Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Bogdan Lobonț iese la atac cu privire la antrenorii fără licență: "Ai nevoie de școală ca să fii antrenor"

Tibi Munteanu

Publicat 18/03/2023 la 16:28 GMT+2

Fostul selecționer al naționalei U20 a României, Bogdan Lobonț, a pus tunurile pe tehnicienii care încearcă să fenteze regulamentele și să antreneze din prima la nivel înalt fără să dețină o licență PRO, sărind astfel etapele necesare.

Bogdan Lobonț

Credit imagine: Getty Images

Situația antrenorilor fără licență din fotbalul românesc nu mai este de mult un subiect tabu, pentru că tot mai des în ultimii ani s-a apelat la soluții de avarie pentru a putea fi fentate regulamentele care prevăd că un antrenor principal trebuie să fie, în primul rând, deținător al licenței PRO.

Bogdan Lobonț iese la atac împotriva antrenorilor fără licență

În cadrul unui podcast, Bogdan Lobonț a vorbit despre unul dintre ultimele scandaluri la nivelul fotbalului românesc, cel al antrenorilor care profesează în Superligă fără să dețină licența PRO și s-a declarat contrariat de faptul că unii încearcă să fenteze regulamentele și nu au răbdarea necesară pentru a parcurge întregii pași de formare profesională.
"Pisica", așa cum era poreclit datorită reflexelor sale senzaționale, a explicat importanța cursurilor care duc la obținerea licenței PRO, comparând situația antrenorilor cu cea a învățământului obligatoriu. Lobonț și-a prezentat parcursul său până a devenit antrenor cu acte în regulă, fiind o procedură care durează aproximativ 8-9 ani.
Mai mult, fostul portar a spus că dorința fiecărui antrenor la început de drum este să demonstreze și visează să ajungă mari antrenori, însă uită aspectul că numele cele mai importante din antrenorat n-au încercat să ardă etapele, ba chiar au început de la un nivel mai jos, exemplul cel mai elocvent prezentat fiind cel al lui Pep Guardiola.
"Toți vor să fie antrenori mâine. Nu, tată, ai nevoie de școală ca să fii antrenor! Toți vor repede. Dar când te-ai dus la școală, ai început din clasa a 12-a? Sau dintr-a-ntâia? Ai nevoie de timp.
OK, mulți zic 'Aaa, că a fost jucător la înalt nivel și aaa, păi, știe meserie, știe aia'. Nu, e diferit. De aia e școală, să înveți.
Ce, dacă eu după ce am făcut 18 ani și știu să conduc pentru că m-a învățat tata să conduc pe tractor, mă urc la volan și conduc pe drumurile naționale, ce-mi face Poliția? Îmi dă amendă 40.000 euro? Nu, îmi face dosar penal.
Din 2019 până azi, am făcut Licența A și UEFA Pro. În 2014, am fost prima generație la școala 'Kunst Ghermănescu', unde am făcut cursul pentru obținerea carnetului de antrenor. Că în baza carnetului de antrenor poți să te înscrii după aia să-ți iei toate licențele. Deci, din 2014 până în 2023 câți ani sunt? Nouă ani de zile până să ajung să-mi iau Licența Pro. Zi 8, că în vară mi-am luat Licența Pro la Coverciano. Trebuie să faci pașii ăștia!
Toți se visează Guardiola, care a trecut de la echipa a doua la prima echipă și a avut super-performanțe. Dar ai noștri uită faptul că Pep a făcut toți pașii, și-a luat toate licențele și a antrenat mai întâi un sezon la Barcelona B", a declarat Bogdan Lobonț.
Citește și:

Mihai Pintilii e cel mai răsunător caz al ultimei perioade

După ce Nicolae Dică și-a dat demisia de pe banca vicecampioanei României, postul său a fost ocupat de Mihai Pintilii, fost mijlocaș care a rămas alături de echipă după decizia de a-și încheia cariera de fotbalist profesionist. Echipa a funcționat bine cu Pintilii, însă acesta a avut la dispoziție doar 30 de zile din punct de vedere regulamentar pentru a fi interimar, ulterior venind Leonard Strizu ca principal, însă doar pentru că deținea licența PRO, fiind mai mult antrenorul din acte.
Cum Strizu era cel îndreptățit să reprezinte clubul, să dea indicații și să susțină conferințe de presă din postura de antrenor principal, atribuțiile lui Pintilii au scăzut considerabil, cel puțin la nivel public. Totuși, acesta a fost văzut dând indicații tactice și a fost suspendat din acest motiv de Comisia de Disciplină din cadrul FRF.
Câtă vreme își va ispăși pedeapsa, înlocuitorul său este Lucian Filip, pentru că Strizu a decis să-și depună demisia din cadrul clubului.
Situația totuși nu pare că ar avea rezolvare, conducerea roș-albaștrilor repetând că se vor baza în continuare pe Mihai Pintilii și vor apela tot la un tertip pentru a fenta regulamentele, mizând probabil pe aducerea unui deținător de licență PRO pe banca tehnică.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo