Articol scris de Radu Florea
Manchester United a fost fondată în anul 1878 de către muncitorii de la căile ferate Lancashire și Yorkshire, pentru ca după numai 14 ani, în anul 1892, să ia naștere și cel mai titrat club de fotbal din Anglia, Liverpool.
La începutul secolului 20, Manchester United avea mari probleme financiare, fiind aproape de faliment în anul 1902. După depășirea problemelor financiare, "diavolii roșii" s-au mutat pe Old Trafford, în anul 1910, pentru a pierde primul meci disputat pe noul stadion chiar împotriva "cormoranilor" din Liverpool. Deși au pierdut acest prim meci pe noul stadion împotriva lui Liverpool, rivalitatea dintre cele două formații a luat naștere abia în anii 60’, perioadă în care ambele echipe s-au bătut pentru cucerirea campionatului.
Cupa Mondială FIFA
Portugalia, calificată matematic în optimile Cupei Mondiale după victoria în fața Uruguayului
ACUM 39 MINUTE
United a fost prima echipă din Anglia care a reușit să câștige Cupa Campionilor, în anul 1968, într-o finală în care i-a învins pe portughezii de la Benfica cu scorul de 4-1. După perioada de succes din anii 60’, epocă în care au strălucit pentru "diavolii roșii" fotbaliști mari precum Bobby Charlton, Shay Brennan sau George Best, a venit timpul lui Liverpool să domine campionatul englez și să se anunțe ca una dintre cele mai bune echipe din lume. În anii 70’ și 80’, Liverpool a fost condusă de pe margine de nume mari, precum Bill Shankly, Bob Paisley sau Kenny Dalglish, reușind să câștige 10 campionate și 4 Cupe ale Campionilor, aceea fiind cea mai bună perioadă din istoria clubului.
CITEȘTE ȘI:
RONALDO A EXPLODAT ÎN VESTIAR, LA PAUZA MECIULUI CU ATALANTA: "NU VĂ E RUȘINE?". DISCURSUL INCREDIBIL
https://i.eurosport.com/2018/05/08/2330598.jpg

Era "Sir Alex Ferguson" pentru Manchester United

Însă, rivalitatea dintre "diavoli" și "cormorani" a atins cote maxime în momentul în care Alex Ferguson a fost numit noul tehnician al lui Manchester United. Scoțianul care a ajuns la formația engleză în anul 1986, de la Aberdeen, avea să fie cea mai importantă figură din istoria lui United, reușind să aducă clubul din Manchester în topul celor mai bune cluburi de fotbal din toate timpurile. În cei 27 de ani petrecuți în Anglia, Sir Alex Ferguson a cucerit cu "diavolii roșii" 13 campionate, 5 Cupe ale Angliei, 4 Cupe ale Ligii Angliei, 2 Ligi ale Campionilor, pe lângă multe alte trofee.
În perioada în care scoțianul a antrenat-o pe Manchester United, rivalii de la Liverpool au trecut printr-o perioadă dificilă, reușind să mai triumfe în Champions League doar în anul 2005, atunci când au fost conduși spre victorie de Steven Gerrard, legendarul căpitan al "cormoranilor".
După plecarea lui Ferguson de pe banca tehnică a "diavolilor", din anul 2013, rolurile s-au inversat pentru cele două echipe, Manchester United nemaireușind să câștige niciun campionat și nemaifiind o candidată serioasă la cucerirea Champions League. În contrapartidă, Liverpool și-a găsit forma de mult uitată, odată cu numirea lui Klopp în funcția de manager al echipei. Oaspeții de duminică au cucerit în anul 2019 Liga Campionilor și în anul 2020 campionatul, după o pauză de 30 de ani.
În acest sezon, Liverpool se află pe locul 2, fiind una dintre favoritele la câștigarea Premier League, în timp ce Manchester United dorește să încheie această perioadă nefastă și să redevină echipa care uimea toată Europa cu fotbalul spectaculos pe care îl practica. Luând în considerare faptul că Liverpool îl are pe Mohamed Salah, cel mai în formă fotbalist din lume, iar United îl are pe Cristiano Ronaldo, cel mai bun marcator din istoria acestui sport, avem toate premisele unei partide spectaculoase, în care se vor marca multe goluri.

Ronaldo vs Salah, în United - Liverpool. Egipteanul pare cel mai în formă jucător din Premier League

Partida de pe Old Trafford a fost prefațată și în cadrul Premier League Show, de Ion Alexandru și invitații săi, Gabriel Cânu și Lucian Sănmărtean.

Marele derby Manchester United - Liverpool, disecat la Premier League Show. Cine se impune?

United - Liverpool se joacă duminică, de la 18:30, în direct pe Eurosport 1.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Premier League
Scouterii lui Liverpool, pe urmele unui star de la Cupa Mondială! Klopp, mare fan al fotbalistului
ACUM 7 ORE
Fotbal
Cristiano Ronaldo, ademenit cu o ofertă imensă! Unde este așteptat
IERI LA 12:32