Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Englezii au explicat cum a driblat Man City regulile financiare! Incredibil ce tertipuri a folosit

Nicu Savin

Actualizat 06/02/2023 la 16:52 GMT+2

Manchester City este acuzată de Premier League că a încălcat de peste 100 de ori regulile fair-play-ului financiar între 2009 și 2018. Presa engleză a relatat pe larg acțiunile financiare la care ar fi apelat șefii de pe Etihad, evindețiind că s-ar fi apelat la multe tertipuri pentru a se dribla regulile financiare impuse de Premier League.

Manchester City holt drei Punkte in Leicester

Credit imagine: SID

Manchester City traversează un moment extrem de complicat în existența sa recentă. Clubul de pe Etihad este acuzat de oficialii Premier League că a încălcat de peste 100 de ori regulile financiare, iar dacă va fi găsit vinovat riscă o depunctare severă sau chiar retrogradarea.
Un fost consilier financiar al campioanei Angliei a recunoscut că situația este cât se poate de gravă, iar pericolul retrogradării este iminent dacă acuzațiile se vor dovedi. Clubul a răspuns cu un comunicat dur, în care și-a manifestat încrederea că va ieși cu fața curată din această situație.
Presa engleză a explicat pe îndelete modul prin care cei de la Manchester City au încălcat regulamentul sau cel puțin asta insinuează oficialii Premier League, în urma unei investigații care a duart 4 ani. Conform Daily Mail, totul a început în 2018, când site-ul german de investigații Der Spiegel a publicat documente în cadrul anchetei Football Leaks, care le-au atras atenția responsabilior chestiunilor financiare din cadrul Premier League.

Manchester City, acuzată că a apelat la contracte de sponsorizare fictive și la plata antrenorilor prin intermediul terților

Prima acuzație care li se aduce celor de la City este legată de anumite contracte de sponsorizare. Concret, City e suspectată că a exagerat veniturile din sponsorizare, banii fiind plătiți de proprietarii clubului din Abu Dhabi și nu de sponsorii oficiali ai echipei. City a avut, și încă are, un contract de sponsorizare cu compania aeriană Etihad, care dă și numele stadionului. De asemenea, compania de telecomunicații Etisalat a finanțat clubul în trecut, dar se pare că aceste contracte erau fictive, iar banii proveneau în realitate de la Abu Dhabi United Group, o companie deținută de Mansour bin Zayed Al Nahyan, proprietarul clubului Manchester City.
Un alt capăt de acuzare specificat în comunicatul emis de Premier League este legat de plata antrenorului roberto Mancini, care a activat pe Etihad între 2009 și 2013. Documentele publicate de Der Spiegel au arătat că antrenorul italian a primit bani în secret, fiind angajat ca și consultat la clubul Al Jazira din Abu Dhabi.
În timp ce contractul lui Mancini la City prevedea un salariu de bază de 1,45 milioane de lire sterline net, compania sa din Italia a primit și 1,75 milioane de lire sterline anual pentru rolul de la Al Jazira. Ciudat este că Mancini era remunerat mai bine pentru 4 zile de muncă pe an la clubul din Emirate, atât cât prevedea acel contract, decât pentru munca depusă ca antrenor al "cetățenilor".
Investigatorii au mers pe ruma banilor și s-a descoperit că Mancini a încasat aproximativ 7 milioane de lire sterline în decurs de 4 ani prin intermediul companiei Italy International Services, pe care o deține în Italia. Banii au fost virați de clubul Al Jazira, dar fuseseră inițial trimiși acolo de aceeași companie Abu Dhabi United Group a lui Mansour bin Zayed Al Nahyan.
Prin intermediul acestor tertipuri financiare, Manchester City ar fi reușit să se încadreze în normele fair-play-ului impus de Premier League. De exemplu, la cheltuieli nu erau trecuți și banii pe care Mancini îi primea din Golf. De asemenea, contractele fictive de sponsorizare aveau rolul de a crea impresia că clubul are venituri mult mai mari și se autofinanțează, în timp ce șeicii vărsau sume imense în conturi.
Rămâne de văzut câte din aceste acuzații vor fi dovedite de acuzatori. Se anunță o bătălie de lungp durată în justiție, dar e clar că Manchester City nu e într-o postură deloc plăcută, imaginea clubului fiind grav afectată.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo