Articol scris de Romeo Ene
La venirea antrenorului argentinian, în iunie 2018, foarte puţini ar fi pariat că Bielsa va avea un mandat foarte lung. Totuşi, el a rezistat în Anglia mai mult decât pe banca oricărei alte echipe pe care a antrenat-o de-a lungul carierei. Acesta îşi dăduse demisia de la Lazio după 2 zile din cauza promisiunilor încălcate din partea conducerii italienilor, iar experienţa pe banca lui Lille s-a încheiat după 7 luni, din cauza diferenţelor de opinie faţă de Consiliul de Administraţie.
Bielsa era recunoscut ca fiind un antrenor pasionat de meseria sa înainte de a veni pe Elland Road pentru conferinţa de presă în care s-a făcut prezentarea sa ca manager al echipei. Nimeni nu s-a gândit la această posibilitate. Andrea Radrizzani, proprietarul clubului Leeds, i-a oferit lui Bielsa cel mai mare salariu din Championsip la vremea respectivă.
La Liga
Lionel Messi, așteptat înapoi la Barcelona de Cruyff! "Trebuie să fie din nou împreună"
IERI LA 19:02
Pep Guardiola şi Mauricio Pochettino au avut cuvinte de laudă despre el, l-au descris ca fiind unul dintre cei mai buni antrenori din lume.

Premier League | Leeds - Southampton 3-0. Rezumatul meciului

1000 DE ZILE PENTRU BIELSA LA LEEDS | ''SUPORTERII NU POT FI ÎNLOCUIŢI''

Leeds a fost la limită la capitolul fair-play financiar. Marcelo Bielsa s-a dovedit a fi o personalitate volatilă de-a lungul carierei sale de antrenor, iar istoria spunea că Leeds făcea foarte des schimbări de antrenor. Erau toate premisele ca Bielsa să plece pe uşa din dos.
Numirea sa pe banca tehnică a avut toate caracteristicile unei bombe care urma să explodeze înainte de sfârşitul lunii septembrie. Totuşi, prezentul demonstrează că Leeds a promovat în Premier League după o pauză de 16 ani şi se află pe locul 11, fără emoţii în ceea ce priveşte retrogradarea.
De fiecare dată când lui Bielsa i s-au adresat întrebări despre perioada petrecută ca antrenor la Leeds United, cum a reuşit să reziste atât de mult, cum s-a simţit în această perioadă din viaţa sa, răspunsurile sale au întotdeauna legătură cu suportul fanilor echipei.
A fost un an dificil pentru toată lumea din cauza pandemiei, iar Bielsa însuşi a simţit asta pe propria piele. Absenţa fanilor de pe stadioane l-a întristat pe Bielsa, care le simte dorul: ''Suporterii nu pot fi înlocuiţi'', spunea el la sfârşitul sezonului trecut.
''Uneori, oamenii sunt înlocuiţi cu steaguri pentru a marca faptul că ei sunt prezenţi spiritual acolo, chiar dacă fizic nu pot, pe stadion. Acesta este un lucru bun, însă ei nu pot fi înlocuiţi cu nimic.''

Rezumatul partidei Leeds-Crystal Palace 2-0

1000 DE ZILE PENTRU BIELSA LA LEEDS

''Ceea ce îmi doresc este fotbalul cu spectatori, chiar dacă tehnologia a progresat foarte mult. Probabil, există o posibilitate ca în viitor fanii să fie înlocuiţi de suporteri virtuali. Acest lucru poate fi mai bun din punct de vedere economic.''
''Dar eu nu-mi doresc asta. Cel mai bun lucru ar fi să nu-mi imaginez acest scenariu pentru că nu aş vrea să se ajungă acolo.'', a mai precizat Bielsa, potrivit leeds-live.uk.
Leeds a aşteptat atâţia ani să revină în Premier League, iar acest lucru s-a întâmplat sub conducerea lui Bielsa, care le-a intrat la inimă fanilor. Echipa a terminat pe primul loc, cu 93 de puncte, la 10 puncte distanţă de ocupanta locului secund, West Brom.
Antrenorul argentinian nu a reuşit să savureze succesul promovării alături de fani, iar în acest sezon aceştia nu au putut asista la niciun meci din Premier League din cauza pandemiei de coronavirus. Bielsa are 65 de ani şi se gândeşte în continuare să antreneze la un nivel cât mai înalt.

Leicester - Leeds 1-3. Meci perfect făcut de trupa lui Bielsa pe terenul revelației sezonului

La fel ca în cazul problemelor pe care le-a avut la cluburile pe care le-a antrenat, el ştie foarte bine cât de greu poate fi să găseşti un consiliu sau un proprietar care să fie înţelegător, care să îi acorde încredere totală, să-i satisfacă cerinţele, fie că este vorba de transferuri sau staff tehnic.
Bielsa are un grup de jucători care îl ascultă şi fac exact ceea ce îşi doreşte el pe teren. Leeds este o echipă foarte imprevizibilă, poate să câştige pe terenurile lui Everton şi Leicester, sau poate să piardă pe teren propriu cu Brighton, iar exemplele pot continua. Nucleul echipei care a învins-o pe Stoke City în primul său meci a rămas, fiind un grup unit, care are toate calităţile umane pe care argentinianul le-a căutat la fiecare echipă pe care a preluat-o.
Luna trecută, el declara: ''Grupul pe care îl am la Leeds este, din punct de vedere uman, cel mai benefic aspect. Toţi cei care au venit aici au fost protejaţi, au fost întâmpinaţi foarte bine, cu căldură. Acelaşi lucru este valabil pentru tot staff-ul tehnic, de asemenea, ne-am simţit foarte bine primiţi când am sosit aici şi am reuşit să ne integrăm foarte repede.''

1000 DE ZILE PENTRU BIELSA LA LEEDS | EXCENTRICUL ARGENTINIAN ESTE FERICIT PE ELLAND ROAD

În afară de familia sa, Bielsa are tot ce şi-ar putea dori să cuprindă un proiect fotbalistic din West Yorkshire. Într-un răspuns pe care l-a oferit în alt moment important al mandatului său, atunci când a atins borna de 100 de partide pe banca lui Leeds, Bielsa a subliniat din nou cât de frumoasă este viaţa în Anglia, precum şi ceea ce i-a oferit acest proiect.

Leeds a "demolat" cu 5-0 West Brom, la numai 2 zile după ce trupa lui Allardyce a remizat pe Anfield

Întrebat despre lucrurile pe care le-a învăţat şi dacă timpul petrecut ca antrenor al lui Leeds l-a schimbat, el a spus: ''Este o experiență pe care sunt fericit că am trăit-o. Am lucrat cu jucători britanici şi europeni. Aceşti jucători interpretează profesionalismul într-un mod care este foarte important pentru mine.''
''Îmi place să lucrez cu acest gen de jucători profesioniști, care au un comportament profesionist sută la sută. După aceea, oraşul, clubul m-au determinat să rămân atâta timp, toată lumea din oraş iubeşte această echipă. Și asta este foarte atractiv. Pe de altă parte, am lucrat aici într-o structură foarte profesionistă și serioasă.'', a încheiat Bielsa.
Indiferent de modul în care se vor desfăşura următoarele 1000 de zile din viaţa lui Bielsa, realizările sale din ultimele 1000 au readus la viaţă un oraş şi l-au unit sub un singur steag. Leeds părea o echipă care nu va mai reuşi să revină în Premier League prea curând, însă Bielsa a reuşit să o revitalizeze.

Liverpool - Leeds 4-3! Rezumatul unui meci de colecţie

Cu fundaţia pe care au construit-o Bielsa şi conducerea clubului, odată ce rămânerea în Premier League va fi asigurată, există stabilitatea necesară pentru a fi construită şi dezvoltată o structură care să încerce un nou asalt la primele locuri, amintind de istoria glorioasă a lui Leeds United.
Leeds United este pe locul 11 în Premier League și va avea un meci foarte dificil, astăzi, împotriva lui Chelsea. Partida este programată de la ora 14.30 și va fi pe Eurosport 1.
https://i.eurosport.com/2021/03/10/3009329.jpg
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Premier League
OFICIAL | Pep Guardiola și-a prelungit contractul cu Manchester City până în 2025
23/11/2022 LA 11:34
Premier League
Pep Guardiola negociază prelungirea contractului cu Manchester City! Când expiră actuala înțelegere
22/11/2022 LA 09:33