Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cei mai buni jucători produși de Liverpool în ultimii ani. Atacantul care vine din spate pentru a-i lua locul lui Salah

Cristian Mihală

Publicat 23/06/2022 la 12:53 GMT+3

Liverpool s-a remarcat întotdeauna prin jucătorii pe care i-a produs. Jamie Carragher, Michael Owen, Steven Gerrard sau Trent-Alexander Arnold sunt câteva dintre cele mai sonore nume care de-a lungul timpului s-au format la Academia lui Liverpool.

Trent Alexander-Arnold of Liverpool

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Răzvan Rădulescu
În continuare, academia „cormoranilor” produce jucători valoroși care sunt sub atenta privire a lui Jurgen Klopp. Fotbaliștii trecuți prin școala de fotbal de pe Anfield au reușit să impresioneze fie la Liverpool, fie la echipele unde s-au transferat. Ca urmare, Liverpool face parte din top 10 cele mai profitabile academii de fotbal din lume, potrivit CIES Football Observatory. Specialiștii au făcut o analiză a cluburilor din toată lumea, care au obținut cele mai multe venituri din tranzacțiile de jucători din ultimii 7 ani. Echipa lui Jurgen Klopp a obținut un profit de 171 de milioane de euro.

Cei mai buni jucători produși de Academia lui Liverpool în ultimii 5 ani

Curtis Jones (21 de ani) este, în prezent, unul dintre mijlocașii de bază a lui Liverpool, care a debutat la echipa mare în sezonul 2019-2020. Tânărul jucător este cotat la 28 de milioane de euro, conform Transfermarkt. În sezonul 2020-2021, Curtis Jones a apărut în 34 de meciuri ale grupării de pe Anfield.
Neco Williams (21 de ani) este un alt nume care s-a format la Academia lui Liverpool. Deși, a fost împrumutat în Championship, jucătorul din Țara Galilor a confirmat pentru Fulham și a ajutat-o să promoveze în Premier League. Fundașul stânga a fost decisiv și în ceea ce privește calificarea Țării Galilor la Cupa Mondială din Qatar, partidă în care a fost titular. Conform Transfermarkt, cota de piață a lui Williams este de 8 milioane de euro.
Caoimhin Kelleher (23 de ani) a debutat la echipa de seniori a lui Liverpool în sezonul 2020/2021. Portarul irlandez a apărat pentru Liverpool atât în Premier League și Liga Campionilor, cât și în FA Cup sau EFL Cup. Evoluțiile din ultima perioadă au condus spre prima convocare a lui Kelleher la echipa națională a Irlandei. Portarul „cormoran” a fost titluar în toate cele patru partide jucate de Irlanda în luna iunie a acestui an. Caoimhin Kelleher este cotat la 8 milioane de euro, conform site-ului de specialitate Transfermarkt.
Fundașul Rhys Williams (21 de ani) este un alt jucător produs de Liverpool, care se regăsește printre preferații lui Jurgen Klopp. A fost împrumutat la Swansea până în ianuarie pentru a avea mai multe minute de joc. Sezonul 2020/2021 a fost cel mai promițător pentru Rhys Williams care a evoluat de 9 ori în Premier League și de 6 ori în Champions League pentru echipa „cormoranilor”. Conform Transfermarkt, cota de piață a lui Rhys Williams ajunge la 4 milioane de euro.
Cu siguranță, Liverpool s-a remarcat cel mai mult în ultimii ani prin formarea lui Trent-Alexander-Arnold (23 de ani), considerat unul dintre cei mai buni fundași dreapta din lume. Chiar dacă a debutat pentru Liverpool cu 6 ani în urmă, fundașul englez a rămas unul dintre cei mai valoroși jucători pe care Academia lui Liverpool i-a format. Fundașul dreapta a strâns 226 de partide în tricoul lui Liverpool pentru care a reușit să înscrie de 14 ori. Totuși, Alexander-Arnold este recunoscut pentru capacitatea de a pasa și precizia de la loviturile libere. Conform Transfermarkt, valoarea lui Trent Alexander-Arnold se ridică la 80 de milioane de euro.

Ce alte nume vin din spate pentru Liverpool

Liverpool investește anual 7 milioane de euro pentru Academie pentru că reprezintă o bună strategie și din punct de vedere financiar, iar situația arată bine pentru gruparea lui Klopp. Mateusz Musialowski (18 ani) este un atacant care înscrie foarte mult pentru cormorani. 22 de goluri în 51 de partide a reușit polonezul să înscrie pentru echipele mai mici ale trupei de pe Anfield. În anul 2021 Salah a pierdut titlul de golul lunii la Liverpool în fața lui Musialowski.
În zona de mijloc, Academia lui Liverpool îl pregătește pe Tyler Morton (19 ani) care a evoluat de două ori și pentru echipa de seniori a lui Liverpool. 13 goluri a reușit Morton în toate competițiile pentru echipele mai mici ale lui Liverpool. Conform Transfermarkt, mijlocașul are o valoare de 3 milioane de euro.
Owen Beck (19 ani) evoluează în zona defensivă și a strâns 66 de partide și 2 goluri în toate competițiile pentru echipele inferioare ale „cormoranilor”. 400.000 de euro este cota de piață a lui Owen Beck, conform Transfermarkt.

Academiile din Anglia au dus la cele mai scumpe transferuri în ultimii 7 ani

Cluburile din Anglia au clădit cea mai mare sumă de bani din transferul jucătorilor crescuți la academii engleze (2,03 miliarde de euro). În ultimii ani, pe lângă Liverpool, echipele de top din Premier League care au format, în propriile academii, jucători cu o valoare impresionantă sunt: Arsenal (Bukayo Saka, Eddie Nketiah, Emile Smith-Rowe), Chelsea (Reece James, Mason Mount, Callum Hudson-Odoi), Manchester City (Phil Foden), Manchester United (Scott McTominay, Anthony Elanga, Mason Greenwood) și Tottenham (Oliver Skipp, Japhet Tanganga).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo