Cariera de fotbalist

”Tinel”, așa cum era poreclit Valentin, a început să joace fotbal de la o vârstă fragedă și a fost prima oară portar la Olympia București, acolo unde s-a legitimat oficial la doar 11 ani. Toată perioada junioratului a petrecut-o la clubul bucureștean.
Valentin a vrut apoi să ajungă în Italia, alături de Bazil Marian dar au fost prinși chiar pe puntea vaporului cu care încercau să plece. Cei doi, speriați, au acceptat propunerea autorităților ca în loc să facă o închisoare, să ajungă la o echipă muncitorească. Astfel, ei au ajuns la Rapid.
Fotbal
Everton a revenit de la 0-2 cu Palace și s-a salvat de la retrogradare! Rezumatul unui meci fabulos
ACUM O ORĂ
Acolo, Stănescu a evoluat până la 30 de ani, perioadă în care a apărat poarta Rapidului timp de cinci sezoane până în 1952, atunci când s-a retras, bifând între timp și cinci convocări la echipa națională.

Visul de a antrena farmecul vieții și trădarea

Valentin Stănescu a devenit în acest timp un rapidist înrăit iar în 1963 și-a îndeplinit visul de a antrena în Giulești. Timp de cinci sezoane, între 1963 și 1968, el a cucerit de două ori Cupa Balcanică, însă performanța cu adevărat istorică a venit în 1967 când a adus primul titlu din istoria Rapidului.
În 1971 a comis marea ”trădare” și a mers să antreneze în Ghencea, unde a scris din nou istorie. Este primul antrenor care a calificat Steaua în primăvara europeană, în sezonul 1971/1972. Roș-albaștrii au fost apoi eliminații în sferturile din Cupa Cupelor de Bayern Munchen, fără să fie însă învinși, 1-1 la București și 0-0 la Munchen.
În același sezon, în turul 2 al Cupei Cupelor, Steaua reușea o altă performanță istorică: eliminarea Barcelonei în dublă manșă. Mai mult, Steaua a învins chiar pe Camp Nou cu 2-1, o performanță unică în fotbalul românesc.
Ulterior, Stănescu a ajuns pe banca Craiovei, cu care a luat titlul și a reușit să elimine o formație de mare tradiție din Anglia, marea Leeds United. Craiova a învins-o pe Leeds de două pri (2-0, 2-0) în turul doi al Cupei UEFA. A fost primul succes al unei echipe românești pe teren englez.
Imediat, Stănescu și-a continuat parcursul în fotbalul românesc și a ajuns în Ștefan cel Mare pe banca lui Dinamo, Titlul a venit inevitabil la fel ca o mare victorie europeană, cea împotriva lui Inter - Dinamo a învins-o pe Grande Inter cu 3-2 acasă și a remizat 1-1 pe Giuseppe Meazza pentru a elimina astfel italienii din turul secund al Cupei UEFA.

Bornele carierei

  • 455 de meciuri ca antrenor în prima ligă, locul 6 all-time
  • 206 victorii, 101 remize, 148 eșecuri
  • Golaveraj 648-509
  • Primul antrenor care a devenit campion cu trei formații diferite: Rapid 1967, U Craiova 1980, Dinamo 1982
  • A fost pe banca naționalei la cea mai clară victorie din istorie, România - Finlanda 9-0, pe 14 octombrie 1973
Parcă a fost ieri ziua ultimei etape, în care jucam cu Petrolul, la Ploieşti: 11 iunie, exact ca numele străzii, din Bucureşti, unde mi-am petrecut copilăria. A fost 0-0, adică exact cât ne trebuia să devenim campioni. La meci a fost şi cântăreaţa Ioana Radu, mare suporteră a Rapidului, care ne-a delectat cu muzica, tot drumul, în maşina cu care am venit de la Ploieşti. În Capitală, pe Podul Grant, au stat atârnate trei luni de zile un tricou şi o pereche de chiloţi ale echipei Rapid
Fotbal
Imagini fenomenale pe Goodison Park! Fanii lui Everton sărbătoresc pe teren evitarea retrogradării
ACUM O ORĂ
Fotbal
Uluitor! Calvert Lewin a făcut 3-2 pentru Everton contra lui Palace, iar fanii au invadat terenul
ACUM O ORĂ