Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Proprietarul lui Arsenal promite o echipă gata să lupte din nou pentru titlu în Premier League

Andrei Nicolae

Actualizat 07/11/2021 la 14:31 GMT+2

Josh Kroenke, proprietarul clubului Arsenal, a declarat într-un interviu pentru Daily Mail că nu va fi mulțumit până când "tunarii" nu vor câștiga din nou trofeul în cea mai tare ligă internă din lume. În vară, a aprobat aproximativ 200 de milioane de euro pentru transferuri, iar Mikel Arteta are susținere necondiționată.

Arsenal celebrate

Credit imagine: Getty Images

Josh Kroenke, proprietarul clubului Arsenal, susține că Arsenal nu este de vânzare, iar clubul este abia la început din ceea ce își propune pentru viitor. În vară, "tunarii" au cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro pentru transferuri, iar oficialul susține că gruparea de pe Emirates poate îndeplini visele fanilor mai sceptici, de a reveni în Liga Campionilor. Totodată, a declarat că fostul manager Arsene Wenger ar fi binevenit să se întoarcă în cadrul clubului, potrivit Daily Mail. În prezent oficial la FIFA, francezul nu a venit la niciun meci de când mandatul său de 26 de ani s-a încheiat în 2018
Josh Kroenke a fost jucător de baschet și a jucat pentru Universitatea din Missouri, ceea ce înseamnă echivalentul unui jucător într-o Academie a unui club din Premier League. Americanul este în prezent la Londra și va urmări azi meciul cu Watford, de la ora 16:00. Kroenke Sports Entertainment (KSE), compania construită de tatăl său, Stan, deține clubul.

Proprietarul lui Arsenal promite o echipă de titlu în Premier League

Omul de afaceri nu a venit foarte des la Londra în ultima vreme, din cauza pandemiei. A venit în decembrie 2019, când l-a instalat pe Mikel Arteta pe banca tehnică, apoi la ultimul meci din sezonul trecut. În absența lui, Arsenal a câștigat FA Cup, a terminat pe locul 8 de două ori - cel mai slabe clasări din 1995 - și nu s-a calificat în Europa pentru prima dată în 26 de ani.
Stan Kroenke alături de fiul său, Josh
"Asta a fost partea cea mai frustrantă pentru mine, că nu am reușit să trec peste. Am luat masa zilele trecute cu Mikel și râdeam, pentru că el a spus: 'Simt că acesta este primul meu sezon adevărat la conducere'. Și i-am răspuns: 'Este! Ai venit în decembrie 2019 și am putut ajunge aici abia atunci' ", a dezvăluit Josh Kroenke pentru sursa citată.
"Unul dintre lucrurile despre care am vorbit cu Mikel a fost despre schimbarea culturii. Pentru a folosi o metaforă a unei case, legendarul Arsene Wenger a construit Arsenal Football Club într-una dintre cele mai frumoase case pe care le-ați văzut vreodată. De-a lungul timpului, casa respectivă are oameni diferiți în interior și în exterior și, în timp, fiecare casă trebuie renovată.
Mikel a vrut să construiască pe bazele pe care le pusese Arsene și pe oamenii importanți care veniseră înaintea lui. Pentru a ajuta la renovarea casei într-una modernă, de care fanii noștri pot fi mândri. Începi să vezi că acele fundații prind cu adevărat contur și el renovează casa Arsenal într-un mod frumos. Să sperăm că, fie că este un an, trei ani sau cinci ani, va deveni o casă pentru toți fanii lui Arsenal", a mai spus magnatul american.
Josh Kroenke a susținut că una dintre marile lui provocări este de a uni baza globală de fani ai Arsenalului în jurul unui tânăr manager și a unei echipe tinere.
Arsenal a trecut prin momente dificile în ultima perioadă. Pierderile clubului, cauzate și de pandemia de coronavirus, vor fi probabil de aproximativ 140 de milioane de lire sterline. Nici rezultatele nu au fost satisfăcătoare în ediția trecută. La un moment dat, Arsenal a avut șapte meciuri în Premier League fără a câștiga. Kroenke a fost în contact aproape zilnic prin Zoom cu directorul executiv Vinai Venkatesham și directorul sport Edu și a discutat în mod regulat cu Arteta.

Arsenal nu este de vânzare

"Nu au existat niciodată îndoieli din partea mea. Va fi întotdeauna o tranziție grea. Și atâta timp cât am înțeles asta și am rămas împreună, nu au fost niciodată îndoieli în mintea mea. În culise au existat doar cuvinte de încurajare. Deși a existat o ofertă pentru club de la miliardarul Daniel Ek, clubul nu este de vânzare", a precizat Kroenke, care a continuat: "Tocmai am preluat controlul clubului în 2018. Am 41 de ani. În ceea ce mă privește, tocmai am început".
2018 este data crucială în ochii lui Kroenke. În 2011, KSE deținea 66% din club, dar Alisher Usmanov și proprietarul Everton, Farhad Moshiri, dețineau alte 29%. Abia în 2018, KSE a preluat controlul total în calitate de proprietari unici.
Întrebat despre palmaresul lor de 10 ani ca proprietari majoritari – patru FA Cup și regresul din Liga Campionilor – Kroenke a făcut o distincție: "De fiecare dată când câștigi un trofeu, nu este un lucru rău. Dar standardele pentru Arsenal sunt mult mai ridicate decât câștigarea Cupelor FA. Trebuie să concuram pentru titlu în Premier League în mod constant, an de an. Fiind cea mai bună ligă din lume, dacă concurezi pentru acel trofeu, practic concurezi pentru toate celelalte titluri din fotbalul global.
În esență, asta ar însemna să câștigi și Liga Campionilor. Afirm ca obiectivul nostru este câștigarea Premier League. Este cea mai puternică ligă din lume și dacă lupți pentru acel trofeu, atunci concurezi pentru orice alt trofeu din joc. Deci și pentru trofeul Ligii Campionilor". El a adăugat că nu va fi mulțumit până când acest lucru nu va fi realizat.
Kroenke a atras atenția asupra faptului că gruparea a slăbit din punct de vedere financiar de când KSE a preluat controlul, garantând în principal împrumuturi pentru a permite lui Arsenal să fie mai agresiv pe piața transferurilor.
"Modelul financiar al clubului a fost mai strâns înainte de 2018. Din 2018 am fost cât se poate de agresivi. Am refinanțat sute de milioane de lire sterline din datorii de la stadion, am doborât recordurile de transferuri și în vară am avut cea mai mare cheltuială netă dintre toate grupările din Premier League. Asta înseamnă că o vom continua? Nu sunt 100% sigur. Dar vom continua să fim agresivi și când vom vedea domenii în care putem îmbunătăți clubul pe teren și în afara terenului, vom continua să facem asta", a mai precizat magnatul american.
El a admis că gruparea a greșit când a fost vorba de alegerea oamenilor pentru succesiunea lui Wenger. Directorii cheie cărora li s-a încredințat această misiune în 2018 au fost Ivan Gazidis, care a plecat câteva luni mai târziu pentru a se alătura lui AC Milan, Sven Mislintat și Raul Sanllehi, care au plecat de comun acord în 2019, respectiv 2020, și managerului Unai Emery, demis în 2019.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Programul transmisiunilor Eurosport în a 11-a etapă de Premier League 2021/2022
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo