Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine este cel mai bine plătit jucător de la fiecare club din Premier League?

Ion Alexandru

Publicat 17/10/2023 la 11:36 GMT+3

Cheltuielile pentru transferuri din vara trecută în Premier League au depășit 2,36 miliarde de lire sterline (2,72 miliarde de euro), iar cheltuielile în salarii în cea mai bogată ligă din lume sunt la fel de generoase.

Erling Haaland and Kevin De Bruyne

Credit imagine: Getty Images

Premier League este cel mai bogat campionat de fotbal din lume! În ciuda unei veri în care concurența în privința salariilor de top a venit din Arabia Saudită, englezii păstrează supremația când vine vorba de o medie salarială a campionatului.
Unele cluburi au un jucător al cărui salariu depășește cu mult restul vestiarului, în timp ce altele au un grup de fotbaliști care au salarii de top. The Athletic a explicat situația la fiecare dintre cele 20 de cluburi din Premier League.
Arsenal
Odată cu dezvoltarea rapidă a nucleului tânăr al lui Arsenal, clubul a fost proactiv în recompensarea jucătorilor în condiții mai bune. Spre deosebire de perioada când Mesut Ozil și Pierre-Emerick Aubameyang câștigau semnificativ peste restul echipei, Arsenal a căutat să creeze un sentiment de paritate în rândul fotbaliștilor de top din vestiarul lui Arteta.
Bukayo Saka celebrates scoring the 2nd Arsenal goal with (L) Willam Saliba and (2ndR) Eddie Nketiah
În ultimul an calendaristic, ei i-au legat pe Aaron Ramsdale, Gabriel, William Saliba, Martin Odegaard, Bukayo Saka și Gabriel Martinelli cu contracte pe termen lung. Ben White este următorul jucător care va căuta să li se alăture, dar, având în vedere că un jucător titular consacrat din echipele mari ale Premier League câștigă de obicei salarii cu șase zerouri, trecerea acestei cifre la fiecare dintre aceste oferte a crescut semnificativ bugetul salarial. Creșterea lui Saka a fost cea mai notabilă, trecând de la un câștig de 60.000 de lire sterline pe săptămână la aproximativ 290.000 de lire sterline, ceea ce înseamnă 15 milioane de lire sterline pe an, adică 17.3 milioane de euro. Varietatea clauzelor din contracte pentru bonusurile de echipă și stimulentele legate de performanță face dificilă stabilirea unui câștigător categoric, dar căpitanul clubului Odegaard, care a semnat noul său contract de cinci ani săptămâna trecută, se află acum în acel nivel de vârf cu Saka, Saliba, Declan Rice și Gabriel Jesus.
Aston Villa
Chiar dacă salariul general al lui Aston Villa a crescut brusc în ultimii ani, clubul rămâne atent la buget. Respectarea regulamentelor de fair-play financiar a fost o temă a verii, la fel ca și găsirea unei echipe pentru Philippe Coutinho, care a fost printre cei mai mari câștigători la 135.000 de lire sterline pe săptămână. Acum, Lucas Digne se află în categoria superioară a salariaților, cu peste 100.000 de lire sterline, în timp ce transferurile gratuite ale mijlocașilor Youri Tielemans și Boubacar Kamara au venit cu salarii mari. Transferați în vară, Pau Torres și Moussa Diabyy sunt și ele în top, dar evident că acest lucru poate varia în funcție de structura contractelor lor.
Bournemouth
Masa salarială a lui Bournemouth a crescut brusc în acest an, susținută de fonduri suplimentare de la proprietarul Bill Foley. Americanul a ajutat la transformarea echipei, aducând jucători precum Justin Kluivert și Tyler Adams, cu venituri mari, oferind în același timp noi contracte profitabile lui Dominic Solanke, Neto și Philip Billing, în conformitate cu poziția lor în echipă. Toți cei patru, în funcție de structura fiecărui contract, se numără printre cei mai bine plătiți fotbaliști ai echipei.
Brentford
Echipa lui Thomas Frank a terminat pe locul nouă în clasamentul de top sezonul trecut și a ratat doar cu câteva puncte calificarea în Europa Conference League. Când realizezi că au unul dintre cele mai mici bugete de salarii din prima ligă engleză, realizările lor par și mai impresionante.
Ivan Toney
Căpitanul Pontus Jansson a fost cel mai bine plătit jucător cu aproximativ 60.000 de lire sterline pe săptămână, dar s-a întors în vară la clubul său din copilărie, Malmo. O serie de jucători mai vechi, printre care Bryan Mbeumo și Mathias Jensen, au semnat noi contracte în ultimii doi ani, ceea ce îi pune în frunte cu Ivan Toney și Ben Mee cu aproximativ 50.000 de lire sterline pe săptămână.
Brighton
De departe, cel mai bine plătit fotbalist de la Brighton în acest sezon este Ansu Fati. Ei plătesc 80% din salariul săptămânal de 160.000 de lire sterline al atacantului Barcelona, în vârstă de 20 de ani.
Brighton a forțat împrumutul lui Fati la sfârșitul ferestrei de transfer de vară, după ce Julio Enciso a suferit o accidentare la genunchi la antrenament, care îl va exclude pe paraguayan până în Anul Nou. Contribuția de 128.000 de lire sterline pe săptămână la salariul lui Fati este mult mai mare decât cei mai bine plătiți fotbaliști dintre veteranii echipei. Brighton a avut al doilea cel mai mic buget de salariu din Premier League sezonul trecut, peste Brentford.Salariile sunt în creștere, ceea ce reflectă clasarea îmbunătățită a clubului de pe locul nouă sub Graham Potter și al șaselea sub Roberto De Zerbi, în ultimele două sezoane.
Căpitanul Lewis Dunk, care s-a întors în echipa Angliei, și fostul mijlocaș de la Liverpool Adam Lallana sunt considerați a fi cei mai mari câștigători, cu peste 70.000 de lire sterline pe săptămână. Majoritatea jucătorilor sunt între 35.000 și 50.000 de lire sterline.
Burnley
Masa salarială a lui Burnley s-a schimbat semnificativ în ultimele sezoane. După retrogradarea în campionat, un număr dintre vedete, inclusiv Ben Mee, Nick Pope și James Tarkowski, au plecat. A redus masa salarială înainte de sezonul campionatului, dar acum s-au întors în Premier League, a crescut.
Cei care rămân din era pre-companie reprezintă o parte semnificativă dintre cei mai mari venituri de la club. Atacantul Wout Weghorst, care este împrumutat la Hoffenheim, Charlie Taylor și Josh Brownhill sunt în fruntea listei. Au fost 15 transferuri în vară, formate în mare parte din jucători tineri, cu potențial ridicat, care se vor încadra în structura salarială a clubului. Noi oferte au fost, de asemenea, înmânate lui Josh Cullen, Anass Zaroury și Manuel Benson pentru a-și recompensa progresul din sezonul trecut și a le oferi un salariu sporit.
Chelsea
Raheem Sterling are onoarea de a-l succeda pe Romelu Lukaku, care este acum împrumutat la Roma, ca cel mai bine plătit jucător al lui Chelsea. Internaționalul englez a fost primul transfer făcut de consorțiul Todd Boehly-Clearlake în vara anului 2022 și este cu mult o excepție de la normă. Salariul său depășește 300.000 de lire sterline pe săptămână și nu include o reducere procentuală a salariului după ce Chelsea a ratat calificarea în Champions League. Sterling este cu siguranță cel mai bine plătit acum, după ce au fost vânduți sau lăsați să plece în vară mai mulți pretendenți la acest titlu.
Chelsea feiert die Treffer von Raheem Sterling (m.)
Toți ceilalți noi sosiți din ultimele trei ferestre sunt pe sume mult mai mici, deoarece Chelsea caută să controleze masa salarială.
Crystal Palace
Dean Henderson, cea mai mare lovitură pe piața transferurilor dată de Palace în vară, a sosit de la Manchester United, așa că poate să nu fie o surpriză că acum este cel mai bine plătit fotbalist al lor. El a acceptat un salariu de peste 100.000 de lire sterline pe săptămână pentru a veni la Palace, care a trimis la Manchester și 15 milioane de lire sterline, care s-ar putea ridica la 20 de milioane de lire sterline.
Palace a urmat o strategie mai sustenabilă în ultimele două sezoane, apelând la puști talentați cu salarii mai mici. Wilfried Zaha a plecat la Galatasaray în vară, în ciuda unei oferte în valoare de 200.000 de lire sterline pe săptămână.
Luka Milivojevic și James McArthur, ambii cu venituri relativ mari, au plecat și ei la sfârșitul contractelor. Salariile mari sunt excepții la Palace.
Everton
Sub conducerea lui Farhad Moshiri, Everton le-a înmânat în mod regulat jucătorilor contracte pe care pur și simplu nu le-ar obține în altă parte.
La apogeu, masa salarială a clubului a fost cea mai mare în afara așa-numitelor „Big Six” din Premier League, chiar și jucătorii de rezervă primind sume de aproximativ 100.000 de lire sterline pe săptămână în unele cazuri. Problema pentru Everton a fost că o astfel de abordare era nesustenabilă, având în vedere fluxurile lor de venituri relativ modeste, creând probleme financiare care persistă până în prezent. În ultimii câțiva ani s-au înregistrat încercări – uneori agresive – de a reduce masa salarială.
Mijlocașul Andre Gomes este printre cei mai bine plătiți fotbaliști de pe Goodison Park, un simbol involuntar al risipei din era Moshiri. Noul contract al portarului Jordan Pickford, semnat la începutul acestui an, are o altă logică. Un jucător cheie în ultimele sezoane, titularul Angliei câștigă peste 100.000 de lire sterline și pare să fie un raport calitate-preț peste media fotbaliștilor din lotul lui Everton.
Andre Gomes
Fulham
Aleksandar Mitrovic a fost cel mai bine plătit jucător de la Fulham, care a avut până în vară cu un salariu de peste 100.000 de lire sterline pe săptămână. Plecarea sa pentru Al Hilal din Arabia Saudită l-a făcut să renunțe la acel titlu, iar succesorul său este acum considerat a fi Joao Palhinha. Internaționalul portughez a fost recompensat pentru forma sa excelentă din sezonul trecut - și a ratat o mutare în ultima zi de transferuri la Bayern Munchen - acceptând noi termeni contractuali la începutul acestei luni. Noul său contract este pe cinci ani, cu o opțiune pentru încă un an.
Liverpool
Mohamed Salah a devenit cel mai bine plătit jucător din istoria lui Liverpool în vara lui 2022, când a semnat un contract pe trei ani în valoare de peste 350.000 de lire sterline pe săptămână.
A pus capăt unei discuții interminabile asupra viitorului său, cu un acord la care sa ajuns în sfârșit proprietarii clubului și agentul său, Ramy Abbas. A existat o amenințare tot mai mare ca Salah să plece liber de contract în 2023. Salah a spus întotdeauna că vrea să rămână pe Anfield, dar și-a dorit un contract care să-i recunoască statutul de unul dintre cei mai mari jucători din lume. S-a dovedit că merita fiecare banut. A marcat 30 de goluri în toate competițiile în 2022-23 și are deja șase în acest sezon. La vârsta de 31 de ani, el este în apogeul carierei și de aceea Liverpool s-a luptat atât de mult să-l păstreze în această vară, respingând o ofertă care se ridică la 150 de milioane de lire sterline de la Al Ittihad.
Luton Town
Pretențiile salariale ale lui Ross Barkley au scăzut semnificativ după cei patru ani și jumătate la Chelsea, dar el este încă cel mai bine plătit jucător din vestiarul lui Luton. Sosirea sa gratis în august a fost o abatere neașteptată de la politica obișnuită de recrutare a clubului, care s-a bazat în mare parte pe jucători în buni, dar luași din Championship sau League One.
Nakamba, care se alătură de la Aston Villa după un împrumut de succes, este o altă afacere costisitoare, dar chiar și acestea sunt achiziții modeste la standarde de top. Salariul total al lui Luton în acest sezon va fi de aproximativ 30 de milioane de lire sterline, mult mai mic decât orice alt club din Premier League.
Manchester City
Erling Haaland are, desigur, cel mai mare venit din salariu de la Manchester City, cu estimări variind de la "câștigă puțin mai mult decât Kevin De Bruyne", după cum clubul spune mereu, până la aproximativ 900.000 de lire sterline pe săptămână, ceea ce clubul neagă complet. De Bruyne câștigă în jur de 400.000 de lire sterline pe săptămână și a trebuit să lupte pentru asta, folosind date compilate de experți pentru a-și explica valoarea pentru club. Poziția lui Haaland în fotbalul mondial a vorbit de la sine când a acceptat să se alăture lui City anul trecut și având în vedere numărul de goluri pe care le-a marcat de la mutare, poate spune că a meritat cheltuiala.
Erling Haaland
Manchester United
Bugetul de salarii uriaș de 384 de milioane de lire sterline a lui Manchester United pentru sezonul 2021-22 a stabilit un record în Premier League, dar, din fericire, acesta a fost redus după plecările a doi fotbali;ti de top. Mai întâi, Cristiano Ronaldo, care avea un salariu în valoare de aproximativ 450.000 de lire sterline pe săptămână, a fost plecat în Arabia Saudită. Apoi, contractul de 375.000 de lire sterline pe săptămână a lui David de Gea s-a terminat și nu a fost prelungit, lăsându-l pe Casemiro drept cel mai bine plătit jucător de pe Old Trafford. Câștigător de cinci ori a Ligii Campionilor, brazilianul a devenit unul dintre cei mai bine plătiți jucători ai lui United, cu pachetul său salarial fiind similar cu cel al lui De Gea. Primul sezon a fost foarte bun, dar acum lucrurile nu mai merg la fel de bine pentru Casemiro și mai are încă doi ani de contract. Timpul ne va spune dacă înțelegerea lui Casemiro devine un alt contract mare de care United încearcă să se elibereze.
Newcastle
Newcastle a fost atent în timp ce și-a actualizat echipa pentru a se asigura că orice nouă sosire nu încalcă structurile salariale planificate - se pune accent pe investițiile pentru ca echipa să fie sustenabilă, precum și pe protejarea dinamicii echipei.
Aceasta înseamnă că atunci când jucători precum Alexander Isak și Sandro Tonali au ajuns la St James’ Park în ferestrele recente de transfer, salariile lor nu i-au eclipsat total pe jucători existenți, cum ar fi Bruno Guimaraes. Brazilianul a semnat de curând un nou contract, estimat la mai mult de 180.000 de lire sterline pe săptămână.
Dan Burn celebrates scoring for Newcastle
Nottingham Forest
O altă vară aglomerată pe piața transferilor pentru Nottingham Forest, iar masa salarială a crescut din nou.
Chris Wood, care a sosit în ianuarie anul trecut de la Newcastle, se presupune că câștigă aproximativ 90.000 de lire sterline pe săptămână și a fost cel mai bine plătit din echipă.
Se crede că Ibrahim Sangare, venit pentru 30 de milioane de lire sterline de la PSV, se află la un nivel similar, din punct de vedere al salariilor, dar nu este clar dacă l-a eclipsat pe internaționalul neozeelandez. Belgianul Divock Origi, care a fost împrumutat de la Milan, are un contract în valoare de între 90.000 și 100.000 de lire sterline pe săptămână în Italia. Nico Dominguez, internaționalul argentinian care s-a alăturat de la Bologna, se va număra, de asemenea, printre cei mai bine plătiți fotbaliști de la Nottingham.
Sheffield United
Atunci când a terminat pe ultimul loc în Premier League, în sezonul 2020-21 – cel mai mare bine plătit era, fără îndoială, Sander Berge, transferul record al lui Sheffield United.
Se înțelege că norvegianul a venit cu aproximativ 50.000 de lire sterline pe săptămână. Plecarea lui, însă, a tulburat apele și sunt mai mulți jucători despre care se crede că câștigă o sumă similară. John Egan se numără printre aceștia, alături de transferurile din vară Cameron Archer și Vini Souza. James McAtee are un salariu foarte bun, dar este probabil ca Manchester City să plătească o parte din acesta.
Tottenham
După plecarea lui Harry Kane în această vară, căpitanul și marcatorul principal al lui Tottenham, Son Heung-min, este cel mai bine plătit jucător al lui Spurs, cu aproximativ 200.000 de lire sterline pe săptămână, inclusiv bonusuri.
După Son, următorul cel mai bine plătit este, în mod surprinzător, Ivan Perisic, care nu va mai juca în acest sezon după o accidentare foarte gravă. Acordul pe doi ani pe care l-a semnat în vara lui 2022 valorează aproximativ 180.000 de lire sterline pe săptămână.
Tanguy Ndombele, care se numără printre cei mai bine plătiți fotbaliști ai lui Tottenham de când a sosit în urmă cu patru ani pentru o sumă record pentru club, este împrumutat la Galatasaray.
West Ham
Lucas Paqueta este cel mai bine plătit de la West Ham United, câștigând aproximativ 150.000 de lire sterline pe săptămână. Căpitanul West Ham Kurt Zouma (125.000 de lire sterline) și portarul Alphonse Areola (120.000 de lire sterline) sunt pe locurile doi și trei. De când a venit de la Lyon în august 2022, Paqueta a devenit un jucător cheie pentru managerul David Moyes și în vară a fost foarte aproape de un transfer la Manchester City.
Lucas Paqueta
Wolves
Pablo Sarabia încă nu s-a impus ca titular obișnuit, dar CV-ul său impresionant, asociat cu natura transferului său de la Paris Saint-Germain în ianuarie, înseamnă că acum este confortabil pe primul loc în topul salariilor de la Wolves.
Nelson Semedo și Matheus Cunha se numără și ei printre cei cu venituri mai mari la un club cu mari probleme financiare.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol