Articol scris de Radu Florea
Moment emoţionant pentru fanii de pe Emirates, care îl vor vedea pe Vieira, unul dintre simbolurile echipei în "era Wenger", conducând-o pe Palace în derbyul londoney transmis în această seară de Eurosport 1.

Vieira şi Arsenal, poveste fără sfârşit

Premier League
Nume uriașe în cea mai bună echipă din Premier League din toate timpurile! Cum arată 11-le ideal
13/08/2022 LA 13:41
Francezul cu origini senegaleze și-a început cariera de fotbalist în prima ligă franceză, la Cannes. După o scurtă perioadă petrecută la formația din sud-estul Franței, a prins un transfer în Italia, la AC Milan, acolo unde a avut o experiență nereuşită, evoluând în doar două partide pentru "diavolii" milanezi; în anul 1996, Arsene Wenger i-a oferit marea şansă a carierei: transferul la Arsenal, echipă pentru care avea să devină o legendă și un fotbalist reper pentru generațiile care au urmat.
În primul sezon în Londra, mijlocaşul a terminat pe locul 3 în Premier League, nereușind să câștige vreun trofeu. În următoarele 8 sezoane, Vieira a câștigat cu Arsenal 3 campionate, 4 Cupe ale Angliei și 3 Supercupe ale Angliei, iar în anul 2001 a fost ales cel mai bun fotbalist al sezonului în Premiei League. Din 2002, a devenit căpitanul "tunarilor", fiind liderul din teren a unei formaţii stelare, care a încântat lumea fotbalului prin calitatea adusă: Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Robert Pires, Freddy Ljungberg, Sol Campbell sau A. Cole erau în acea perioadă cei mai buni jucători ai trupei lui Wenger.
Apogeul carierei lui Vieira și apogeul lui Arsenal, probabil, a fost reprezentat de sezonul 2003-2004, sezon în care acea formație plină cu fotbaliști legendari a reușit în premieră să câștige campionatul fără a fi învinsă. Acel sezon a debutat cu o victorie a "tunarilor" împotriva lui Everton, 2-1, și s-a încheiat tot cu o victorie 2-1, împotriva lui Leicester. A fost o stagiune la capătul căreia londonezii au obținut 26 de victorii, remizând de 12 ori. Nici chiar rivala lor din acea perioadă, Manchester United, nu a reușit să-i învingă, terminând la egalitate ambele partide, 0-0 în tur și 1-1 la retur.
Datorită determinării și spiritului de învingător pe care Vieira le-a avut, alături de calitățile pur fotbalistice ieșite din comun, mijlocașul francez a devenit unul dintre cei mai buni fotbaliști din istoria lui Arsenal și unul dintre cei mai buni mijlocași care au evoluat de-a lungul timpului în prima ligă engleză.
Sezonul invincibil al lui Arsenal a marcat, probabil, cea mai bună performanță a unei echipe din istoria Premier League. Din 2004 și până în prezent, campioanele din Anglia sunt comparate an de an cu echipa legendară a lui Arsene Wenger, nicio altă formație nereușind între timp să egaleze performanța "tunarilor" (să câștige titlul în Anglia fără a pierde vreun meci). Nici chiar "centurionii" lui Guardiola n-au reușit această performanță, "cetățenii" din Manchester câștigând campionatul în anul 2018 după ce au reușit să obțină 100 de puncte în acel sezon.
CITEŞTE ŞI:
CINE ESTE THOMAS FRANK, ANTRENORUL CARE A FĂCUT DIN BRENTFORD SPAIMA GRANZILOR DIN PREMIER LEAGUE

Vieria - antrenorul

Vieira și-a început cariera de antrenor în anul 2016, la New York City, pentru ca după numai doi ani și jumătate să fie numit noul tehnician al lui Nice. În Franța nu a avut rezultate foarte bune, mandatul său la Nice "culminând" cu 5 înfrângeri la rând, serie negativă care a determinat demiterea sa. Dacă Roy Hodgson, fostul antrenor al lui Crystal Palace, reprezenta pentru "vulturii londonezi" o garanție a salvării de la retrogradare, numirea lui Vieira pe banca tehnică a lui Palace a ridicat multe semne de întrebare, în special din cauza perioadei de mercato mai puțin reușită pe care noua formație a lui Vieira a avut-o vara trecută.
Însă, în primele șapte etape, Crystal Palace a obținut rezultate mai bune decât mulți dintre specialişti s-ar fi așteptat, reușind să învingă pe Tottenham cu 3-0 și să obțină câte un punct din confruntările cu West Ham și Leicester, rezultate datorate și formei foarte bune a tânărului mijlocaș împrumutat de la Chelsea, Conor Gallagher.
Înfruntarea de luni seară, dintre Arsenal și Crystal Palace, va fi cu siguranță una spectaculoasă, formația antrenată de Vieira dorind să obțină minim un rezultat de egalitate în deplasarea de pe Emirates. Zaha&Co etalează un joc mult mai generos decât în perioada "Hodgson", iar acest lucru i se datorează în primul rând tehnicianului francez de pe bancă.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă!
Premier League
Premier League | Analiza noului sezon, cu transferuri de senzație și cu o luptă pasionantă la titlu
05/08/2022 LA 11:22
Premier League
Wayne Rooney și Patrick Vieira au fost incluși în Premier League Hall of Fame
23/03/2022 LA 15:02