Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Ce este Boxing Day și de ce ziua de 26 decembrie este cea mai așteptată de fanii fotbalului englez

Alex Masgras

Actualizat 26/12/2022 la 07:40 GMT+2

În fiecare an, Boxing Day este cea mai așteptată zi de către fanii fotbalului englez, fiind una dintre cele mai importante tradiții din sport. Premier League este singurul campionat de top care nu se oprește în perioada sărbătorilor de iarnă, fiind programate meciuri în jurul Crăciunului și al Anului Nou.

Un supporter de Fulham lors du Boxing Day

Credit imagine: Getty Images

Pauza generată de Campionatul Mondial din Qatar a luat sfârșit, iar Premier League revine astăzi în prim plan cu 7 partide din celebra etapă de Boxing Day. Nu se putea un moment mai bun pentru revenirea celui mai tare campionat de fotbal din lume după o întrerupere de mai bine de o lună. În cele ce urmează vă vom prezenta o scurtă istorisire a zilei de Boxing Day și modul în care fotbalul jucat în a 2-a zi de Crăciun a devenit o tradiție în Anglia.
Boxing Day este o zi specială în Marea Britanie. Numele provine de la obiceiul familiilor bogate care ofereau slujitorilor cadouri pe 26 decembrie. Slujitorii, la rândul lor, ofereau mai departe aceste cadouri familiilor lor și li se permitea să le viziteze, drept răsplată pentru munca din întregul an.
Dacă inițial a fost o sărbătoare despre oferirea cadourilor, în ziua de astăzi a devenit o adevărată sărbătoare a reducerilor, fiind echivalentul Black Friday din Statele Unite ale Americii.
Ziua de Boxing Day reprezintă și una dintre cele mai importante tradiții din istoria sportului. În această zi se dispută meciuri de fotbal, cricket, rugby, dar și curse de cai. Cu toate acestea, fotbalul domină această sărbătoare, iar fanii echipelor din Anglia așteaptă cu nerăbdare cea mai importantă zi fotbalistică din an.

Boxing Day și fotbalul, în comuniune de mai bine de un secol

Primul meci de Boxing Day s-a jucat pe 26 decembrie 1860 între Sheffield FC și Hallam FC, cele mai vechi echipe din istoria fotbalului, într-o partidă câștigată de Sheffield cu 2-0. Cu toate acestea, adevărata tradiție a fotbalului jucat de Boxing Day a început mult mai târziu.
Când fotbalul englez a revenit după Primul Război Mondial în 1919, echipele jucau tur-retur pe 25 și 26 decembrie, pentru ca fanii celor două echipe să parcurgă aceeași distanță, în zile consecutive. La început, meciurile erau între echipe care se aflau la distanțe mici, dar odată cu dezvoltarea mijloacelor de transport, distanța a crescut.
Interesul pentru meciurile de Boxing Day a fost întotdeauna ridicat, deoarece cei mai mulți fani, care nu au reușit să ajungă la multe meciuri în timpul sezonului, făceau tot posibilul să se afle pe stadion în această zi de sărbătoare.
Dacă primul meci de fotbal de Boxing Day a avut loc în 1860, primele partide de Boxing Day din campionatul englez a avut loc în 1888, Derby County-Bolton Wanderers și West Brom-Preston North End. De atunci s-au jucat peste 3700 de partide în campionatul englez de Boxing Day.
Pentru cei mai mulți, Boxing Day reprezintă ziua perfectă pentru a urmări fotbal. Ultima partidă care s-a jucat în ziua de Crăciun a avut loc în 1965. Motivul? Meciurile din ziua de Crăciun prezentau din ce în ce mai puțin interes. Pe 26 decembrie însă, după o zi petrecută alături de familie, meciurile de fotbal de Boxing Day reprezintă și acum modalitatea perfectă de a fi alături de echipa favorită.

Boxing Day și festivalul de goluri din 1963

Campionatul englez a cunoscut una dintre cele mai bizare etape din istorie chiar de Boxing Day. În 1963, un total incredibil de 66 de goluri a fost înregistrat în cele 10 partide disputate în ziua de 26 decembrie. Doar două formații din cele 20 înscrise atunci în campionat nu au reușit să marcheze în acea zi.
Cel mai mare scor a fost înregistrat la meciul dintre Fulham și Ispwich Town, încheiat 10-1 în favoarea gazdelor. Blackburn Rovers a reușit un incredibil 8-2 pe terenul lui West Ham, în timp ce Manchester United, condusă de legendarul Matt Busby, a fost umilită cu 6-1 pe terenul lui Burnley. Liverpool și Chelsea reușeau victorii convingătoare, 6-1 cu Stoke City și 5-1 cu Blackpool. Alte rezultate din acea zi au fost două remize scor 3-3 înregistrate între Nottingham Forrest și Sheffield United și între Wolves și Aston Villa, plus un 4-4 oferit de West Brom și Tottenham. Printre starurile campionatului englez din acea perioadă se numărau legende precum Bobby Moore, Bobby Charlton sau George Best.

Boxing Day în 2022

Premier League este primul campionat de top care își va relua partidele, cu tradiționala etapă de Boxing Day, care se va întinde pe 3 zile: 26 decembrie (7 meciuri), 27 decembrie (două meciuri) și 28 decembrie (un meci).
Va ruma o singură zi de pauză, iar de pe 30 decembrie se va juca în fiecare zi minim un meci din Premier League, până pe 5 ianuarie 2023. Între 6 și 9 ianuarie sunt programate sferturile de finală din Cupa Ligii Angliei, iar apoi Premier League va reveni în prim plan.
Programul din Premier League în perioada sărbătorilor
26 decembrie
  • Brentford v Tottenham
  • Southampton v Brighton
  • Leicester City v Newcastle
  • Crystal Palace v Fulham
  • Everton v Wolves
  • Aston Villa v Liverpool
  • Arsenal v West Ham
27 decembrie
  • Aston Villa v Liverpool
  • Chelsea v Bournemouth
  • Manchester United v Nottingham Forest
28 decembrie
  • Leeds United v Manchester City
  • 30 decembrie
  • West Ham împotriva Brentford
  • Liverpool v Leicester
31 decembrie
  • Wolves v Manchester United
  • Manchester City v Everton
  • Fulham - Southampton
  • Bournemouth v Crystal Palace
  • Newcastle v Leeds
  • Brighton v Arsenal
1 ianuarie
  • Tottenham v Aston Villa
  • Nottingham Forest v Chelsea
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo