Roberto Carlos e considerat de unii cel mai bun fundaş stânga din istorie, dar cariera lui ar fi putut să aibă un cu totul alt curs dacă nu exista transferul la Real Madrid. În 1995, Massimo Moratti a preluat frâiele lui Inter și avea în plan să construiască o echipă care să domine Europa. Primele transferuri făcute de milardar au fost Paul Ince, Javier Zanetti și un anume Roberto Carlos, un fundaș de bandă care impresiona la Palmeiras cu viteza sa, dar și cu șutul extrem de violent și precis.
Totuși, singurul său sezon pe Giuseppe Meazza nu a fost unul care să anticipeze ce fotbalist urma să devină Roberto Carlos. Asta și pentru că Roy Hodgson, antrenorul de atunci al nerazzurrilor, a considerat că jucătorul era prea indisciplinat tactic pentru a juca fundaș stânga. Brazilianul urca prea mult în atac și uita să acopere zona, astfel că tehnicianul a decis să îi dea sarcini preponderent ofensive.

Fabio Capello, marea şansă a lui Roberto Carlos

Turkish Süper Lig
Marcelo, dorit de o echipă puternică din Europa! Unde ar putea ajunge după despărțirea de Real
13/01/2022 LA 09:54
În cele din urmă, marea șansă a carierei lui Roberto Carlos s-a numit Fabio Capello. Acesta a făcut tot posibilul să îl transfere în vara lui 1996 pe Bernabeu, iar legenda fundașului stânga brazilian a început de acolo. A evoluat în 584 de meciuri pentru madrileni, având o rată de goluri incredibilă pentru un fundaș: 71 de reușite. Tehnicianul italian şi-a amintit într-un interviu pentru Sky Italia cum a aflat din întâmplare că Inter îl pune pe lista de transferuri pe brazilian. Cunoscându-i potenţialul, Capello a vorbit imediat cu Lorenzo Sanz, iar oficialii lui Real i-au pregătit brazilianului de urgenţă un contract, pentru că exista riscul ca fotbalistul să fie deturnat de Milan sau Juventus. Mutarea a costat 6 milioane de euro, o sumă destul de mică chiar şi pentru acele vremuri, chiar dacă Roberto carlos încă nu anunţa că urmează să scrie istorie în fotbal.
"Nu mi-a venit să cred. Giovanni Branchini mi-a zis că vor să îl vândă pe Roberto Carlos şi mi-am zis: "Cum poate Inter să renunţe la un aşa jucător". Pentru că m-a văzut că nu cred ce îmi zice, mi-a trimis imediat un fax, în care scria negru pe alb cât vor pe jucător. Nu era nici pe departe o sumă exagerată. Aşa că l-am sunat pe preşedintele lui Real, Lorenzo Sanz, şi i-am zis să ia primul zbor spre Milano. I-am explicat că echipele mari din Italia vor fi înnebunite să îl semneze, odată ce se află că e pe lista de transferuri. Până la ora 23:00, trimisesem contractul pe fax pentru jucător, toul s-a rezolvat în 24 de minute. Sanz a zburat la Milano şi a rezolvat totul a doua zi", a dezvăluit Fabio Capello pentru Sky Italia, pentru ca apoi să încheie cu o glumă, făcând aluzie la faptul că brazilianul s-a îngrăşat mult după ce şi-a încheiat cariera profesionistă: "Nu l-aş fi transferat pe Roberto Carlos dacă era la fel de gras ca acum".
Pe Bernabeu, Roberto Carlos a cucerit patru titluri (1996–97, 2000–01, 2002–03, 2006–07) și trei Ligi ale Campionilor (1997–98, 1999–2000, 2001–02). La nivel de națională, performanțele lui au fost la fel de impresionante. Finalist la Mondialul din 1998, Roberto Carlos și-a luat revanța 4 ani mai târziu, când a devenit campion mondial. A câștigat de două ori Copa America (1997 și 1999) și a fost desemnat al doilea în cursa pentru Balonul de Aur în 2002. În două rânduri (2002 și 2003) a prins echipa anului în viziunea UEFA, care l-a desemnat în respectivii ani de fiecare dată "cel mai bun fundaș din lume".
În 2007, Roberto Carlos și Real Madrid și-au separat drumurile, după mai bine de un deceniu. Legendarul fundaș stânga a contribuit însă din plin la ascensiunea viitorului titular indiscutabil al clubului. Chiar în anul acela, Real îl transfera pe un puști de 18 ani, Marcelo, de la Fluminense. Roberto Carlos l-a adoptat imediat și a încercat să îi ghideze pașii în fotbal și să îl facă să devină responsabil și conștient de locul unde a ajuns.
Deşi au colaborat un singur an, relaţia dintre Capello şi fundaşul sud-american a fost una de excepţie. Brazilianul a recunoscut de mai multe ori că tehnicianul italian a fost cel mai bun antrenor din cariera sa.
Liga
Marcelo, ultima provocare! Brazilianul poate deveni cel mai titrat jucător din istoria Realului
28/12/2021 LA 09:15
Liga
Eden Hazard va fi pentru prima oară titular la Real Madrid, după 3 luni. Anunțul lui Ancelotti
18/12/2021 LA 15:12