Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Solskjaer, trecutul, prezentul și viitorul lui Manchester United. Tehnicianul, la 48 de ani

Cristian Mihală

Actualizat 26/02/2021 la 11:12 GMT+2

Fostul mare atacant și actual antrenor al celor de la Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer, împlinește astăzi vârsta de 48 de ani. Deși a avut o perioadă mai grea, zvonindu-se chiar că va fi demis, totuși acesta a rămas la United și în aceste momente se află pe locul 2 în Premier League, cea mai bună clasare a "diavolilor" în ultimele sezoane.

Manchester head coach, Ole Gunnar Solskjaer celebrates the Champions League win over Paris Saint-Germain at Parc des Princes Stadium

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Alexandru Iuga

Solskjaer, omul finalurilor de joc pentru United

Născut pe 26 Februarie 1973 la Kristiansund, Norvegia, a debutat în fotbal în 1990, la Clausenengen. După 4 ani petrecuți acolo, Ole s-a transferat la Molde, unde în 42 de meciuri a marcat 31 de goluri, lucru care a atras atenția lui Sir Alex Ferguson, care l-a adus la Manchester în 1996. A petrecut 11 sezoane pe Old Trafford, jucând 235 de meciuri și marcând 91 de goluri. Chiar dacă nu a fost titular constant, a intrat în inimile fanilor prin reușite extrem de importante, de multe ori pe final de joc, în așa numitul "Fergie time".
A fost un jucător foarte important și pentru naționala Norvegiei, unde mai întâi a jucat pentru tineret (19 meciuri marcând 13 goluri), iar mai apoi în 1995 a debutat la naționala mare a scandinavilor. Pentru naționala mare a jucat 67 de meciuri în 12 ani, marcând de 23 de ori.
Ca trofee, a reușit să câștige 6 titluri Premier League cu Manchester United, 2 FA Cup, 2 Supercupe ale Angliei, un trofeu UEFA Champions League în 1999 și o Cupă Intercontinentală, tot în 1999.

Tranziţia către antrenorat

Cariera de antrenor și-a început-o în 2008, pe banca tineretului lui Manchester United, actuala echipă U23, unde a stat timp de 3 sezoane. A câștigat 4 trofee la nivel de juniori şi se părea că vom avea de-a face cu un tehnician de mare viitor. În 2011 s-a întors în Norvegia, la Molde, unde a reușit să câștige de 2 ori campionatul și o dată Cupa Norvegiei. Mai apoi, și-a încercat norocul la Cardiff City unde însă nu a convins și după doar 8 luni s-a întors la Molde. În 2018 a fost adus pe Old Trafford, unde antrenează și în momentul de față.
Ca antrenor al trupei de pe Old Trafford acesta a avut evoluții oscilante, însă odată cu aducerea lui Bruno Fernandes, Manchester United e o cu totul altă echipă. În aceste momente echipa se află pe poziția a doua, la egalitate de puncte cu Leicester și la 10 puncte în spatele rivalei din oraș, Manchester City. Deși nu a reușit până acum să cucerească vreun trofeu cu "Diavolii Roșii", specialiştii sunt convinşi că în viitorul apropiat va reuși. Este un antrenor care gândește foarte bine jocurile importante, însă problemele cu echipele din a doua jumătate a clasamentului sunt prea multe. Apărarea este punctul slab al echipei lui Solskjaer, însă cel mai probabil în vară va veni un fundaș central lângă Maguire, iar lucrurile se vor îmbunătăți.
Manchester United se pregăteşte de o săptămână de foc, în care va întâlni Chelsea şi Manchester City. Duelul cu formaţia lui Tuchel, de pe Stamford Bridge, e în direct pe Eurosport 1 şi Eurosport Player duminică, de la ora 18.30.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
program Premier League
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo