Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Premier League | Liverpool - Everton, meci istoric în Europa! Totul despre derby-ul "Merseyside"

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 20/02/2021 la 00:00 GMT+2

Liverpool şi Everton se întâlnesc sâmbătă (Eurosport 1, ora 19:30) pentru a 236-a oară în derby-ul din Merseyside.

Meciul Everton - Liverpool, programat pe 21 iunie, urmează să se joace pe Goodison Park

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Romeo Ene
"Derby-ul prieteniei", aşa cum este denumit, are o istorie mare în spate. În meciul acesta, însă, tribunele vor fi goale din cauza pandemiei de coronavirus.
Legenda confruntării face trimitere la o legătură ambiguă între doi membri ai unei familii destrămate. Există o strânsă legătură între cele două echipe ale căror stadioane sunt despărţite doar de un parc, la nici doi kilometri distanţă unul de celălalt.
Fie că meciul are loc pe Anfield, fie pe Goodison Park, întotdeauna vom vedea unii suporteri ai celor două echipe stând şi cântând împreună. Tricou roşu, tricou albastru, aceasta este dovada că numim acest meci derby-ul prieteniei.
Primul meci oficial dintre cele două rivale a avut loc în 1894, meci câştigat de Everton, pe Goodison Park cu 3-0. Partida avea loc în First Division.

LIVERPOOL – EVERTON | RIVALITĂŢI LOCALE, PASIUNE LA FIECARE DERBY

Când ne referim la Liverpool şi Everton, ura dintre cele două echipe nu este la un nivel atât de ridicat precum la alte derby-uri europene. Totuşi, rivalităţile locale şi regionale reprezintă un aspect fundamental pentru identitatea fotbalului englez.
În afară de Leeds şi Newcastle, este imposibil să nu ne gândim la vreun oraş mare din Regat care să nu fie împărţit în două, trei, patru sau chiar mai multe echipe precum în cazul Londrei. În Anglia, un club de fotbal există şi prin relaţia sa cu celălalt, mai ales în cazul unei rivalităţi locale.
Duelul dintre cele două echipe de pe Merseyside reprezintă cel mai longeviv derby atunci când vorbim despre continuitatea înfruntărilor oficiale. Un bun exemplu care se referă la relaţia bună de prietenie pe care o au cele două galerii este finala de cupă din 1984, de pe Wembley.
Pentru suporterii celor două echipe la acea partidă nu au existat zone separate, din contră, ei au cântat şi au văzut meciul împreună.

LIVERPOOL – EVERTON | 1882, ANUL ÎN CARE "CARAMELELE" AU PĂRĂSIT ANFIELD PENTRU GOODISON PARK

Iniţial, Everton îşi disputa meciurile de pe teren propriu pe Anfield. La 14 ani de la fondarea clubului, tensiunile din cadrul conducerii au devenit atât de intense, încât consiliul de administraţie al clubului a luat decizia de a muta echipa de pe stadionul pe care evoluase timp de 8 sezoane.
Acest teren, situat pe Anfield Road, devenise proprietatea lui John Houlding, care primea o chirie substanţială pentru fiecare partidă disputată acolo. Rămaşi fără vestiar, jucătorii lui Everton au fost nevoiţi să improvizeze şi să se schimbe înainte şi după meciuri într-un hotel din apropiere, în prezent un pub frecventat de suporterii "cormoranilor" în zilele de meci.
John Houlding a fost un om de afaceri englez, cunoscut mai ales pentru faptul că a fost primar al orașului Liverpool, dar, mai ales, fondator al echipei de fotbal Liverpool. În noiembrie 2018 a fost comemorat cu un bust de bronz pentru a marca 125 de ani de la înfiinţarea clubului.
Suspectând că Houlding vrea să se îmbogăţească de pe urma chiriilor primite pentru a se disputa partide pe Anfield, conducerea lui Everton a decis să părăsească arena pentru a se muta în cealaltă parte a parcului.
Astfel, Everton s-a mutat pe Goodison Park, stadion pe care îşi dispută în prezent meciurile de pe teren propriu.

LIVERPOOL – EVERTON | PRIMA CONFRUNTARE, ÎN 1894

Primul duel dintre cele două echipe a avut loc în 1894, într-un meci de campionat încheiat cu scorul de 3-0 pentru Everton. Partida a atras 44.000 de spectatori pe Goodison Park. Everton, care a evoluat într-un echipament roşu atunci, nu a avut probleme cu ''The Reds''.
''De la ora 1 după-amiaza, toate străzile care duceau către Goodison Park erau blocate de suporteri dornici să ajungă în acelaşi loc.'', a relatat trimisul special al North Wales.

LIVERPOOL – EVERTON | MANCHESTER, INAMICUL COMUN

Acest derby este unul mult mai paşnic faţă de altele din Europa, dar şi din Anglia. De exemplu, meciurile dintre Sheffield United şi Sheffield Wednesday se desfăşoară mereu într-o atmosferă ostilă, apăsătoare, iar poliţia trebuie să intervină de fiecare dată din cauza conflictelor care apar între suporteri.
Cea mai temută facţiune de suporteri a lui Everton, County Road Cutters, a lansat aparate de ras Stanley cărora le-au adăugat numele de Manchester United. Se spune chiar că fanii lui Liverpool s-au unit cu cei de la Everton în una dintre cele mai mari confruntări din istoria huliganismului englez. A fost denumită "Bătălia de pe Valea Everton", în februarie 2005, atunci când mai mult de o sută de fani au fost răniţi în acea confruntare fizică.

LIVERPOOL – EVERTON | DECĂDEREA "CARAMELELOR"

Everton a reuşit sezoane extraordinare în anii '80. Era principala echipă a oraşului, care avea cei mai importanţi jucători. Totuşi, tragedia de pe stadionul Heysel de pe 29 mai 1985, în care 39 de fani şi-au pierdut viaţa, a condus la consecinţe drastice pentru fotbalul englez.
Cluburile din Anglia au primit o interdicţie de 5 ani de a evolua în Europa. Această decizie a venit într-un moment bun pentru Everton, care avea un lot extrem de valoros. Gary Lineker a plecat la Barcelona, iar Trevor Steven la Rangers. Aşadar, Everton a fost nevoită să revină în "umbra" lui Liverpool.

LIVERPOOL – EVERTON | UN BANNER CU STEAUA BUCUREŞTI, MOTIV DE DISPUTĂ LA UN MECI DIN 2010

Revenirea lui Liverpool în topul Premier League şi al Europei nu a venit bine pentru niciun fan al lui Everton. Echipa de pe Goodison Park nu a mai învins Liverpool din 2010, iar acest aspect îi îngrijorează pe fanii lui Everton.
Aşadar, în februarie 2010, în timpul derby-ului care avea loc pe Goodison Park atunci, fanii "The Reds" au afişat un banner surprinzător, cu inscripţia: "Steaua București 1986".
Steaua este clubul care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, iar aluzia fanilor lui Liverpool este clară: era sezonul în care Everton avea cele mai mari şanse la câştigarea trofeului, însă tragicul eveniment de pe stadionul Heysel a blocat accesul echipei în Europa.

LIVERPOOL – EVERTON | "CORMORANII" DOMINĂ PREZENTUL

În ultimii ani, echipa lui Klopp a terminat pe locuri superioare rivalilor de la Everton. Pe lângă acest aspect, "caramelele" nu au mai câştigat pe Anfield din 1999, iar din 2010 Everton nu și-a mai învins deloc rivala.
Anul trecut, "cormoranii" au câştigat campionatul după o pauză de 30 de ani, în timp ce Everton s-a clasat pe un modest loc 12. Gazdele trec printr-o perioadă nefastă în campionat. Liverpool a pierdut ultimele 3 partide şi se află pe locul 6, cu 40 puncte, la 16 puncte de liderul Manchester City.
În optimile Ligii Campionilor, Liverpool a câştigat prima manşă împotriva germanilor de la Leipzig, scor 2-0, meci disputat la Budapesta.
Pentru derby-ul cu Everton, Klopp nu va putea conta pe mai mulţi jucători din cauza accidentărilor: Fabinho, Gomez, Jota, Matip, Milner, Van Dijk și Keyta.
De cealaltă parte, "caramelele" se află pe locul 7, la doar 3 puncte de Liverpool, având un meci în minus. Ambele echipe caută să ajungă pe un loc de Champions League.
Everton vine după două înfrângeri pe teren propriu, cu City şi Fulham. Echipa lui Carlo Ancelotti nu a prins cupele europene şi se concentrează doar pe o clasare cât mai bună în campionat. Indisponibili la Everton sunt Gbamin şi Yerry Mina, accidentaţi.
Mane, Salah şi Firmino sunt jucătorii lui Liverpool care pot face diferenţa în această partidă, în timp ce Calvert-Lewin de la Everton se află în mare formă, reușind să înscrie 13 goluri pentru "caramele" în actualul sezon. Arbitrul confruntării de pe Anfield va fi Chris Kavanagh.

LIVERPOOL – EVERTON | Echipele probabile:

  • Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Kabak, Henderson, Robertson - Thiago, Wijnaldum, Jones - Salah, Firmino, Mane
  • Everton: Pickford - Coleman, Holgate, Keane, Digne - Doucoure, Allan - Rodriguez, Sigurdsson, Richarlison - Calvert-Lewin
Meciurile din Premier League de pe Eurosport vă sunt oferite de Superbet.
Program Premier League
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo