însă în cele 14 partide disputate în campionat pentru restul sezonului 2015-16, Hoffenheim a obținut șapte victorii și astfel și-a asigurat rămânerea în Bundesliga, cu doar un punct peste echipa clasată pe locul de play-off al retrogradării, Eintracht Frankfurt.
Locul patru obținut în următoarea stagiune din Bundesliga i-a asigurat lui Julian Nagelsmann o prelungire de contract până în vara anului 2021, iar colectivul construit pe durata mandatului său a făcut din Hoffeheim o participantă în grupele celei mai importante competiții intercluburi din lume, UEFA Champions League.
În luna iunie din 2019, conducerea lui Hoffenheim a confirmat faptul că acel sezon tocmai terminat e ultimul pe banca echipei pentru Julian Nagelsmann, Leipzig profitând de acest moment și anunțând faptul că tehnicianul german va prelua banca tehnică odată cu startul sezonului 2019-20. O mutare cel puțin controversată, dat fiind faptul că Nagelsmann încă se afla sub contract cu Hoffenheim, dar și prin prisma faptului că numirea sa a avut loc chiar înainte de startul de sezon. Astfel, Nagelsmann o lăsa pe Hoffenheim pe locul al nouălea al clasamentului din Bundesliga și se pregătea de o nouă provocare ambițioasă a carierei, la cârma celor de la RB Leipzig. Unde rescrie istoria fotbalului: se bate la titlu, în Bundesliga și este cu un pas în sferturile Champions League, după 1-0 la Londra, cu Tottenham. Nagelsmann a devenit cel mai tânăr manager din istoria Champions League care să câștige un meci în fazele eliminatorii. A fost primul meci din istoria formației germane în această fază a competiției.
https://i.eurosport.com/2021/02/23/3000599.jpg
Eliminarea lui Spurs a fost doar începutul unui an și jumătate de vis pentru tehnician. Acesta a ajuns până în semifinalele Ligii Campionilor, trecând în sferturi de Atletico și fiind oprit doar de geniul lui Neymar și Mbappe, în penultimul act. Leipzig și-a pierdut golgheterul, Timo Werner, transferat de Chelsea și mulți se așteptau la un recul. Nici vorbă de așa ceva. Sub bagheta magică a lui Nagelsmann, clubul a făcut un nou sezon de excepție, luptându-se până în primăvara trecută, cu șanse, la titlu în Bundesliga.
Acum, tehnicianul a făcut trecerea la unul dintre cele mai "grele" cluburi din lume, Bayern, iar presiunea nu pare să conteze pentru un antrenor care a luat cu brio toate examenele importante de până acum, în carieră.
Liga Campionilor UEFA
Tatăl lui Luis Diaz dezvăluie secretul starului de la Liverpool: "Am crezut că va muri"
ACUM O ZI
Premier League
Pep Guardiola i-a mulțumit lui Liverpool pentru felul în care a jucat în acest sezon
22/05/2022 LA 06:42