Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT Primul titlu câștigat de legendarul Bill Shankly cu Liverpool

Sebastian Ujica

Publicat 26/03/2020 la 19:21 GMT+2

În urmă cu 56 de ani, Liverpool reușea să câștige cel de-al 6-lea titlu din istoria clubului, pornind o perioadă în care "cormoranii" au dominat fotbalul englez și pe cel european.

Liverpool 1964

Credit imagine: Getty Images

În 2020, Liverpool luptă pentru al 19-lea titlu din istoria clubului, primul după o pauză de 30 de ani de "secetă". Chiar dacă pandemia de coronavirus a pus momentan stop competiției, cei de la Premier League au anunțat că își doresc încheierea sezonului în curs în care Liverpool mai are nevoie de 2 victorii în 9 partide pentru a câștiga matematic marele trofeu.
Acest titlu nu ar fi fost posibil fără Bill Shankly. FC Liverpool, club fondat în 1892, avea doar 5 titluri în palmares când acesta a preluat clubul aflat în liga secundă de 5 ani. Pe 14 decembrie 1959, Shankly a preluat o formație care tocmai pierduse în Cupa Angliei în fața unei echipe de amatori, Worcester City.
Ideea mea a fost să construiesc Liverpool până devine un bastion al invincibilității. Dacă Napoleon ar fi avut această idee ar fi cucerit întreaga lume. Ideea mea era să o duc pe Liverpool în vârf până când toată lumea va trebui să cedeze | Bill Shankly
Niciun alt manager nu a avut influența pe care Shankly a primit-o la club. A pus 24 de jucători pe lista de transferuri și toți au plecat în următorul an. A urmat o perioadă de recrutare în care au fost aduși jucători care ulterior au devenit legende ale clubului: Ron Yeats și Ian St John, Ronnie Moran, Alan A'Court, Gerry Byrne și Roger Hunt. Liverpool a promovat în 1962 înapoi în prima ligă cu Hunt reușind 41 de goluri.
Au fost aduși apoi și Willie Stevenson de la Rangers și Peter Thompson de la Preson. De la juniorii lui Liverpool au fost promovați Ian Callaghan, Tommy Smith și Chris Lawler. Acestea au fost numele jucătorilor care au contribuit decisiv la primul titlu câștigat de Liverpool după 17 ani și la prima Cupă a Angliei din istoria clubului, cea din 1965.

Povestea titlului din 1964

În 1964, Liverpool era în centrul atenției întregii lumi. Nu doar pentru echipa construită de Bill Shankly, ci și pentru The Beatles, cei care se aflau pe primul loc în topurile muzicale cu Can't Buy Me Love. Muzica era strâns legată și de clubul de fotbal - grupul Gerry and the Pacemakers a lansat coverul de succes al melodiei You'll Never Walk Alone iar acesta a fost adoptat ca imn al clubului, cântat înainte de startul fiecărei partide.
Liverpool nu a început sezonul bine cu 2 înfrângeri pe Anfield în primele 2 partide, cu Nottingham Forest și Blackpool după victoria din prima etapă de pe terenul lui Blackburn Rovers. Au venit însă 2 victorii cu Wolverhampton și un succes cu Chelsea, dar și 2 înfrângeri cu Sheffield și West Ham iar Liverpool părea departe de lupta pentru titlu. Derby-ul Merseyside de pe Anfield a pornit însă o serie extraordinară cu 9 victorii în 10 partide. A urmat o nouă perioadă mai dificilă cu înfrângeri cu Blackburn, West Ham, dar și pe Goodison cu Everton.
Liverpool 1964
Pentru echipa lui Shankly finalul de campionat s-a dovedit a fi decisiv: 3 meciuri într-un interval de doar 4 zile de Paște, 2 dintre acestea fiind împotriva lui Tottenham. Primul meci cu Spurs pe terenul acestora a fost câștigat iar la 24 de ore distanță a venit succesul cu 2-0 cu Leicester. Returul de pe Anfield cu Tottenham a avut loc în fața a 52.904 oameni. Liverpool era pe locul 2, în timp ce Tottenham se afla pe poziția a 4-a, iar echipa lui Shankly a dat lovitura cu 2 reușite ale lui Ian St John în minutele 36 și 39. Alan Mullery a redus din diferență în minutul imediat următor.
O victorie pentru Liverpool o ducea pe primul loc, peste marea rivală din oraș, Everton, cea care nu juca în acea zi. Alf Arrowsmith a marcat în minutul 85 golul victoriei iar fanii lui Liverpool erau în delir. După partida cu Tottenham a urmat un alt derby, cu Manchester United, echipa aflată pe poziția a 3-a la 3 puncte în spate. Iar Liverpool a obținut o victorie categorică cu 3-0, Callaghan și Alf Arrowsmith de 2 ori reușind să marcheze.
Un nou succes cu Burnley a dus-o pe Liverpool într-o situație nesperată. Pe 18 aprilie 1964, Liverpool o întâlnea pe Arsenal și o victorie îi aducea matematic titlul de campioană. Cu o oră înainte de startul meciului porțile au fost închise deoarece nu mai era niciun loc disponibil pe Anfield. Portarul lui Arsenal, Jim Furnell, a câștigat tragerea la sorți și a ales ca Arsenal să se apere în fața The Kop în prima repriză, lucru considerat sfidător de către fani. Iar jucătorii lui Liverpool au reacționat imediat.
După doar 6 minute, Roger Hunt, cel care a făcut un test pentru a vedea dacă poate juca în ziua meciului, a pornit acțiunea care a dus la deschiderea scorului, reușită semnată de Ian St John. În minutul 29, căpitanul lui Liverpool, Ron Yeats, face penalty, însă Tommy Lawrence a reușit să respingă! În minutul 38, puștiul Arrowsmith, cel care ratase 2 ocazii cu 13 minute mai devreme, înscrie pentru 2-0! Repriza secundă a început incredibil pentru Liverpool cu dubla lui Peter Thompson cu două șuturi imparabile! Nimic nu mai putea să o oprească pe Liverpool, Hunt a marcat și el pentru 5-0 iar apoi a primit penalty: fanii i-au cerut portarului Lawrence să execute însă Shankly nu i-a permis.
Liverpool era din nou campioana Angliei pentru a 6-a oară în istoria clubului cu 3 etape înainte de final, meciuri în care Liverpool a mai obținut doar un egal. Nu a contat pentru că echipa lui Bill Shankly deja scrisese istorie. A fost primul titlu câștigat de Liverpool în era lui Shankly, urmând alte 2 titluri, dar și Cupa UEFA. Shankly a pus bazele echipei care a dominat apoi fotbalul englez și european cu fostul său asistent, Bob Paisley, la cârmă.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo