În istoria Premier League au avut loc perioade de rivalitate extremă. Arsenal și Manchester United au dominat fotbalul britanic la finalul anilor '90 și începutul anilor 2000, dominație care a fost oprită de Chelsea, după venirea lui Roman Abramovich pe Stamford Bridge.
Ulterior, Liverpool a devenit o constantă în primele 4 locuri, astfel că pentru mult timp s-a vorbit despre un "Big 4" în Anglia. Transformarea lui Manchester City într-o forță a spart acest cvartet care acapara locurile de Champions League, iar apoi și Tottenham și-a ridicat nivelul și s-a intercalat periodic între aceste formații.
Astfel, "Big 4"-ul s-a transformat brusc într-un "Big 6", care a fost dat peste cap doar în 2015, când Leicester furniza una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului, câștigând campionatul. Sintagma de "Big 6" s-a păstrat în limbajul iubitorilor de Premier League, dar în realitate lucrurile stau diferit.
Premier League
Jurgen Klopp nu renunță! Ce a spus despre lupta pentru titlul de campioană în Premier League
ACUM 2 ORE
După plecarea lui Arsene Wenger, Arsenal nu s-a mai ridicat la nivelul contracandidatelor din Anglia, iar Tottenham a regresat și ea enorm în ultimele două sezoane. Cele 2 rivale din nordul Londrei par a fi pierdiut contactul cu celelalte 4 forțe din Anglia (United, City, Chelsea și Liverpool), iar "Big 6"-ul despre care s-a vorbit în ultimii ani este istorie, sezonul trecut fiind cea mai bună dovadă în acest sens.
În sezonul care va începe mâine, în direct la Eurosport, sunt slabe șanse ca lucrurile să stea diferit față de anul trecut în ceea ce privește ocupantele primelor 4 locuri din clasament la finaul întrecerii.
https://i.eurosport.com/2021/08/09/3199163.png

Premier League

| "

Big 4

"

, aproape imposibil de spart în noul sezon

Manchester City este campioana en-titre, iar transferul lui Jack Grealish crește considerabil valoarea echipei lui Guardiola și numai un dezastru ar face ca "cetățenii" să nu obțină un loc de Champions League.
Manchester United a terminat pe locul doi anul trecut, dar ambițiile clubului de pe Old Trafford sunt mai mari ca niciodată. Venirile lui Jadon Sancho și Raphael Varane aduc un plus de valoare echipei lui Solskjaer, iar tinerii care au impresionat pe alocuri în trecut au acum mai multă experiență, ceea ce o transformă pe United într-o candidată chiar la titlu.
Liverpool a avut un sezon trecut sub așteptări, dar acest lucru s-a datorat în special numeroaselor accidentări la nivelul defensivei. Jucătorii care i-au lipist lui Klopp anul trecut, în frunte cu Virgil van Dijk, și-au revenit, iar Liverpool are o sete mare de revanșă și cu siguranță va fi una dintre protagonistele noului sezon.
Chelsea a câștigat Champions League, dar Thomas Tuchel are ca obiectiv titlul în acest sezon. Germanul a reușit să facă minuni într-un timp scurt, iar acest lucru le dă mari speranțe fanilor că echipa va fi și mai puternică în noua stagiune. În plus, venirea lui Romelu Lukaku reprezintă un motiv în plus pentru ca Chelsea să se bată pentru titlu.
În schimb, Arsenal și Tottenham nu au reușit cine știe ce transferuri și le va fi greu să se interpună între forțele enumerate mai sus. "Tunarii" au continuitate pe banca tehnică și venirea lui Ben White le întărește considerabil defensiva, dar ocuparea unui loc de Champions League pare totuși aproape imposibil de realizat.
Tottenham se află într-o situație și mai dificilă. Nuno Espirito Santo este noul antrenor al echipei, iar jucătorilor le va lua ceva timp până când se vor obișnui cu stilul portughezului. În plus, londonezii vor juca în Conference League, unde vor avea de făcut deplasări incomode în prima parte a sezonului, ceea ce ar putea afecta prestațiile echipei pe plan intern. Șansa celor de la Spurs ar fi rămânerea lui Harry Kane. Dacă atacantul va pleca, șansele lui Tottenham de a ocupa un loc fruntaș vor fi aproape nule.
Șanse mai mari să intre între primele 4 le are Leicester. Echipa lui Brendan Rodgers a fost aproape de această performanță în ultimii doi ani, dar a clacat de fiecare dată pe final de sezon. "Vulpile" au totuși un lot omogen, cu jucători valoroși, dar și un antrenor care și-a arătat priceperea. Câștigarea Cupei Angliei în sezonul trecut și a Supercupei în urmă cu o săptămână pot fi semne că la Leicester există mentalitate câștigătoare, dar rămâne de văzut dacă echipa de pe King Power Stadium va putea să-și depășească condiția.
În ultimele două sezoane, locurile 1-4 au fost ocupate de aceleași echipe, chiar dacă în ordine diferită: Manchester City, Liverpool, Chelsea și Manchester United. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru în Aglia a fost în sezonul 2008-2009.
Există premisele ca acest nou "Big 4" să domine și sezonul care stă să înceapă, iar această dominație are toate șansele să se extindă pe o perioadă mai îndelungată. Dar Premier League este mereu imprvizibil, și tocmai de aceea este considerat, pe bună dreptate, cel mai spectaculos campionat de fotbal al lumii.
Premier League revine din 13 august la Eurosport și pe Eurosport Player.
https://i.eurosport.com/2021/08/08/3198122.jpg
Premier League
Manchester City vrea să-l convingă pe Erling Haaland să vină pe Etihad!
IERI LA 05:59
Premier League
Cum a ajuns Chelsea, din candidată serioasă la titlu în Premier League, o echipă de nerecunoscut
IERI LA 09:56