Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Moștenirea grea a lui Van Gaal! Unde au ajuns să joace jucătorii aduși la United pe 350 milioane €

Cristian Mihală

Publicat 22/05/2021 la 15:52 GMT+3

Louis Van Gaal rămâne un personaj controversat în istoria lui United, chiar și la 5 ani de la debarcarea sa de la cârma "diavolilor". Presa engleză a făcut azi o analiză a celor 18 jucători aduși pe Old Trafford de olandez.

Manchester United manager Louis van Gaal lies on the side of the pitch to demonstrate a foul to the fourth official Mike Dean

Credit imagine: Reuters

Louis Van Gaal, antrenorul lui United în perioada 2014-2016, a fost extrem de neinspirat când a ales pe cine să transfere pe Old Trafford. În ciuda faptului că a avut la dispoziție un buget considerabil - cheltuind peste 350 de milioane de euro -, tehnicianul batav nu a avut deloc fler. Evident, jucători ca Depay sau Di Maria au confirmat că sunt fotbaliști excelenți, dar nu în tricoul "diavolilor", unde nu au dat satisfacție. Practic, din cei 18 jucători aduși de tehnician, unul singur e în continuare o variantă de primul "11" pentru formația lui Solskjaer.
Jurnaliștii de la The Mirror au făcut o analiză, constatând că traiectoria ulterioară a jucătorilor pe care a pariat olandezul nu a fost cea așteptată, semn că acesta s-a grăbit când a decis că pot fi variante pentru clubul cel mai titrat din istoria Angliei. S-a ajuns inclusiv la unele transferuri fără noimă în acea perioadă, cum a fost Andy Kellett. Van Gaal și-a dat imediat seama că nu a luat o decizie bună în privința sa, neincluzându-l vreodată în primul 11. Ulterior, mijlocașul a fost transferat la Wigan, bifând și alte formații din ligile inferioare: Chesterfield, Notts County. Acum, la 27 de ani, mijlcoașul evoluează la Guiseley, a cincea divizie.
Unde au ajuns jucătorii transferați de Van Gaal la United
  • Ander Herrera - PSG
  • Luke Shaw - a rămas la United
  • Vanja Milinkovic-Savic - Torino
  • Marcos Rojo - Boca Juniors
  • Angel Di Maria - PSG
  • Radamel Falcao - Galatasaray
  • Daley Blind - Ajax
  • Andy Kellett - Guiseley
  • Victor Valdes - s-a retras
  • Sadiq El Fitouri - Al-Hilal Omdurman
  • Memphis Depay - Lyon
  • Matteo Darmian - Inter Milan
  • Bastian Schweinsteiger - s-a retras
  • Morgan Schneiderlin - Nice
  • Sergio Romero - e în continuare la United, dar e a treia variantă de portar
  • Anthony Martial - a rămas la United
  • Regan Poole - MK Dons
  • Timothy Fosu-Mensah - a rămas la United, dar prinde rar lotul
195 de milioane de euro a cheltuit Van Gaal la United, în primul său sezon. Apoi, în stagiunea 2015-2016, a adus jucători în valoare de 156 de milioane de euro. Ca atare, în cele două sezoane, oficialii clubului englez au făcut mutări de peste 350 de milioane de euro.

Van Gaal s-a plâns că nu i s-au adus jucătorii doriți la United

Tehnicianul a dezvăluit de curând într-un interviu pentru FourFourTwo că a încercat să facă o serie de transferuri de marcă pe Old Trafford, dar conducerea clubului nu a rezolvat niciunul.
După epoca "Sir Alex Ferguson", United continuă să sufere, de la plecarea scoțianului "diavolii" nereușind să mai câștige vreun titlu în Premier League.
David Moyes a fost primul antrenor ales să reconstruiască United, după era "Ferguson", dar englezul a dat greș, deși backgroundul de la Everton îl recomanda drept un tehnician cu reale calități. Boardul de pe Old Trafford a apelat apoi la Van Gaal, după o perioadă în care interimar a fost Giggs, dar nici olandezul care le condusese anterior pe Ajax, Barcelona, Bayern sau naționala Olandei nu s-a descurcat mai bine. O explicație, la 6 ani distanță, ar fi faptul că lui Van Gaal nu i s-a adus niciunul dintre jucătorii doriți.
"L-am vrut neapărat pe Lewandowski, dar, când am înțeles că nu se poate face transferul, m-am reorientat spre Higuain. Înainte să semnez, am vorbit cu boardul și despre Neymar, dar mi s-a zis că e imposibil. Dacă ești United, trebuie să te gândești la scară mare, pe lângă numele jucătorilor trebuie să analizezi totul și din punct de vedere al marketingului, astfel de jucători îți vând tricouri. Am încercat, fără succes, să îi transfer și pe Sadio Mane și Riyad Mahrez. Thomas Muller a fost și el pe lista mea, iar ca mijlocaș l-am dorit pe N'Golo Kante. În apărare îi voiam pe Sergio Ramos și Mats Hummels, mai ales că defensiva noastră trebuia reconstruită. Aceasta a fost lista mea, dar nu am putut aduce pe nimeni. Nu știu exact de ce, nu am fost implicat în negocieri, evident", a spus Van Gaal pentru FourFourTwo.
Van Gaal are dreptate, poate, dar doar până la un punct. Pentru că Ed Woodward a făcut sacrificii financiare reale pentru a îi pune la dispoziție un lot competitiv. L-a adus pe Di Maria, pentru aproximativ 65 de milioane de euro de la Real Madrid, iar în vara în care Van Gaal a semnat pe Old Trafford au sosit și Ander Herrera, Luke Shaw, Daley Blind sau Marcos Rojo. Fotbaliști care au confirmat doar în parte, dar pentru care s-au achitat la momentul respectiv sume considerabile.
Planurile lui Van Gaal au fost îndrăznețe, dar olandezul uită probabil că primul său sezon pe banca echipei a coincis cu prima stagiune după 25 de ani în care echipa nu a prins Europa. Ca atare, numele mari erau extrem de greu de adus, independent de ce și-ar fi dorit Ed Woodward.
În acel prim sezon cu olandezul pe bancă, "diavolii" au prins Liga, terminând Premier League pe locul 4. Duopă un nou sezon, Van Gaal a fost demis și înlocuit cu Mourinho, în ciuda faptului că United a câștigat Cupa Angliei.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo