Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

S-au spart băncile în Premier League în această vară. Cheltuieli cât în La Liga, Serie A, Bundesliga şi Ligue1 la un loc

Cristian Mihală

Publicat 02/09/2022 la 10:23 GMT+3

Peste 2,3 miliarde de euro au cheltuit cluburile din Anglia în aceasta vară pentru transferurile de jucători. Cifra din acest an a doborât recordul stabilit în 2017, când se cheltuiseră 1,68 miliarde de euro în fereastra de transferuri dintre sezoane.

In der Premier League wurde so viel in Transfers investiert wie noch nie.

Credit imagine: Imago

Articol scris de Valentin Popescu
Într-o analiza făcută după închiderea perioadei de transferuri, Sportsmail explică motivele care au stat în spatele unei veri cu achiziții record în cel mai puternic campionat al lumii.
Clubul englez care a cheltuit cel mai mult în această vară este Chelsea. Noul proprietar al clubului s-a comportat ca "un copil într-un magazin de dulciuri", potrivit lui Gary Neville. Americanul Todd Boehly, a profitat din plin de această fereastră de transferuri și a adus șapte jucători pentru aproape 300 de milioane de euro.
Newcastle are, de asemenea, noi proprietari, iar arabii au investit în aducerea de jucători peste 140 de milioane de euro.
Surpriza a venit însă de la Nottingham Forrest. Clubul a promovat sezonul acesta în Prima Ligă engleză, iar patronul grec a dorit să își schimbe aproape întreg lotul de jucători. Evangelos Marinakis a cheltuit aproximativ 160 de milioane de euro pentru aducerea a 22 fotbaliști.
"Noii proprietari din Premier League tind să cheltuiască mult și asta conduce piața", a declarat Kieran Maguire, lector de finanțe de fotbal la Universitatea din Liverpool, pentru sursa citată mai sus.
Cluburile din Premier League au cheltuit în această vară pe transferuri cât La Liga, Bundesliga, Serie A şi Ligue 1 împreună.

Cheltuieli mari, dar şi venituri record în Premier League

Deși veniturile cluburilor au scăzut în perioada pandemiei, trendul este din nou în creștere cu o evoluție fantastică în Premier League. Fotbalul jucat în Anglia este atractiv și este urmărit pe tot mapamondul. "Noile oferte TV din SUA și Scandinavia sunt la niveluri record", explică Maguire.
Cu toate că cifrele arată că britanicii au mai "strâns cureaua" odată cu venirea pandemiei, totuși fanii nu au reunțat la achiziția de bilete, susținând astfel fotbalul. Cluburile obțin sume importante din marketing prin vânzarea echipamentelor și a altor obiecte cu simbolurile cluburilor, dar și din drepturile de televizare și alte contracte de sponsorizare.
"Asta dă încredere cluburilor. De asemenea, nu există nicio dovadă că fanii renunță la biletele de sezon, în ciuda problemelor mai mari legate de costul vieții", a mai spus Maguire.
Expertul estimează că veniturile cluburilor din noul sezon vor atinge un record de 7 miliarde de euro, spre deosebire de perioada pandemiei când cluburile au strâns 5,2 miliarde euro, sau 6 miliarde înainte de Covid 19.
Veniturile medii ale cluburilor engleze sunt mult mai mari decât cele ale rivalilor lor europeni, iar începând din sezonul următor Premier League va da cinci echipe în Liga Campionilor, ceea ce va aduce noi stimultente financiare. Astfel nu ar fi de mirare să existe un alt record de cheltuieli în vara anului următor.
"UEFA a semnat noi acorduri de difuzare și sunt încrezători că vor fi mai mulți bani în Liga Campionilor. Stimulentele pentru calificarea în Europa vor fi chiar mai mari decât sunt în acest sezon. Cluburile consideră că dacă ajungi să cheltui mai mult îți aduce un succes mai mare, iar succesul este mai important ca niciodată." adaugă Maguire.

Cât au cheltuit cluburile din Romania pe transferuri?

Raportându-ne la aceste cifre, englezii par de pe altă planetă. În timp ce cluburile din Anglia au atins borna de 2,3 miliarde de euro, cele din Romania se luptă pentru supraviețuire, generând cheltuieli de peste 200 de ori mai mici, cu aproximativ 10 milioane de euro investite în aducerea de jucători.
Din această sumă, doar FCSB a cheltuit 5 milioane de euro pe fotbaliști în această perioadă, sumă pe care conducerea clubului și-a amortizat-o prin transferul lui Florin Tănase în Arabia Saudita și calificarea în grupele Conference League. Restul cluburilor romanești s-au limitat la transferuri de câteva sute de mii de euro sau la aducerea unor jucători liberi de contract, gratis.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo