Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Brendan Rodgers, geniul subapreciat al fotbalului

Cristian Mihală

Publicat 25/01/2021 la 12:59 GMT+2

Antrenorul născut la Carnlough, în Irlanda de Nord, este unul dintre cei mai buni antrenori la ora actuală din Premier League, luptându-se pentru al doilea sezon la rând pentru locurile de UEFA Champions League cu micuța Leicester City.

Brendan Rodgers

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Alexandru Iuga
Acesta și-a început cariera de antrenor profesionist la academia lui Chelsea, unde a stat 4 ani. Mai apoi, a mers pentru 8 luni la Watford în Championship, 5 luni la Reading și 2 ani la Swansea. După cei 2 ani petrecuți la echipa din Țara Galilor, tehnicianul a ajuns în atenția celor de la FC Liverpool, o echipă aflată într-o perioadă nu tocmai bună.
FC Liverpool: 2012-2015
În cei 3 ani petrecuți la echipa de pe Anfield Road, acesta a fost foarte aproape să cucerească titlul de campion, un titlu care lipsea din vitrina "cormoranilor" în era "Premier League". Sub comanda acestuia, rezultatele au fost foarte bune, chiar dacă cormoranii nu au câștigat niciun trofeu sub comanda sa. A strâns 166 de meciuri pe banca lui Liverpool (având o medie de 1.77 puncte câștigate pe meci), obținând 85 de victorii, 39 de remize și doar 42 înfrângeri.
Celtic Glasgow: 2016-2019
La 6 luni după despărțirea de Liverpool, acesta a semnat cu Celtic Glasgow, multipla campioană a Scoției. Încă din primul sezon, s-a văzut amprenta lui Rodgers, echipa reușind o triplă istorică (campionat, Cupa Ligii, Cupa Scoției). În al doilea sezon, a reușit să câștige din nou tripla, devenind astfel primul antrenor din istorie care câștigă 2 triple în sezoane consecutive. În ultimul său sezon a câștigat din nou Cupa Ligii Scoției, și, în 27 februarie 2019 a semnat cu fosta campioană a Angliei, Leicester City.
Leicester City: 2019-prezent
La Leicester, Brendan Rodgers și-a arătat definitiv clasa pe care o are. A preluat echipa de pe locul 11 și în sezonul 2018/19 a dus-o până pe locul 9. În sezonul precedent, a pierdut la mustață ultimul loc de UEFA Champions League, după o înfrângere în ultima etapă cu Manchester United, chiar pe King Power Stadium. Însă, asta nu l-a afectat deloc, nici pe el, nici pe jucători. Drept dovadă, Leicester în acest moment este pe locul 3, la doar 2 puncte de liderul Manchester United, la egalitate de puncte (38) cu Manchester City și la 4 puncte peste campiona în exercițiu, fosta sa echipa, Liverpool. Brendan Rodgers a reușit din toate punctele de vedere să o revoluționeze pe Leicester, care are în acest sezon cel mai bun start din istoria lor în Premier League. Chiar și peste ce a reușit în sezonul istoric de acum 5 ani, când a terminat cu una din marile surprize din istoria fotbalului, cucerind titlul în cel mai puternic campionat al lumii.
De-a lungul anilor, Rodgers a antrenat jucători unul și unul, însă pe 2 dintre ei i-a adus la un cu totul alt nivel. Este vorba despre Luis Suarez, care sub comandă nord-irlandezului a avut performanțe extraordinare, și incredibilul Jamie Vardy, care, de când a venit Rodgers, și-a regăsit pofta de fotbal, a redevenit golgheterul din sezonul 2015/16, marcatorul de care Leicester avea foarte mare nevoie. Însă, aceștia 2, nu sunt singurii jucători mari pe care Brendan Rodgers i-a avut sub comanda sa, și dacă ar fi să alegem un prim 11 al jucătorilor antrenați de acesta, ar arată cam așa:
  • Kasper Schmeichel - Ricardo Pereira, Caglar Soyuncu, Kieran Tierney, Ben Chilwell- Raheem Sterling, Jordan Henderson, Steven Gerrard, Philippe Coutinho - Luis Suarez, Jamie Vardy.
La mijlocul acestei săptămâni, Leicester are un duel de gală cu o altă mare revelație din acest sezon, Everton. Disputa de pe Goodison Park e miercuri, de la 22:15, în direct pe Eurosport 1 și Eurosport Player.
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Program Premier League
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo