Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Americanii vor o schimbare istorică în Premier League, care ar genera venituri stratosferice

Nicu Savin

Publicat 15/10/2023 la 12:49 GMT+3

Premier League este cel mai urmărit campionat de fotbal din lume, dar cei care se ocupă de destinele competiției rămân fideli unor tradiții istorice. Printre ele se numără și programarea mai multor partide la aceeași oră, sâmbăta. care nu sunt transmise la TV. Conform presei engleze, proprietarii americani ai echipelor, în frunte cu Todd Boehly, vor ca această inderdicție să fie anulată.

Arsenal's Italian midfielder #20 Jorginho (L) is booked for this foul on Manchester City's English midfielder #47 Phil Foden (R) during the English Premier League football match between Arsenal and Manchester City at the Emirates Stadium

Credit imagine: Getty Images

Premier League este de departe cel mai tare campionat din lume și, ca atare, cel mai urmărit la nivel mondial. Cluburile au asigurate sume colosale din drepturile TV, dar proprietarii unora dintre ele consideră că acestea ar putea fi și mai mari dacă ar exista o serie de schimbări în privința transmisiunilor TV.
De zeci de ani, englezii sunt obișnuiți ca mai multe meciuri din Premier League și aproape toate din ligile inferioare să se dispute sâmbăta, de la ora 15:00 (ora 17:00 a României), dar acestea nu sunt transmise și la TV. Această regulă datează din anii '60, când s-a introdus pentru a-i încuraja pe fani să meargă la stadion. Conform presei engleze, proprietarii americani ai cluburilor englezești vor să schimbe această tradiție, pentru ca toate cele 380 de meciuri ale unui sezon să fie televizate în Marea Britanie.
Promotorul acestei idei ar fi Todd Boehly, patronul lui Chelsea, iar acesta are susținerea celorlați conaționali care dețin pachete majoritare la alte cluburi importante. Chiar dacă se va lua o asemenea decizie, aceasta nu va putea fi implementată mai devreme de sezonul 2029-2030.

Premier League ar putea renunța la o tradiție istorică, începând cu sezonul 2029-230

Drepturile TV din Premier League au fost vândute în 2018, pentru 5 miliarde de £, pe 3 ani. Contractul a fost prelungit fără licitație în timpul pandemiei de Covid, dar pentru intervalul 2025-2029 va exista o nouă licitație, iar cluburile speră că suma va crește substanțial.
Dincolo de acea dată se deschide posibilitatea unor venituri și mai mari, dacă toate meciurile dintr-un sezon vor fi difuzate la TV, în Marea Britanie. Până în 2025, numărul de meciuri transmise pe sezon va fi de 200, dar va crește treptat în perioada 2025-2029, mai întâi la 250 și apoi a 270.
Conform Daily Mail, oficialii Premier League au refuzat să comenteze posibilitatea renunțării la interdicția de a se transmite toate meciurile, rezumându-se să afirme că mai e mult până în 2029. Americanii care doresc schimbarea regulilor nu vor avea o misiune ușoară în a-și implementa planul.
Cei care se opun acestei idei susțin că astfel s-ar omorî "fotbalul mic" din Albion, deoarece suporterii nu vor mai merge la stadion în ligile inferioare, preferând să stea acasă și să privească meciuri din Premier League. Pe de altă parte, televizarea tuturor meciurilor le-ar face un serviciu uriaș fanilor echipelor din Premier League care nu pot vedea meciurile de pe stadion. La toate cluburile, cererea de bilete este imensă, iar zeci de mii de fani rămân pe din afară și nici nu au posibilitatea de a urmări meciurile în direct la TV. Asta a dus la folosirea multor platforme ilegale de streaming, unde suporterii privesc meciurile favoriților etapă de etapă.
Trebuie spus că meciurile jucate sâmbăta de la ora 15:00 sunt interzise la TV doar în Marea Britanie. Deținătorii de drepturi TV din alte țări au voie să le transmită în direct.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo