Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

#DORdeSPORT Profesor, vizionar, manager, Arsene Wenger. Doi ani fără managerul francez la Arsenal

Ion Alexandru

Actualizat 13/05/2020 la 10:48 GMT+3

Arsene Wenger este constructorul vizionar al unei echipe care a uimit fotbalul. Arsenal este singura formație din istoria Premier League care a câștigat titlul neînvinsă. Misiunea lui Wenger la Londra a durat 22 de ani, timp în care a scos la lumină fotbaliști extraordinari și a făcut fericiți milioane de fani din toată lumea.

arsene wenger

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Șerban Bederu
Pe 22 octombrie 1949 în oraşul Strasbourg din regiunea Alsacia se năştea unul dintre cei mai mari antrenori pe care fotbalul i-a avut. În caz că nu aţi intuit, este vorba despre Arsene Wenger. Numele lui este sinonim în mintea iubitorilor de fotbal cu echipa londoneză Arsenal United la cârma căreia a devenit cel mai longeviv antrenor din istoria Premier League. Arsene Wenger este considerat de către mulţi fani unul dintre cei mai buni manageri din lume datorită stilului inconfundabil de a antrena şi datorită longevităţii sale pe banca celor de la Arsenal.
picture

Arsene Wenger (Strasbourg)

Credit imagine: Eurosport

Copilăria şi cariera de fotbalist

Arsene a fost cel mai mic dintre cei trei copii ai lui Alphonse şi Louise Wenger, o familie cu un nivel de trai bun pentru acea perioadă postbelică. Tatăl lui era manager la o echipă de fotbal de amatori dintr-o localitatea departe de casă. Datorită acestei distanţe de familia lui, Alphonse Wenger a decis să ca toătă familia să se mute de la Strasbourg la Duttlenheim. Arsene Wenger a fost crescut în acest mic orăşel de doar 6000 de locuitori aflat în apropierea graniţei cu Germania. Arsene a fost introdus în fotbal de către tatăl său încă de la vârsta de 5 ani, dar pentru că echipa locală nu avea echipe pe diferite grupe de vârste el a trebuit să aştepte până la vârsta de 12 ani pentru a putea juca în echipa de copii a localităţii. Primul contact cu o echipă “profesionistă” a fost în anul 1969 cănd la vârsta de 20 de ani , Arsene s-a alăturat echipei de divizia a 3-a din Alsacia, AS Mutzig. Chiar dacă era un fotbalist important al echipei , el a trebuit să aştepte ceva timp până când a semnat primul contract de jucător profesionist. Managerul echipei , Max Hild l-a apreciat foarte mult pe Arsene şi datorită relaţiei specială pe care cei doi au avut-o, Hild a insistat ca Arsene Wenger să îl urmeze la fiecare echipă pe care a antrenat-o în următorii ani. Cele mai mari succese din cariera de fotbalist le-a obţinut în ultimii 3 ani de carieră când, în anul 1978 Max Hild s-a alăturat echipei RC Strasbourg ca antrenor al echipei de rezerve. Atât Max Hild cât şi Paul Frantz ( fostul antrenor al lui Arsene de la echipa semi profesionistă Mulhouse) l-au recomandat pe Arsene pentru echipa de rezerve şi pentru un rol la echipa de tineret a clubului reuşind să îl convingă pe managerul clubului, Gilbert Gress, să îi acorde prima sa slujbă cu normă întreagă din cariera sa.A debutat pentru prima echipă în anul 1978 în cupa UEFA împotriva celorde la MSV Duisburg. RC Strasbourg a reuşit să câştige tilul naţional în Franţa; Arsene Wenger nu a participat la sărbătoarea titlului deoarece era implicat la echipa de tineret.
picture

Arsene Wenger (Strasbourg)

Credit imagine: Getty Images

Paul Frantz a avut un impact profund asupra viitoarei sale cariere de antrenor. El a fost cel de la care Arsene Wenger a învăţat despre importanţa nutriţiei, a izometriei şi importanţa identificării punctelor forte ale jucătorilor. După ce şi-a încheiat cariera la Strasbourg, a devenit conştient de importanţa cunoaşterii limbii engleze şi s-a înscris la un curs de trei săptămâni la Institutul Cambridge. În aceeaşi perioadă Wenger a studiat la CREPS( Centre de Ressources,d'expertise et de Performance Sportives) pentru a-şi lua ecusonul de antrenor. După cele 6 zile intensive de cursuri, au urmat la Vichy o ultimă etapă de 3 săptămâni în care Arsene şi-a putut pune în practică învăţăturile de izometrie de la Paul Frantz; a primit diploma de manager în anul 1981 la Paris.

Începuturile carierei de antrenor

Arsene Wenger a continuat să se ocupe de echipa de tineret a celor de la Strasbourg până în anul 1983 când a dorit noi provocări şi a acceptat un post de antrenor secund a echipei de divizie secundă Cannes unde a făcut o foarte bună impresie. Chiar dacă echipa a ratat promovarea în Ligue 1, Arsene a acceptat postul de antrenor al echipei de prima ligă Nancy Lorraine, la recomandarea lui Aldo Platini ( tatăl lui Michel Platini). La Nancy , Arsene şi-a putut pune în practică ideologia lui şi dorinţa lui de a îmbunătăţii performanţele jucătorilor şi a echipei. Printre primele sale mutări , Wenger a angajat un nutriţionist pentru a schimba felul în care jucătorii mănâncă şi pentru a le explica importanţa unei diete echilibrate pentru cariera unui fotbalist profesionist. Din dorinţa de a câştiga, Arsene Wenger a avut probleme în a-şi ascunde emoţiile dupa anumite meciuri; înfrângerile îi provocau dureri fizice, ajungând până la punctul în care dupa o înfrângere a oprit autocarul echipei pe marginea drumului pentru a vomita. Chiar dacă nu a avut vreo performanţă notabilă la Nancy, retrogradând în Ligue 2 în anul 1986, antrenorul Arsene Wenger şi metodele sale s-au remarcat în fotbalul francez . El a primit oportunitatea de a rămâne antrenor în prima ligă franceză dupa ce acceptat oferta celor de la AS Monaco . Arsene Wenger a reuşit să câştige titlul naţional încă din primul sezon pe banca clubului monegasc şi cu ajutorul flerului său de a alege jucători tineri şi de valoare pe care îl va demonstra de-a lungul carierei sale de antrenor . Singurele performanţe notabile pe plan european pe care Arsene Wenger le-a obţinut cu cei de la As Monaco a fost o finală de Cupa UEFA pierdută în faţa celor de la Werder Bremen, şi o semifinală de Champions League pe care au pierdut-o în faţa celor de la AC Milan, care aveau să şi câştige trofeul. După un început slab în sezonul 1994-1995 cei de la Monaco l-au demis pe Arsene. Adevăratele motive din spatele plecării sale de la club, şi din fotbalul francez au fost dezvăluite de către Wenger în anul 2001. El a declarat ca printre principalele argumente în decizia de a părăsi Franţa au fost corupţia şi cazurile de luare de mită ; în anul 1994 Marseille a fost găsită vinovată de trucare de meciuri după un scandal care a zguduit fotbalul francez.
picture

Arsène Wenger prezentat la Nagoya Grampus Eight

Credit imagine: Getty Images

Antrenor în Japonia

În ianuarie 1995 Arsene Wenger a surprins pe toată lumea şi după negocieri de aproape 2 luni s-a alăturat echipei japoneze din J-league , Nagoya Grampus Eight. Pe postul de asistent , francezul l-a angajat pe fostul antrenor al celor de la Valenciennes , bosniacul Boro Primorac. Cei doi s-au împrietenit în anul 1993 când Wenger a fost un susţinător al bosniacului care a furnizat dovezi importante împotriva celor de la Marseille privind trucarea de meciuri. Bosniacul a rămas un prieten apropiat şi mâna dreaptă şi în ziua de astăzi. În cele 18 luni de pe banca japonezilor, Arsene a căştigat Cupa Împăratului în primul sezon şi a terminat pe locul 2 în J-league în sezonul următor. Pe plan personal francezul a căştigat titlul de cel mai bun antrenor al sezonului în sezonul 94-95.Cât timp a antrenat în Japonia, Wenger s-a îndrăgostit de dieta japoneză. El este cunoscut că mănâncă numai orez, legume fierte şi peşte fără zahăr şi ulei. În timpul mandatului său ca antrenor al clubului japonez, Arsene Wenger a scris o carte intitulată "Spiritul cuceririi". Această carte a fost scrisă exclusiv în onoarea fotbalului japonez.
picture

Arsene Wenger

Credit imagine: Getty Images

The Professor

Arsene Wenger s-a înscris în anul 1971 la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Management de la Universitatea din Strasbourg datorită interesului pe care îl dezvoltase pentru politică şi economie, dupa o scurtă perioadă în care a studiat medicina. El a absolvit Facultatea în anul 1974 fiind licenţiat în economie. Una dintre cele mai importante calităţi ale manager-ului francez este cunoaşterea limbilor străine. În timp ce unii manageri abia vorbesc două limbi străine, Wenger ştie şase limbi diferite –franceză, germană, engleză, spaniolă, italiană şi puţină japoneză. Ceea ce a fost şocant pentru apropiaţi este faptul că Arsene nu a putut vorbi fluent franceza până la vârsta de şapte ani. Nu e de mirare că datorită acestor atribute francezul a primit porecla „ Profesorul” .
picture

Wenger Anelka

Credit imagine: Getty Images

Arsene Cine ?

În vara anului 1996 suporterii clubului Arsenal aveau sa fie şocaţi când Arsene Wenger a fost anunţat ca noul antrenor al clubului londonez, mai ales că favorit la preluarea clubului era fostul mare jucător Johan Cruyff. Factorul decisiv în alegerea francezului ca antrenor a fost prietenia pe care Arsene o avea cu vicepreşedintele clubului David Dein. " Arsene pentru Arsenal" a fost viziunea lui Dein, şi după ce i-a urmărit cariera el a decis că acum era momentul potrivit ca francezul să vină la Arsenal. Această mutare a fost privită cu scepticism de către suporteri, jucători şi presa din Anglia ; au apărut numeroase titluri de genul "Arsene who? " sau a fost numit de către mulţi " francezul relativ necunoscut şi misterios".Spre deosebire de predecesorii săi, Wenger a primit controlul asupra transferurilor, contractelor jucătorilor şi promisiuni din partea conducerii că nu se vor implica în sesiunile de antrenament.Ca la fiecare club pe care francezul l-a antrenat printre primele decizii pe care le-a luat a fost să facă reguli stricte privind dieta jucătorilor. El le-a interzis multe dintre obiceiurile cu care fotbaliştii englezi erau obişnuiţi; în anii 90' jucătorii puteau mânca burgeri, sau alte produse de tip fast food cu o zi înainte de meci. Totodată el a introdus în dietele jucătorilor suplimentele alimentare, creatină, multi-vitamine şi proteinele care au redus oboseala şi au îmbunătăţit rezistenţa jucătorilor. Wenger a reusit sa îsi puna amprenta înca din primele sale sezoane la cârma londonezilor reusind sa câstige dubla- FA Cup si Premier League- în sezoanele 1997-1998 si 2001-2002. Totusi, cea mai mare perfomanta a venit în anul 2004, când a reusit sa termine sezonul fara nici o înfrângere, câstigând titlul într-o maniera nemaiîntânita de peste un secol în fotbalul englez.
Din păcate pentru unul dintre cei mai pasionaţi şi dedicaţi oameni din fotbal, Arsene Wenger nu a mai reuşit să câştige cu Arsenal nici un trofeu în următoarele nouă sezoane. Exact când răbdarea fanilor ajunsese la final şi începuseră să îi strige demisia, a condus echipa către 3 trofee FA Cup în anii 2014,2015 şi 2017. În anul 2006 ,Wenger a fost aproape de singurul trofeu european din cariera lui dar din păcate pentru Arsene echipa lui a fost învinsă în finală de către Barcelona.
picture

Wenger Petit

Credit imagine: Getty Images

Politica de transferuri

Catalogat în urma unui articol din anul 2007 drept singurul manager din fotbalul englez care a reuşit să fie pe profit în urma transferurilor, Arsene Wenger s-a remarcat în fotbal prin capacitatea lui de a descoperi jucători. El şi-a construit acest renume înca de pe banca celor de la AS Monaco când a reuşit să uimească pe toată lumea prin transferul lui George Weah, un tânăr atacant liberian necunoscut pentru iubitorii de fotbal din Europa. Printre jucătorii de top pe care Arsene Wenger a reuşit să îi transfere la clubul monegasc s-a aflat şi atacantul german Jurgen Klinsmann sau Fundaşul francez Lilian Thuram. Dezvoltarea tinerelor talente este esenţială în politica de recrutarea a jucătorilorla cluburile antrenate de către Arsene Wenger.El se bazează pe o reţea de contacte personale şi de scouteri pentru a găsi şi a atrage fotbalişti talentaţi pe care să îi transfere. Toată această strategie este asistată şi de date; ca exemplu, decizia de a semna cu Flamini în anul 2004 a venit în timp ce analiza unele statistici pentru a găsi un înlocuitor lui Patrick Vieira. Pentru a examina starea mentală a tinerilor fotbalişti, el foloseşte anumite teste psihometrice efectuate de către colaboratorul său Jacques Crevoisier. În Anglia, Wenger şi-a folosit cunoştinţele pe care le avea despre piaţa transferurilor europeană - în special în Franţa- pentru a transfera jucători. Printre primele achiziţii în calitate de manager al clubului londonez a fost atacantul francez Nicolas Anelka transferat de la Paris Saint-Germain pentru doar 500.000 de lire sterline. Vânzarea ulterioară a jucătorului către Real Madrid după doar doi ani pentru 23,5 milioane de lire sterline a scos în evidenţă abilităţile lui Arsene Wenger pe piaţa transferurilor.În momentul în care Arsenal s-a mutat pe noul stadion Emirates şi bugetul de transferuri a fost micşorat, Wenger a pus pe primul loc investiţia în jucători tineri de perspectivă în locul jucătorilor experimentaţi. El a descris această politică ca un mod de a crea o identitate clubului.Arsenal a cheltuit un total de 687,4 milioane lire sterline pe piața transferurilor încă din vara anului 1996 de când Wenger a venit la conducerea clubului londonez. În același timp, au vândut jucători în valoare de 444,35 milioane lire sterline, rezultând o cheltuială netă de 243,05 mil. lire sterline. Desigur, aceasta nici nu se poate compara cu cheltuielile rivalelor Chelsea, Manchester United sau Manchester City. De exemplu, de când șeicul Mansour a preluat Manchester City în 2008, clubul a avut o cheltuială totală netă de peste 800 de milioane de lire sterline pentru jucători. Marea majoritatea a cheltuielilor nete ale lui Wenger a venit după anul 2013 odată cu transferul lui Mesut Ozil pentru suma de 42,4 milioane de lire sterline. Din sezonul 2013-2014 Arsenal a avut o cheltuială netă de 216,4 milioane lire sterline aducând la club jucători importanţi precum Aubameyang, Alexis Sanchez sau Alexandre Lacazette.
picture

arsene wenger alex ferguson

Credit imagine: Eurosport

Wenger-Ferguson

Rivalitatea dintre Arsene Wenger şi fostul manager al celor de la Manchester United sir Alex Ferguson este cunoscută de către toţi iubitorii de fotbal. Această încrâncenare dintre cei doi mari manageri a atins punctul culminant în sezonul 2004-2005 când Manchester United a întrerupt seria de 49 de meciuri fără înfrângere a celor de la Arsenal printr-un penalty contestat de către londonezi.După meci, Cesc Fabregas a aruncat o felie de pizza în jucătorii celor de la Manchester United, iar Arsene Wenger l-a acuzat pe atacantul celor de la United Ruud van Nisterlooy că a simulat într-un interviu post-meci şi a fost amendat de către Federaţie. Acest "război" dintre cei doi a durat aproape cinci ani, până când Wenger a declarat că relaţia dintre el şi Ferguson a devenit una respectuasă deoarece Arsenal a încetat să concureze cu cei de la United pentru trofee majore.

Wenger-Mourinho

În octombrie 2005 între Mourinho şi Arsene Wenger a început un adevarat război al declaraţiilor cu portughezul Jose Mourinho dupa ce managerul celor de la Chelsea l-a acuzat pe francez că are o "obsesie neprofesionistă" cu cei de la Chelsea. În cele din urmă Mourinho şi-a cerut scuze pentru acele declaraţii la adresa lui Wenger şi a spus că a regretat cele spuse; ulterior Arsene Wenger a acceptat scuzele portughezului. În 2014, Mourinho a redeschis războiul cu Wenger dupa ce a declarat că francezul este un "specialist în eşecuri". Acest comentariu a venit ca urmare a unor comentarii făcute de către Arsene Wenger referitoare la şansele la titlul a celor de la Chelsea în acel sezon. Tot în sezonul 2014-2015, în timpul unui meci din Premier League între Arsenal şi Chelsea, Wenger a avut o altercaţie la marginea terenului cu Mourinho. După acel incident, managerul celor de la Arsenal şi-a cerut scuze pentru comportamentul său.
Arsene Wenger a petrecut peste două decenii pe banca celor de la Arsenal, timp în care a câştigat 17 trofee, iar în primii zece ani de când a preluat echipa londoneză a reuşit să îi transforme în singurul club din Anglia care a obţinut profit de pe urma transferurilor. Wenger este recunoscut de către fani şi iubitori ai fotbalului englez ca fiind cel mai de succes manager din afara Marii Britanii. Ca un exemplu al impactului pe care francezul l-a avut de când a sosit în campionatul englez un asteroid a fost denumit după managerul francez. 33179 Arsenwenger a fost descoperit pe 29 martie 1998 de către Ian Griffin, care este un suporter al Arsenal FC şi este singurul asteroid care a primit denumirea unui manager de fotbal.
Într-o perioadă în care fotbalul la nivel mondial a început să se învârtă doar în jurul banilor, strategiilor de marketing si promovarea jucătorilor, trebuie să aducem un omagiu acestui mare manager- Arsene Wenger. Viziunea pe care a avut-o asupra acestui sport, frumuseţea şi graţia pe care a vrut să le transmită jucătorilor şi fanilor fotbalului nu pot avea preţ.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo